Špancima obećavaju porez za bogate

Kandidat vladajuće španske Socijalističke radničke partije za premijera Alfredo Peres Rubalkaba kaže da će, ako pobedi, povećati poreze za bogataše i banke.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

08:24

Default images

On navodi i da će time ostvarena sredstva iskoristiti za otvaranje novih radnih mesta, posebno za mlade ljude.

Rubalkaba, koji je do pre nekoliko meseci bio španski ministar unutrašnjih, nije izneo suviše detalja o svom planu, ali je naveo procenu da će povećanje poreza doneti dodatne prihode od 2,5 milijardi evra godišnje.

"Moramo da zatražimo dodatni napor od onih koji imaju najviše, kao i od finansijskog sektora", istakao je Rubalkaba.

Stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi oko 21 odsto, dok je kod mladih do 25. godine starosti ona čak 45 odsto.

Glavni Rubalkabin konkurent na izborima za mesto premijera Španije je lider opozicione konzervativne Popularne partije (PP) Marijano Rahoj koji je takođe govorio o porezima, ali nije rekao da bi ih povećao nego smanjio.

Rahoj je podsetio da je vladajuća stranka PSOE 2008. godine ukinula porez za bogate, kao stimulativnu meru u vreme kad je ekonomska kriza bila na svom vrhuncu, i istakao da socijalisti sada protivreče sami sebi.

Anketa koju je ovog vikenda objavio španski dnevni list "El mundo" je pokazao da Popularna partija ima prednost pred socijalistima od gotovo 15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: