Grci planiraju "desant" na državu

Sindikat grčkih državnih službenika pozvao je članove da zauzmu zgrade parlamenta sledeće nedelje i "spreče novi zločin protiv radnog naroda u zemlji".

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 15.10.2011.

02:13

Default images

Komunistička partija je saopštila da jedan od njoj bliskih sindikata planira da opkoli parlament 20. oktobra kako bi sprečio glasanje.

Istovremeno, ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos je upozorio sindikate da se "ne igraju vatrom", istakavši da stalnim organizovanjem štrajkova ugrožavaju opšte interese zemlje.

On navodi da se "neki igraju vatrom sa budućnošću i perspektivama grčkog naroda zato što ih, ili ne razumeju, ili ukoliko ih razumeju, što je još gore, žrtvuju za posebne interese". "U prethodnih nekoliko nedelja je stvorena slika bezvlašća. Razumem da ljudi, kojima je smanjena plata, mogu izaći i protestovati. Ali postoji granica. Država i dalje mora funkcionisati", rekao je Venizelos.

Ministar je to upozorenje izrekao u trenutku kada u Atini autobusi, metro, tramvaji i taksi prevoz stoji, jer zaposleni u javnom prevozu štrajkuju drugi dan za redom, dok sindikati pozivaju na generalni štrajk 19. oktobra.

Štrajku su se priključili kontrolori leta koji su obećali da će na dva dana generalnog štrajka prizemljiti sve avione i carinici na najprometnijim graničnim prelazima, dok su opštinski i zdravstveni radnici počeli prskanje gomile smeća sa dezinficionim sredstvom jer je prestonicu zatrpalo smeće.

Dve vodeće sindikalne konfederacije u javnom i privatnom sektoru zakazale su 48-časovni generalni štrajk za 19. oktobar, koji će, kako se najavljuje, paralisati zemlju.

Najnovije bolne mere štednje smanjiće plate u javnom sektoru, ostaviti oko 30.000 vladinih službenika bez plate, smanjiti prag za oporezivanje prihoda za sve Grke i smanjiti plate i penzije.

Grčka vlada je primorana da sprovodi mere štednje kao preduslov za dobijanje 110 milijardi evra međunarodnog kredita za servisiranje budžetskog deficita. Ministar finansija Evangelos Venizelos je rekao da se nažalost moraju smanjiti penzije i plate i nametnuti veći porezi, kako bi se omogućo oporavak Grčke.

Međunarodni inspektori su saopštili da će Grčka početkom novembra verovatno dobiti sledeću ratu od osam milijardi evra iz programa pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: