Svet

Ponedeljak, 10.11.2014.

08:27

Sunovrat izvoza, Austrija u panici

Trgovinski deficit Austrije se u avgustu produbio na 398 miliona evra, pre svega zbog velikog pada izvoza, od kog je austrijska ekonomija veoma zavisna.

Izvor: Tanjug

Default images

U avgustu je izvoz na mesečnom nivou pao za više od 20 odsto, na 8,87 milijardi evra, a opao je i uvoz za 17 odsto, na 9,27 milijardi evra, preneo je AFP.

Ipak, za osam meseci ove godine, zaključno sa avgustom, austrijski trgovinski deficit je smanjen sa prošlogodišnjih 3,42 milijardi na 2,02 milijarde evra.

Slab izvoz imaće direktan uticaj i na austrijski bruto domaći proizvod (BDP). Prošle godine je udeo izvoza u BDP-u bio je 57,4 odsto.

Očekivani ovogodišnji privredni rast Austrije neće prelaziti 0,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: