"Neko pokušava preuzimanje, zašto Dunav prodaje?"

Generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović izjavio je da postoje naznake da se priprema neprijateljsko preuzimanje te građevinske kompanije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.03.2017.

09:22

Foto: B92

Milovanović kaže da na to ukazuju sumnjive okolnosti kupoprodaje akcija i činjenica da se "kupac" skriva.

"Promet akcijama "Energoprojekt Holdinga" na Beogradskoj berzi u februaru ove godine bio je na nivou godišnjeg prometa za 2016. Trgovina akcijama je realizovana pod sumnjivim okolnostima koje ukazuju na moguće manipulacije na tržištu kapitala, sa kupcima skrivenim iza zbirnih racuna", rekao je Milovanović za "Blic" ističući da su zato podneli prijavu Komisiji za hartije od vrednosti, čije nalaze očekuju.

Međutim, Milovanović kaže i da su zaposleni i najveći broj akcionara odlučni, da svim pravnim sredstvima spreče sticanje kontrole nad kompanijom pod sumnjivim okolnostima.

On navodi da za ovakav stav postoji nedvosmislena podrška države Srbije koja je pojedinačno najveci vlasnik "Energoprojekta" i u cijem vlasništvu je paket akcija od 33,58 odsto.

Milovanović objašnjava da je Dunav osiguranje a.d., odnosno Dunav dobrovoljni penzijski fond, neočekivano prodao akcije "Energoprojekta" koje je imao u svom vlasništvu, tacnije 3,59 odsto ukupno emitovanih akcija.

"Desilo se bez najave, a transakcija vredna oko cetiri miliona evra obavljena za samo 30 sekundi od objave ponude za prodaju akcija na Beogradskoj berzi. Postavlja se pitanje ko je imao spremnih oko 500 miliona dinara na namenskom računu za kupovinu ovih akcija", ukazuje Milovanović.

On navodi da se kao posledica ove iznenadne odluke Dunava, i švedski investicioni fond "Ist kapital" odlučio da učini isto i proda svojih 2,29 odsto akcija čija je vrednost oko 2,7 miliona evra, jer su se sa pravom zapitali šta se dešava ako državna firma prodaje svoje akcije u Energoprojektu.

Prema njegovim rečima, razlozi Dunav osiguranja za donošenja odluke o prodaji akcija, su posebna tema kojom teba da se pozabavi vlasnik Dunav osiguranja, odnosno Republika Srbija, dok je za Energoprojekt mnogo važnije da se utvrdi ko je i na koji način te akcije kupio i koji su izvori finansiranja dve transakcije vredne oko sedam miliona evra.

"Informacije kojima raspolažemo ukazuju da su kupci ovih paketa akcija lica koja su povezana sa postojećim akcionarima koji već poseduju značajni udeo u kapitalu Energoprojekta", naveo je direktor, dodajući da su saznanja, i dokaze s tim u vezi dostavili Komisiji za hartije od vrednosti, a koja treba da dokaže da li je bilo zajedničkog delovanja sa određnim akcionarima koji su već u vlasničkoj strukturi.

"Ako se dokaže da je reč o zajedničkom delovanju, biće jasno da kupac akcija nije postupio u skladu sa Zakonom i moraće da se suoči sa posledicama", istakao je Milovanović, navodeći da ako se potvrde njihove sumnje pokazaće se da su kupci ovih akcija zajedno sa povezanim licima zapravo već stekli više od 25 odsto ukupno emitovanih akcija, što je po zakonu granica kada nastupa obaveza davanja ponude za preuzimanje.

"Energoprojekt isključivo kroz institucije može da rešava ovakve stvari, a izvor finansijskih sredstava i način kupovine tih akcija treba da bude predmet istrage drugih organa", zaključio je Milovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: