Svet

Nedelja, 03.06.2012.

15:20

Dolar - spas i jedini izbor

Američki dolar je u maju zabeležio najveći mesečni rast od 2011, prestigavši obveznice, akcije i sirovine po prvi put ove godine.

Izvor: Tanjug

Default images

Pokazalo se da su investitori tražili spas u "zelenim" novčanicama u vreme pogoršanja dužničke krize u Evropi.

Dolarski indeks međunarodne valutne berze koji prati kretanje američke valute u odnosu na monete šest najvećih trgovinskih partnera SAD, porastao je u maju za 5,5 odsto, prenela je njujorška agencija ekonomskih informacija Blumberg.

Berzanski indeks svetskih akcija MSCI izgubio je 8,9 odsto vrednosti, dok je robni indeks S&P GSCI, koji obuhvata kretanje cena 24 najznačajnije sirovine, oslabio za 13 odsto. "Dolar je imao fenomenalan mesec", izjavila je strateg kanadske banke "Nova Skotia" Kamila Saton.

Bruto domaći proizvod (BDP) na nivou celog sveta mogao bi ove godine da uspori na 2,5 sa 2,9 odsto iz 2011, prema proceni ekonomista koji su učestvovali u anketi Blumberga.

Kamatne stope na američke desetogodišnje obveznice pale su ove nedelje na rekordno niskih 1,53 odsto, dok su se prinosi na nemačke dvogodišnje dužničke hartije spustili na nulu.

Španski troškovi zaduživanja su istovremeno skočili na 6,7 odsto, što je njihov najviši nivo od novembra 2011, pošto je treća po veličini španska banka "Bankija" zatražila državnu pomoć od 19 milijardi evra.

Globalne berze evidentirale su najveće mesečne gubitke od septembra 2011, kada su podaci o prerađivačkoj industriji u Kini i maloprodaji u Nemačkoj podstakli spekulacije da svetski privredni rast usporava.

Centralne banke i investitori koji žele sigurna ulaganja "trenutno imaju samo jedan izbor za kupovinu", rekao je šef menjačnice "Faros trejding" iz Konetikata Daglas Bortvik.

"Primorani su da drže dolar u rukama. Ne zato što ga vole ili što misle da će rasti, već zato što ne postoji ništa drugo u šta bi mogli da ulažu", ocenio je Bortvik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: