Srbija plaća 800.000 EUR - lakše za MSP

Do kraja ove godine se očekuje potpisivanje ugovora s domaćom bankom koji će omogućiti korišćenje sredstava evropskog programa COSME za podršku MSP.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

08:42

Srbija plaća 800.000 EUR - lakše za MSP
Foto: Thinkstock

"Do kraja godine očekujemo potpisivanje ugovora sa jednom domaćom bankom za COSME", rekla je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović na skupu u Privrednoj komori Srbije o Poglavlju 20 u pregovorima Srbija-EU, o preduzetništvu i industrijskoj politici.

COSME je program EU namenjen povećanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, a u okviru perioda 2014-2020. planirani budžet je 2,3 milijardi evra. Srbija je pristupila tom programu u novembru 2015. godine.

Katarina Obradović Jovanović je podsetila da Srbija ima pristup tom programu za koji godišnje plaća članarinu 800.000 evra.

Ona je rekla da u programu ne postoje definisane kvote za zemlje i da se sredstva povlače u vidu zajmova preko domaćih banaka za koje se podnose projekti.

"Ne postoje kvote za određene zemlje pa da znate da vam to sleduje. Možete da povučete onoliko koliko imate dobrih projekata, koliko imate interesovanja i koliko možete da odgovorite na zahteve", rekla je Katarina Obradović Jovanović.

Ona je rekla da su 60 odsto sredstava COSME mogu da se prijave domaće finansijske institucije, dok se 40 odsto koristi za podršku Evropskoj mreži preduzetništva, za klastere ili izradu analiza i izveštaja ili organizaciju radionica za koje EU smatra da su neophodni.

"Ono što je dobro jeste da Srbija članstvom u COSME dobija pristup svim tim događajima kroz koje se razmenjuju iskustva i upoznaju najnoviji trendovi u ovim oblastima", rekla je pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća i preduzetnštvo.

Cilj progama COSME je da se malim i srednjim preduzećima olakša pristup finansijama i tržištu, da se podstakne preduzetništvo i stvore uslovi pogodni za otvaranje firmi i radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: