"Ne terajte žene da duže rade"

Potpredsednik PUPS-a Momo Čolaković kazao je da se ta stranka zalaže za reformu sistemap PIO, ali ne i za povećanje starosne granice za odlazak žena u penziju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.07.2014.

10:58

Default images

Partija ujedinjenih penzionera Srbije je članica vladajuće koalicije.

Čolaković je agenciji Beta kazao da ne bi bilo primereno da se ženama povećava starosna granica za penzionisanje jer "imaju tri radna vremena u toku dana i zaslužuju posebnu pažnju u društvu".

"Podržaćemo reformu PIO, ali treba imati u vidu da i muškarci i žene u Srbiji kraće žive nego u drugim delovima Evrope", kazao je Čolaković.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" upozorili su da bi se pooštravanjem uslova za penzionisanje, Srbija mogla naći na rubu demografske katastrofe.

"Srbija je u poodmakloj fazi demografskog starenja jer je, po popisu iz 2011. godine, starijih od 65 godina bilo oko 1,2 miliona, a stari čine 16,8 odsto stanovništva što Srbiju, s prosečnom starošću stanovnika od 41,6 godina, svrstava u jednu od najstarijih zemalja u svetu", ukazuje Sloga u saopštenju.

Taj sindikat smatra da se sadašnja nepovoljna proporcija između broja zaposlenih i broja penzionera može rešiti povećanjem proizvodnje i otvaranjem novih radnih mesta, kao i poboljšanjem uslova života i podizanjem kvaliteta zdravstvenih usluga, a nikako pooštravanjem uslova za odlazak u penziju koje od Srbije, kako je navedeno, zahtevaju međunarodne institucije, poput MMF-a.

"Ukoliko ubuduće bude umiralo više ljudi nego što se rađa, već 2032. godine, kada bi trebalo da se izjednači starosna granica žena i muškaraca za penzionisanje, biće nas manje nego danas, a svaki četvrti stanovnik Srbije biće stariji od 65 godina i pitanje je ko će onda dočekati svoju zasluženu penziju", ukazala je "Sloga".

"Ako se ovaj Predlog izmena zakona o PIO usvoji i počne njegova primena, već od 2032. godine slobodno možemo početi sa prebrojavanjem i traženjem hladovine ispod šljive koju Vlada Srbije simbolično namerava da zasadi 1. janura sledeće godine kada bi trebalo da počne i primena izmenjenog zakona", navodi Sloga.

Ministarstvo rada objavilo je juče predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima je predvidjeno da se postepeno povećava starosna granica za odlažak žena u penziju, sa sadašnjih 60 na 65 godina.

Prema tom predlogu žene bi od 2032. godine u penziju odlazile sa 65 godina, što je sada uslov i za starosnu penziju za muškarce.

Najavljeno je da će predlog izmena Zakona o PIO sredinom jula biti dostavljen Skupštini na usvajanje, zajedno sa predlogom izmena Zakona o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: