Uprkos krizi, NIS skoro kao 2012.

Naftna industrija Srbije imala je u prošloj godini konsolidovani profit od 48,4 milijarde dinara, što je približno nivou iz 2012.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 18.02.2014.

12:48

Default images

Dobri rezulati postignuti su uprkos krizi, zahvaljujući efikasnosti, smanjenju troškova i uvođenju novih tehnologija.

Na finansijski rezultat kompanije negativno su uticali pad cena ugljovodoničnih sirovina (nafte i prirodnog gasa), rast poreskog opterećenja kao i smanjenje obima domaćeg tržišta goriva.

Tako je u cilju održavanja profitabilnosti kompanija nastavila rad na povećanju efikasnosti biznis procesa i uvećanju obima prerade nafte i prodaje naftnih derivata.

Generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko kaže da je konsolidovani profit, koji uključuje i rezulate poslovanja ćerki-kompanija NIS-a u regionu, porastao za 2,5 odsto, dok je neto dobit samog NIS akcionarskog društva u Srbiji (a. d.) iznosila 51 milijardu dinara.

Dobit NIS a.d. u 2012. godini iznosila je 49,5 milijardi dinara. On je istakao da je 2013. godina u Srbiji bila teška sa ekonomskog aspekta, a da je doprinos dobrim poslovnih rezulatima dala stabilnost dinara i dodao da očekuje da će 2014. ekonomski biti još teža.

NIS je u 2013. godini u budžet Srbije uplatio 120,6 milijardi dinara poreza i akciza, što je prema preliminarnim podacima, činilo oko 14 odsto prihoda budžeta, rekao je Kravčenko i dodao da je to dvostuko veći procenat nego 2008, pre nego što je Gasprom njeft preuzeo većinski udeo u NIS.

Kravčenko je rekao da je Gasprom njeft za pet godina investirao dve milijarde evra u NIS, a da će u naredne tri godine biti investirano još najamanje 1,5 milijardi evra. On je istakao da će u ovoj godini biti nastavljene investicije i dodao da se krajem maja ili u junu očekuju rezultati istraživanja nafte u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj, a početak priozvodnje do kraja 2014. godine.

Prema njegovim rečima, investiraće se u početak ulaganja u duboku preradu nafte u Rafineriji nafte u Pančevu i ulaganje u rafineriju ulja u Novom Sadu, ali i nastaviti ulaganju u nove tehnologije. On je najavio da se posle izbora očekuje ubrazanje projekta vetroparka Plandište.

Kravčenko je rekao i da su odnosi NIS-a s Ministarstvom energetike korektni i dodao da u dokumetu o strategiji poslovanja, pripremljenom uz podršku Ministarstva, postoje tehnička pitanja koja treba rešiti, ali da očekuje da će ga Vlada Srbije uskoro usvojiti.

On je rekao i da su ukupna dugovanja državnih preduzeća NIS-u na kraju 2013. bila 60 milijardi dinara, od čega su 24 milijarde dinara potraživanja od Srbijagasa, čija će naplata, kako je istakao biti veliki izazov za NIS ove godine.

Kravčenko je rekao i da NIS nema nameru da postane većinski vlasnik pančevačke Petrohemije i da postoje tri potencijalna strateška partnera, koji se ubrajaju u poznate evropske kompanije, s kojima bi pregovori trebalo da počnu sledeće sedmice.

Na pitanje da li Gaspromnjeft namerava da preuzme hrvatsku kompaniju INA Kravčenko je istakao da može da kaže samo da NIS ne učestvuje u tome, ali da su Gaspromnjeftu zanimljive raličite opcije u Evropi i da ako mu se učini da je INA zanimljiva, sigurno će ući u tu priču. Govoreći o ceni goriva u ovoj godini, Kravčenko je istakao da ne očekuje značajnije promene, ako ne bude porasla cena nafte, koja je planirana da u 2014. iznosi 95 dolara za barel i poručio da će NIS pokušati da ta povećanja amortizuje unutar kompanije.

Kravčneko je istakao i da je NIS zauzima oko 90% tržišta kada je u pitanju aviogorivo, i da je sklopljen ugovor sa Er Srbijom o snabdevanju za ovu godinu.

Na konferenciji za novinare Kravčenko je najavio da će prioritet NIS-a u ovog godini će biti posvećen motivaciji zaposlenih i poboljšanju socio-psihološke klime u kompaniji. On podseća da je NIS u poslednjih pet godina šest puta povećao ulaganja u obuku zaposlenih koja su dostigla 290 miliona dinara i kroz koju je prošlo oko 9.500 zaposlenih.

Prema njegovim rečima, NIS je za pet godina udvostručio nivo neto plata zaposlenih i po tome je na prvom mestu u Srbiji i među najboljim kompanijama u regionu.

NIS je i prvi u regionu po popularnosti na Fejsbuku, a tokom prethodnih godina dobio je niz domaćih i međunarodnih nagrada u ražličitim kategorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: