Turska najavila bum u Srbiji

Predsednici Srbije i Turske Tomislav Nikolić i Abdulah Gul govoreći o turskim ulaganjima u Srbiju najavili su pravi investicioni bum.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2013.

13:59

Default images

Nikolić i Gul su u Ankari iz zatvorenih vrata razgovarali o ekonomskoj saradnji, ulaganjima Turske u infrastrukturne projekte u Srbiji, ali i uticaju Turske na stabilnost na prostoru Balkana.

Govoreći o investicijama, Gul je najavio da su konkretni koraci za unapređenje saradnje već načinjeni i da je odmah nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini vidljiv napredak, ali i da turske i sprske firme uveliko rade na projektu izgradnje auto-puta kroz Srbiju na Koridoru 11, ka Jadranu.

"Doći će do ekonomskog i privrednog buma i eksplozije u periodu pred nama. Očekujte da ekonomska i privredna saradnja budu sve intenzivnije", poručio je Gul.

On je rekao da se već primećuje pomak u privrednoj saradnji a da se obim ekonomske saradnje posebno uvećao. Gul je lično pozvao zainteresovane turske investitore da ulažu u Srbiju.

Gul je istakao i da, iako Srbija i Turska nemaju zajedničku granicu, oni Srbiju smatraju svojim bliskim susedom. Predsednik Nikolić je rekao da se sa turskim kolegom usaglasio da će delimično biti zadovoljni kada trgovinska razmena dostigne milijardu evra.

On je poručio da je Srbija otvorena za investicije Turske, za dolazak velikih kompanija te zemlje u Srbiju, izgradnju infrastrukture, davanje koncesija na proizvodnju energije...

poručio je Nikolić."Naše prijateljstvo je mnogo veće nego naša ekonomska razmena. Možda je tako i bolje. Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo", poručio je Nikolić.

On je rekao i da Turska može da bude faktor stabilnosti na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: