EPS na dve godine do reorganizacije

Programom reorganizacije EPS planirano je da to preduzeće od septembra 2016. postane akcionarsko društvo, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

14:41

Default images

Posle usvajanja plana reorganizacije EPS-a, koje je Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo u vladinu proceduru na usvajanje, prvo treba da se uradi korporativizacija kompanije, rekao je Antić novinarima, posle prve sednice Nadzornog odbora EPS-a u novom sastavu.

On je naveo da unutar kompanije, umesto dosadašnjih 13 privrednih društava, treba da se definiše EPS kao grupa sa tri osnovne delatnosti- proizvodnjom, u okviru koje će u početku biti i trgovina, zatim snabdevanjem i distribucijom.

"Time jačamo kapacitet rukovodećih struktura u EPS-u i smanjujemo ogromnu količinu troškova koje smo imali u postojećim privrednim društvima", kazao je Antić.

Programom reorganizacije, kako je naveo, definisan je redosled koraka po kojima će EPS postati moderna, organizovana kompanija, koja će u tržišnim uslovima ostvarivati profit, puniti budžet Srbije i unaprediti svoje poslovanje.

"Veliki posao je pred nama i to zahteva veliku energiju i menadžmenta i Nadzornog odbora EPS-a, kao i punu koordinaciju sa Vladom Srbije", kazao je ministar i ponovio da EPS mora da se reorganizuje i da više nema vremana za čekanje.

Prema njegovim rečima, planovi reorganizacije se poklapaju sa očekivanjima MMF-a i Svetske banke, a reorganizacija EPS-a se, kako je istakao, ne radi "zato što to neko od nas trži, već isključivo iz razloga što je naša odluka i procena da je to jedina budućnost ove kompanije koja je najznačajnija za budućnost Srbije."

Antić je podsetio da je EPS dobio novi Nadzorni odbor u kome struka ima glavnu reč, sa uglednim profesorima Beogradskog univerziteta, što je, smatra on, bio nužan preduslov da bi kompanija krenula u proces reorganizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: