Rusi proteruju gastarbajtere

Sve veći broj Rusa ne odobrava dolazak stranih radnika. Ruska policija je krenula u novu kampanju hvatanja i proterivanja ilegalnih gastarbajtera.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.08.2013.

09:51

Default images

U poslednjih nedelju dana samo moskovska policija je proverila 1238 obekata na kojima rade došljaci i uhvatila 4.200 nelegalnih gastarbajtera. Njih 507 će morati što pre da se vrati u zemlju odakle su i došli.

U Podmoskovlju su zatvorene brojne improvizovane pijace gde su glavni prodavci gastarbajteri sa juga Rusije ili iz Azerbejdžana.

Najnovije sociološko istraživanje pokazuje da u Rusiji sve više ne vole došljake. Čak 74 odsto građana Rusije smatra da dolazak velikog broja stranih radnika više šteti nego koristi. U poslednjih pet godina stalno raste broj Rusa koji imaju negativan stav prema došljacima. Oni najviše smetaju Moskovljanima i Peterburžanima, gde čak 84 odsto stanovnika ima negativan odnos prema stranim radnicima. Interesantno je da su najkritičniji glasači Pravedne Rusije. Njih čak 85 odsto misli da se mora sprečiti dolazak stranih radnika, a samo 14 procenata građana Rusije ima pozitivan stav prema došljacima.

Deset odsto Rusa misli da treba potpuno zabraniti dolazak gastarbajtera, dok 53 odsto veruje da bi trebalo pooštri zakon o imigrantima. Njima posebno smetaju došljaci iz bivših sovjetskih republika iz centralne Azije. Oni liberalniji misle da bi trebalo davati dozvolu za rad samo onima koji znaju ruski jezik.

Nije sporno da su došljaci koji ne znaju jezik skloniji sukobima sa lokalnim stanovništvom. Ali po agresivnosti Rusima su veći problem došljaci sa Kavkaza koji nisu stranci, već građani Ruske Federacije. Poslednji sukob sa policijom izazvali su došljaci iz Dagestana, ali sudeći po slikama, ceh bi mogli da plate najviše Vijetnamci koji bez dozvola rade u raznim fabrikama u Podmoskovlju.

Njih kao jeftinu radnu snagu angažuju da šiju u velikim pogonima gde kasnije lepe lažne etikete poznatih marki. Mladi Dagestanci najviše rade kao čistači dvorišta i ulica, dok Azerbejdžanci trguju voćem i povrćem kao i cvećem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: