"Milijardu evra realno, ne više"

Srbija bi ove godine mogla imati direktne strane investicije u vrednosti od milijardu evra, ali veća očekivanja su za sada vrlo nerealna, kaže Milan Kovačević.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

13:38

Default images

"U prošloj godini smo imali oko 700 miliona evra direktnih stranih investicija u koje spadaju i kupovine nekretnina i kapitala i malim delom nove investicije, pa je realno očekivati da će ove godine investicije biti milijardu evra", rekao je Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

On je istakao da su investicije sada "zastale" i ocenio da će ove godine reforme biti usporene. "Da bi Srbija dobila više stranih ulaganja neophodno je brže sprovođenje reformi i pojednostavljenje procedura za obavljanje poslova", kazao je Kovačević. Za najave predstavnika Vlade Srbije u ostavci o velikim investicijama Kovačević kaže da deluju kao "konfuzne ideje" i navodi da se većinom radi o kreditima, a malo o ulaganju.

"Kod nas se mnogo brka uzimanje kredita i ulaganje. Rečeno je da ćemo od Ujedinjenih Arapskih Emirata dobiti tri milijarde evra, to je čak zabeleženo i u budžetu, ali to nema nikakve veze sa ulaganjem, već obratno, to je uvećanje našeg problema, jer će biti još veća zaduženost", istakao je Kovačević.

Prema njegovom mišljenju, taj novac bi Srbija mogla upotrebiti za otplatu drugih kredita, ili kako je naveo, kada se taj novac ne bi koristio za pokriće deficita budžeta, onda bi to mogao biti dodatak za investicije i ubrzanje privrednog rasta.

"Već imamo iskustvo sa najavama ulaganja kompanije Al Dahre u navodnjavanje, od čega ništa nije bilo, dobili smo međudržavni kredit i zadužili se još više", kazao je Kovačević.

Povodom najavljenog projekta "Beograd na vodi", on je ocenio da je potpuno nejasno kada će moći neko da gradi dva miliona kvadratnih metara poslovnog i drugog prostora, jer kako je dodao, na sadašnjem tržištu to ne bi mogao niko ni koristiti ni platiti.

"Mnoge bombastične izjave o stranom ulaganju naprosto su deo predizborne kampanje, setimo se da je u prethodnoj kampanji bilo najava za još više investicija, tako da treba obazrivo uzimati te najave", kazao je Kovačević.

Kako je ukazao, faktori koji negativno utiču na strana ulaganja su - smanjen kreditni rejting zemlje, to što će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti samo jedan odsto, procene o uvećanju inflacije, ali i prevremeni parlamentarni izbori, koji donose neizvesnost i političku nestabilnost.

Prema proceni Kovačevića, strani investitori će mogućnost ulaganja u Srbiju i dalje procenjivati na osnovu pozicije Srbije u odnosu na druge države u svetu i mogućnosti izvoza u zemlje sa kojima Srbija ima dobre poslovne odnose.

Kovačević je dodao da bi se mogle očekivati investicije u oblasti trgovine i da se veće zapošljavanje može očekivati u oblasti usluga.

Kako je ocenio, još veći problem od slabog priliva stranih investicija je to što i domaće investiranje opada. "Pa ne možemo očekivati da će jedino svet biti naivan, pa će on više investirati kod nas, kad mi nismo stvorili uslove za rast investicija u celini, a bez toga su potpuno prazne priče o većem zapošljavanju i bržem privrednom rastu", zaključio je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: