Ponedeljak, 04.02.2013.

13:59

Turska najavila bum u Srbiji

Predsednici Srbije i Turske Tomislav Nikolić i Abdulah Gul govoreći o turskim ulaganjima u Srbiju najavili su pravi investicioni bum.

Izvor: Tanjug

Turska najavila bum u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

148 Komentari

Sortiraj po:

SladjaRA

pre 11 godina

Turska je mnogo napredovala poslednjih godina, trebamo shvatiti pouku iz njihovog iskustva a to je da nam ne treba evropska unija da bi smo od Srbije napravili jaku drzavu!

Antonio Vivaldi

pre 11 godina

Zaista nam je potrebana sto obimnija saradnja u ekonomskom smislu!Mi smo zemlja koja tezi da se oporavi od ekonomskog kraha koji je traja dosta godina,pa nam svaka pomoc i saradnja dobro dodje!

Milos

pre 11 godina

Čitam komentare i nemogu da verujem.Pa zar ste zaboravili kolike su zločine činili ti turci:nabijali na kolac uzimali decu u janičare otimali silovali i ubijali,pa mošti Svetoga Save spalili i sad da nam budu prijatelji.
(Saša, 4. februar 2013 20:54)

Kada bi se tako gledalo na stvari niko nisakim i nikada ne bi saradjivao. Ko kome nije ucinio nesto lose samo u poslednjih 1000 godina.
Delujes kao lik iz Kustinog filma Podzemlje, lik koji je ziveo pod zemljom, sad izas'o i ugledao sad neke Turke, Nemce... verovatno ti nije lako da shvatis da se svet promenio.

Milica

pre 11 godina

Turci i mi, kao nebo i zemlja. Turčin kada nešto kaže, on gine za to. Naši kada nešto kažu, nadaju se da ih je što manji broj čuo.
Nema tu nikakvog realnog dila. To je samo politička korektnost prema gostu.

Svako čudo 3 dana

pre 11 godina

Turci nisu kao i mi...dobre sluge loši gospodari.Bum u izvozu su postigli pametnom politikom državnih subvencija na energente, poreze i sl.A kod nas ubijajuu "malog" na prvom koraku, a na drugom kad nešto zaradiš sve to otmu.I kako da pored loše i gramzive državne administracije možete bilo šta da uradite.Ne shvataju da su oni naš servis, a ne nalogodavac i dželat u isto vreme.Loša poreska politika i preterani porezi su i doveli ceo svet u krizno stanje.

expert

pre 11 godina

Čitam komentare i nemogu da verujem.Pa zar ste zaboravili kolike su zločine činili ti turci:nabijali na kolac uzimali decu u janičare otimali silovali i ubijali,pa mošti Svetoga Save spalili i sad da nam budu prijatelji.
(Saša, 4. februar 2013 20:54)

A ti nisi zaboravio? Sećaš se, već si bio porastao?

Radojko

pre 11 godina

Da je Boris Tadić, svojevremeno, sklapao ovakve paktove, bio bi prokažen kao izdajnik, poturica, autokrata, satrap,...Srpski najveći problem je "nemam svoje mišljenje, ali mislim suprotno od komšije, dok njemu pričam da mislimo isto"! I tako niko nema svoje mišljenje, ili bar većina, dok oni koji misle izazivaju sumnju. Takvima je lako naturiti bilo šta, i tako nema granice koja se ne može preći. Tadić se suviše ustručavao da pređe tu granicu, pa je ismevan. Ustručavao se jer je obrazovan i svestan odgovornosti. Dalje je jasno.

miki

pre 11 godina

a sto da ne sa turcima ....sta im fali ...sto su nemci bolji oni nas kao voleli u proslosti....i ovaj sto kaze da letuje u turskoj a zna da ga mrze ...nikad ti decko nisi bio u Turskoj...ne da nas ne mrze nego nas postuju ...a koliko je Turska lepa i razvijena ne treba pricati vec treba otici i videti....i jos nesto ...papirce jedno nisam videla kod Turaka na ulici ....sto se za nas ne bi moglo reci ,toliko o kulturi

excapt

pre 11 godina

U SRB inace ima dosta Turskih drzavljana, koji manje ili vise uspesno posluju. Posto radim za i sa njima, mogu da Vam kazem da sam bio iznenadjen koliko ih ima u SRB.
Turci su normalni ljudi, najblazi od svih islamista...naravno ovo najvise vazi za Istanbul i deo oko njega

mikin

pre 11 godina

""Naše prijateljstvo je mnogo veće nego naša ekonomska razmena. Možda je tako i bolje. Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo", poručio je Nikolić. "
---------------------------
E moj Predsednice, nikako da naucite da su na ovom svetu "prijateljstva" samo rezultat ekonomskih interesa i nicega drugog.
Jedino su zajednicki ekomomski interesi zdrava osnova dobrih odnosa ... nikako suprotno. Niste VI bitni kao g. Nikolic, vec VI kao predsednik Srbije. Vec je vreme da to Srbija nauci. Bilo bi mnogo bolje za sve nas.

sumnjivo lice

pre 11 godina

@miroslav
Tvoj strah je opravdan, a Njegosu je svaka zlatna. Turska je zahvaljujuci Amerikancima postala trenutno najveca vojna sila u Evropi, nadmasili su Nemce koji od njih zaziru, ali su vrlo pazljivi u ophodjenju. Cak ih i Kinezi dozivljavaju kao ozbiljnu pretnju u Aziji. Na jednom predavanju, dvojica svetskih geopoliticara, su doslovce rekli: ''Najveca pretnja ovom regionu su aspiracije Turske koje ce konstantno biti sve vece. Zahvalite bogu, za sada, sto je Bugarska izmedju vas''. Naivan je svako ko veruje u njihove dobre namere dugorocno.

swedenonline

pre 11 godina

Turska je osetila da ako zavuce nogu u Srbiju, da ce na taj nacin prici blize EU kojoj tezi. Ovo bi mogla biti kocnica za nas prema EU, ali, sta ima veze, vecina vas zna da moze i bez ikoga, misli da zna.

ruza

pre 11 godina

Predsednik Nikolic se trudi da privuce investicije u nasu zemlju i uspeva u tome.....mogu samo da mu zavide oni koji deset godina vladavine nisu postigli nista!!!

Milica

pre 11 godina

Ispada da ce Toma za godinu dana na vlasti da uradi vise nego Tadic za 10.
(Milica, 4. februar 2013 17:29)

Mmm da, svi u niskom startu čekaju da se Toma pojavi i da se otarase viška para u Srbiju.

Što se tiče Tomine rabote, počinje i završava se na čistoj priči. Još ništa nije ušlo, osim mmf zajma.

Zaniah

pre 11 godina

E bas super sto ih nece Evropska unija, evo mi ih ‘ocemo, i ovako smo rodjaci. Jos da potpisemo neke poslovne ugovore, i da se radi nesto u ovoj zemlji.

12

pre 11 godina

aj ne lupetatje vise o proslosti , istoriji , sta se desilo pre 400-500-1000 godina
zanima me buducnost
ko sto neko rece nas problem je sto ne mozemo da prevazidjemo proslost

predrag

pre 11 godina

a i kvalitet nase narodne kao i zabavne muzike ima da se popravi pod uticajem turskog a boga mi i arapskog melosa. bravo! sto ti je cudno, nikome vise ne smetaju turci koji su nas mucili 500 godina ali svima smetaju evropljani.

miroslav

pre 11 godina

Turci citiracu vam Njegosa: Trgovac laze s osmehom, zena suze ronec, niko ka srpski politicar ne laze". Neka me neko demantuje. Zato Turci pamet u glavu nismo dobri ni sa macem u ruci, a jos smo gori sa smeskom na licu. Nisam protiv nikakve ekonomske saradnje, nego se plasim za Turke. Opet cemo ih prevariti.

Igor Milosavljevic

pre 11 godina

Da li je Turska priznala nezavisnost Kosova?Da li Turska bese jedina zemlja uz Albaniju koja je svojevremeno u savetu Evrope glasala protiv predloga Dika Martija da se ispitaju sumnje vezane za trgovinu ljudskim organima na Kosovu? Samo pitam..

Strumf

pre 11 godina

Letujem vec 10 godina tamo. Znam da oni mrze mene, ruku na srce ja jos vise mrzim njih ali ipak nasli smo neki zajednicki interes pa niti su oni pravili probleme meni niti ja njima. Oni su se trudili da mi uzmu najmanje 1000 eura svaki put kada tamo odem a ja sam se trudio da se lepo provedem u tih 10-11 dana. Uspeli smo i ja i oni. Na slican nacin drzava mora da nadje interes za saradnju sa Turskom.
(Dragan, 4. februar 2013 19:39)

Turci u Turskoj, obican narod, nas mrzi. Izvini prijatelju, ja sam svake godine u Istanbulu, nikad ni m od mrznje nisam primetio. A ponosno im isticem da sam iz Srbije, jos se zezamo kad naletim na nekog Turcina ili Turkinju koji zna srpski, a takvih u Istambulu nije malo.

Jovan

pre 11 godina

@predrasude
Jednu , samo jednu crkvu mi navedite koja nije bila paljena i razrušena od strane Turaka , samo jednu . E sad, te srednjovekovne crkve postoje i danas samo zbog vere i upornosti naroda koji ih je posle svakog uništavanja obnavljao. Svako dobro.
(Milan, 4. februar 2013 19:21)'

O cemu ti to, znas li ti koliko je naroda nestalo usled vladavine tirana. Samo Dzingis Kan je unistio toliko kultura, brojna plemena totalno izbrisao iz istorije, a u rusenju gradjevina je posebno uzivao.
Spanci su na primer 1492. godine sto pobili sto oterali negde oko 200.000 Jevreja i jos oko 100.000 Muslimana. Sve njihove bogomolje su ili srusili ili pretvorili u Hriscanske. To ti valjda dovoljno govori o njihovoj toleranciji a nadam se i o mogucnostima ovih koji su nas okupirali. Ako su Spanci mogli u kratkom vremenskom periodu da oteraju i pobiju toliko ljudi, zar ne mislis da su Turci za 500 godina mogli da uniste svaki trag naseg postojanja.
Dakle da je njima bio cilj da nas uniste, kao i sve ostale narode kojima su valdali, to bi i ucinili. Njima je cilj bio eksploatisanje osvojenih teritorija, nesto poput Rimskog carstva.

Hogar

pre 11 godina

Petsto godina smo mi doživljavali "BUM" sa nihove strane.Jako se varamo ako mislimo da dolaze sa buketom ruža.Doći će po ono što su "zaboravili" poslednji put.

Makedonac

pre 11 godina

Blago vama Rusi, Turci, Arapi, Kinezi investicije u najavu 100 milijardi eura.

Uvozicete radnu snagu za 2 godine, samo jos da se realiziraju ove investicije, dok to bude Turci ce opet biti na Balkanu.

zoran

pre 11 godina

@ george wordy, 4. februar 2013 19:25

U srpskom jeziku ima oko 10.000 turcizama a u svakodnevnom govoru je blizu 5.000. S'tim, što je veliki broj tih reči nije turskog nego arapskog ili persijskog porekla.

Tek za tvoju informaciju, šefe.

nps

pre 11 godina

Slika kaze: Pomozi, brate, pomozi, hoces li, hoces li, ha? Ja jadan vozim novi audi, eto i njega sam dobio na poklon, nemam ja para za to, znas?
Drzi se, Tomo, drzi se, dolazimo! Ja sad moram da idem.

Marko

pre 11 godina

Ne ulazeci u politicke stavove Turske i Srbije, kao ni u to da li Turska vlast drzi stranu muslimanima na Balkanu, jer je to njihov interes i razumljivo je da im je vlast bliza sa onima koji su im verski blizi, a Turci se izuzetno drze vere, cak suvise po nasem ukusu (premalo po ukusu Arapa). Zelim da kazem da sam boraveci dva puta u Istanbulu, poslednji put pre tri nedelje, naisao na izuzetnu srdacnost obicnog naroda. Takav sam po prirodi, volim da ulazim u pricu sa obicnim narodom kad sam u stranoj zemlji. U Turskoj su na pomen Srbije stizali samo odgovori>

" Srbisan aaa, lep pozdrav da saljete na Novi Pazar i na cela Srbistan, Srbi mnogo lep narod"

" Ja studirala u Beograd i zaljubio se tamo, zato pricati srpski"

" Serbistan, you are good people, very good"

Verujte mi ljudi, uopste nemaju mentatlitet kao ovi nasi lokalni muslimani. Realno, verovatno i ne razmisljaju o nama, ali kad im pomenes imaju pozitivno misljenje o Srbima. Naravno ima i tamo ekstrema, kao i svuda.

Milosav

pre 11 godina

Тако ми рахметли чукундеде врача, опасни ови Турци, хоће опет бум и експлозије. А богами ту је и Сулејман. Ми смо га наје.али

pera

pre 11 godina

šta vam je ljudi , šta se palite, kakav ekonomski bum. pa niste valjda toliko naivni ili ste zbog dugotrajne krize izgubili razum i logiku. turci imaju cilj da sve vrate polako ekonomski da nas uzmu pod svoje , pa zar je bilo malo 500god. sami sebi stavljamo omču oko vrata, ove turske serije to je mamac koji ste kao šarani progutali, ako turci dodju a narod to hoće , nek vam je srečno ja odo odavde.

Katarina

pre 11 godina

Aferim g. Nikolicu, stvarno me raduje ova vest! Svaka ozbiljna investicija u nasu zemlju, prvenstveno zbog gladnog i polugladnog, nezaposlenog naroda, je dobrodosla! Manimo se srednjeg veka i Turaka Osmanlija, jer Turska 21. veka nema veze sa njima ali je dobro da ima cvrste veze sa nama! Ako ne verujete posetite Tursku i bicete iznenadjeni.

nidža

pre 11 godina

Nikolić je obećao da će pokucati bez stida na svaka vrata u interesu Srbije! To i čini! Ovo su još jedna vrata koja su otvorena!

my way

pre 11 godina

@predrasude
Jednu , samo jednu crkvu mi navedite koja nije bila paljena i razrušena od strane Turaka , samo jednu . E sad, te srednjovekovne crkve postoje i danas samo zbog vere i upornosti naroda koji ih je posle svakog uništavanja obnavljao. Svako dobro.
(Milan, 4. februar 2013 19:21)

Precenjujes znanje nase "napredne" anacionalne omladine. Da nista drugo Turci nisu radili osim sto su ljudima decu otimali i vodili u janjicare, dovoljno je. A bilo je tu i koceva i mnogo toga strasnog. Jermeni i Kurdi to pamte, a nama pamcenje i znanje bas i nisu jaca strana.

Istoricar

pre 11 godina

Ucili su nas da su Turci vekovima nase najvece zlo,da su nas unistili,unazadili.Tacno je da su nama vladali 500 godina ali da su hteli da nas uniste i da nas nema oni bi to i uradili.Vladati nekom teritorijom 500 godina i ne srusiti crkve,ne nametnuti svoju veru i jezik to je ogroman prag tolerancije.
(predrasude, 4. februar 2013 16:28)

Od te divne tolerancije vise od pola stanovnistva Srbije je pobeglo u Vojvodinu, Bosnu i tzv Vojnu krajnu. Turci su bili u problemu da svi Srbi ne pobegnu iz Srbije jer onda nebi imao ko da placa porez niti da cuva teritoriju a i kada bi svi Srbi pobegli u AU onda bi austrougarska dobila mnogo vojnika koje bi naoruzala i okrenula protiv Turske. Tako da su Turci silom prilika bili primorani da popustaju i daju prava okupiranim narodima kako oni svi nebi pobegli iz tog "raja" a ne jel su previse "emancipovani"

jesteda

pre 11 godina

Srbija je bila najsamostalnija drzava dok je bila deo velike Jugoslavije. Ovako sama na vetrometini, izmedju istoka i zapada, samo ce je vetroviti oduvati. zivi bili pa videli.

BioSamTamo

pre 11 godina

@ (Jovan, 04. februar 2013 19:36)
Jovane, svaka ti cast! Jedan si od retkih koji razmislja ako je suditi po komentarima. Odrastao sam po Zapadu i imao sam kontakta s mnogim Turcima. 90 posto tih Turaka daju svoju potporu turskim extremistima kao sto su Sivi Vukovi. Malo googlajte pa cete saznati o cemu je rec. Nemojte biti naivni, pogotovo ako su Turci u pitanju.

hami

pre 11 godina

ako posetite Tursku, mozete videti ono sto se mastali da postoji, veliki napredak i velika sila, narocito za vreme sadasnjeg vodje Erdogana, zasto ne saradjivati sa nekim ko zna kako unaprediti zemlju, Slusajmo Turke, oni ce nam pomoc da prevazicemo ekonomski i moralni pakao!

popeye

pre 11 godina

@predrasude
Ти онда вероватно ниси чуо да су спалили мошти Светог Саве, да су узимали данак у крви, да су потурчили/исламизирали велики број Срба (данашњи Бошњаци)? Но, тако то бива кад се данас образује уз Сулејмана и друге серије.

sasa jokic

pre 11 godina

I onda pametni nivinar RTS-a, posle ovih lepih najava i investicionog buma, postavlja pitanje;"A kako to da se vi zalazete za nezavisnost Kosova, i nagovarate druge zemlje......".
Sklanjajte UDBASA sa cela RTS.

Kizza

pre 11 godina

Tako to rade pravi drzavnici. Razlike se stavljaju po strani zarad dobrobiti drzave i njenog stanovnistva. Turska je jedna od jacih zemalja na ekonomskom planu. Uopste ne bi bilo lose da nam takva zemlja ponudi investicije i ostvari sa nama ekonomsku saradnju.

Biba Kennas

pre 11 godina

Hmm, kad god se pomene Turska, prva asocijacija je Cele-kula, 500 godina ropstva, bombardovanje Srbije, priznavanje Kosova..Mozda sam malo pristrasna (muz mi je Grk) tako da je u nasem domacinstvu osecaj nepoverenja prema Turskoj dupliran, u svakom slucaju, treba biti jako obazriv u biznisu sa turcima i neka nam je Bog u pomoci, pozdrav

Čist Sloven(fair)

pre 11 godina

filip, 4. februar 2013 18:42

"...još i ličimo malo na njih"! Kako vi to shvatate, Filipe? Kao slučajnu sličnost? To bi bilo baš neozbiljno, dakle taj podatak koji je nesumnjiv treba shvatiti kao genetsku srodnost. Samo sam to hteo da pojasnim, nemam ništa protiv saradnje sa Turskom, naprotiv. Istina, treba imati u vidu da je turska država jako napredovala zadnjih decenija a srpska - jako nazadovala! I da Turci neće sipati svoj novac u "pusto srpsko", tek onako!

mats hummels

pre 11 godina

Ako gledamo prethodne ratne i političke sukobe, trebalo bi da izađemo i iz UN. Ne ide to tako, moramo da zaštitimo sopstvene interese gde god možemo, a to nećemo uraditi svađom i izolacijom, nego dogovorima i saradnjom na obostranu korist. Nikolić to zna bolje od nas i preduzima ono što je potrebno da ojača srpsku ekonomiju kao preduslov za sve ostalo.

Saša

pre 11 godina

Čitam komentare i nemogu da verujem.Pa zar ste zaboravili kolike su zločine činili ti turci:nabijali na kolac uzimali decu u janičare otimali silovali i ubijali,pa mošti Svetoga Save spalili i sad da nam budu prijatelji.Znam da g. Nikolić samo radi ono zašta je plaćen ali narod nesme da naseda na tu izdaju.A sad što više negativnih od ovih idolopoklonaca!

HellasSagapo

pre 11 godina

Turska mora da resi etnicka i politicka pitanja koja postoje i trenutno se nalaze pod tepih.Neka od tih pitanja su Priznavanje Kipra i povlacenje nesto vise od 30000 trupa koje nelegalno drze pod okupaciju Severni deo Kipra.Resi problem sa Kurdima, u Turskoj zive 12 miliona Kurda koji nece da zive u drzavi Turskoj.Priznavanje genocida nad Jermenima.Prestanak sa svakodnevnom provokacijom i ratno huskacka dejstva prema Grckoj granici pogotovo u Sredozemnom moru.Navedeni problemi su samo vrh ledenog brega.

rubljoskeptik

pre 11 godina

i na kraju. Možda neki punoglavac ne voli Tursku i Turke ali valjda pije Tursku kafu? Ili ne pije?
(zoran, 4. februar 2013 18:59)

Ja pijem samo domaću, hvala na pitanju. Takodje, mislim da je bolje biti punoglavac, nego praznoglavac. Cenim Turke i njihov doprinos svetskoj istoriji, ali je bolje da se sa njima nemamo mnogo zajedničkog posla, da nam se ne obije o glavu.

DeJePecat

pre 11 godina

Jos samo da ukinemo vize za turske drzavljane,i super,bice nama i bum i tras.Ljudi zasto bas turci? Ko su oni,kao dovesce stabilnost na balkan,oce al kad prdne mrtav covek!Imamo ruse nemce kineze indijce,arape i od svih njih oni se uhvatili turaka ko pijan plota,ovo je mac sa dve ostrice.Bice situacija ko sad u nemackoj,turci i radikalni islamisti im prete.NECEMO TURKE I TRT MILOJKA!

Riki

pre 11 godina

Ova avantura nece izaci na dobro, ne znam ni jednog Srbina koji je uspeo pod turcima. Sv. Sava - Italija, Grcka. Tesla- Austrija,Zapad. Maric- Austrija, Nemacka. Djokovic- Nemacka, Italija. Bezite od Turske glavom bez obzira.

Respector

pre 11 godina

Kad god gledam našeg predsednika u susretima sa stranim državnicima i prilikom uobičajenih ceremonija, nekako me bude stid. Jednostavno, čovek ne ume da se ponaša. Nisam voleo Tadića, ali se bar na ovim oficijelnim ceremonijama znao ponašati dostojanstveno.

RS 4 EVER

pre 11 godina

E moj Tomo dok Turci čine sve da Srba nestane iz Rep. Srpske ti se njima udvaraš. Prodaješ vlastiti Narod za šaku Turskih jadnih lira!

Petar

pre 11 godina

Dragi moji Srbi,
Sve ovo je sračunato. Turci će nam kao dati lovu a ovi na vlasti će da izdaju Republiku Srpsku i "utope" je BiH. To će ova trojica naših i da urade. Živi bili pa videli. Majčin grob će prodati za šaku dolara.

preobrazenje

pre 11 godina

Toma kod Turaka A Vucic kod Nemaca, pa vidite sta je promena svesti ili zelja za vlascu ili mozda zelja da se spasi Srbija???
U svakom slucaju "karakteri su jaki".
A mi? NE ZABORAVIMO!!!

Milan

pre 11 godina

@predrasude
Jednu , samo jednu crkvu mi navedite koja nije bila paljena i razrušena od strane Turaka , samo jednu . E sad, te srednjovekovne crkve postoje i danas samo zbog vere i upornosti naroda koji ih je posle svakog uništavanja obnavljao. Svako dobro.

siljo

pre 11 godina

sada konacno imamo predsednika drzave koji posecuje drzave sveta da bi ugovarao poslove od drzavnog znacaja a ne da bi se izvinjavao koje kome imate nasu podrsku

Dragan

pre 11 godina

A mi ćemo za uzvrat da odustanemo od kanala do Soluna, koji bi ugrozio rentabilnost njihovog crnomorskog kanala, kojim žele da rasterete Bosfor.

Naravno niko neće reći da je to dogovoreno prilikom ove posete, nego će početi po štampi spinovanje kako je cela ideja sa kanalom do Soluna glupa i kako od toga treba odustati...

Jovan

pre 11 godina

Nas predsednik je pravi Turcin. Genetski i po karakteru. Zato nam i ide lose. Vekovi pod turcima su bili kobni po nas. Zato smo tako i zaostali u poredjenju sa Evropom. Kanite se njih. Neshvatate kako nas nevole. Prenosili su uzivo na televiziji proklamovanje samostalnosti Kosova. Bosna i Kosovo su njihovi muslimanski pajtasi. Nas mrze iz dna duse. A ovaj se kao nesto smeska. Ljudi dozovite se pameti. Vreme je ucinilo svoje.
Ja ne zelim nista sa turcima.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Svim protivnicima svakolike saradje, pri čemu je protivljenje zasnovano na rasnim, verskim...ili bilo kakvim drugim (izuzev zakonski opravdanim) osnovama - novac nema naciju ni veru! I sam sam doskorašnji glasač DS-a, ne volim SNS, ali što se mora - mora se. Mi nismo u situaciji da možemo da biramo odakle će investicije stizati, jedino je važno da odbijemo novac nastao na, ili namenjen, kriminalnim aktivnostima. Sav preostali luksuz nemamo već decenijama. Vreme je za buđenje. To što ja još uvek smatram da ova vlada nema kapacitet da nas izvuče iz kaljuge u kojoj smo (naprotiv, smatram da, na ekonomskom planu, pravi gomilu katastrofalnih grešaka ili prečesto propušta da napravi ispravne poteze) - manje je bitno. U ovom, konkretnom, slučaju kritika nije opravdana. Svaki korak u pravom smeru treba pozdraviti, koja god ga politička opcija u Srbiji načinila.

au

pre 11 godina

Имали смо ми среће са Турцима:
- Англосаксофони су се искрцали у Америку негде око 1600 (око 100 година после Колумба) и САТРЛИ су за само 300 година локално становништво а преостале набили у резервате (где се сада на коцки богате ал ...)
- Шпанци су елиминисали сваки траг напредним цивилизацијама средње и јужне Америке
- АнглоСаксофони у Енглеској изведби средили Абориџинове и још колико племена и народа широм света. Ратовали за отаџбину против Зулуа у Јужној Африки еј? И замал средили домаћег непријатеља Гандија у сред Делхија , Краљичинога града. А шта су тек браћи Ирцима радили то велика данашња љубав потврђује
А ми, Грци, Бугари , Македонци (из Старе Србије како се у једном периоду звала) па и Румуни, Хрвати (нису Турци до Беча прелетели а ни Аустроугари узели после Србе да их бране) , делом Мађари преживесмо и још и веру нисмо од владајућих преузели.

Dragan

pre 11 godina

Letujem vec 10 godina tamo. Znam da oni mrze mene, ruku na srce ja jos vise mrzim njih ali ipak nasli smo neki zajednicki interes pa niti su oni pravili probleme meni niti ja njima. Oni su se trudili da mi uzmu najmanje 1000 eura svaki put kada tamo odem a ja sam se trudio da se lepo provedem u tih 10-11 dana. Uspeli smo i ja i oni. Na slican nacin drzava mora da nadje interes za saradnju sa Turskom.

dokoni pop

pre 11 godina

Uzivanje u jelu i picu,caskanje i kafenisanje sa prijateljima,lagani rad bez zurbe,sve te lepe,male zivotne radosti smo naucili od Turaka.A sto se tice Tome,ovo je lukavo izveo.Prvo je pustio pricu o cuvenom kanalu,sto ne odgovara Turcima,i time ih pridobio za saradnju.Naravno,kanal je bila sala.Vrlo dobro,Masteru!

Marija

pre 11 godina

"Doći će do ekonomskog i privrednog buma i eksplozije u periodu pred nama. Očekujte da ekonomska i privredna saradnja budu sve intenzivnije"

Kao da je citirao tekst iz horoskopa...

george wordy

pre 11 godina

Jedini pravi partner Sbiji može biti Turska.Upoznali su nas za pet stotina godina vladavine na Balkanu. Naš mentalitet je sličan njihovom. U Srpskom jeziku ima preko hiljadu turskih reč. Istorija je jedno , ona ima svoje zakonitosti, a na nama je da uvažimo zakonitosti svetskih i regionalnih tokova ideja , ljudi i kapitala. Ukoliko Turska ne bude primljena u EU, u koju pokušava da udje više od pola veka, ona je dovoljno snažna , predstavlja neuralgičnu tačku koncentarcije kapitala na granici Evrope i Azije. I veoma je izvesno da oformi Evroazijsku Uniju.

Jos jednom bravo

pre 11 godina

@(predrasude, 4. februar 2013 16:28)

Bravo, bravo, bravo za komentar, sta reci osim bravo. Sve to manje - vise isto sam hteo i ja da napisem.

ZUMBUL AGA

pre 11 godina

Turska je zemlja za respekt.Njih neće EU,nas neće EU pa zašto se onda nebi razvili intenzivniji odnosi između dve zemlje na obostrano zadovoljstvo.Sve će se više videti da je parola da EU nema alternativu bila samo jedna otrcana fraza,u našem slučaju,koja nam je odnela mnogo vremena.Otvoriti vrata prema svim dobronamernim zemljama ne čekajući više tu EU koja je u velikoj krizi ili nešto nisu dobro predvideli u širenju iste.Turska,Rusija,Kina su naša šansa kad vam Aga kaže.Srećno.

filip

pre 11 godina

Koristimo njihove reci, njihov kuhinjske specijalitete, neke obicaje njihove idalje primenjujemo, gledamo njihove serije, od Preseva do Beograda njihovih zgrada,mostova,puteva. Jos i licimo malo na njih, sto ne odrzavati neko prijateljstvo sa njima, ako cemo iskreno osim vere u svim drugim aspektima smo jako slicni.

zoran

pre 11 godina

Turska ima nepromenjen Ustav, granice, zastavu, Himnu već skoro devedeset godina. Turska je strogo sekularna država bez obzira što stalno postoji pritisak islamske zajednice da se meša u politiku. Turska je trenutno najdinamičnija privredno-ekonomska država u Evropi i svakako jedna od najjačih. Turska sa našim "najvećim" prijateljima, našom "braćom", Rusima, ima godišnji promet preko 30 milijardi $. Rusi investiraju u Tursku milijarde $ i Turci investiraju u Rusju isto. Turska je u svakom pogledu država za respekt. I sad? Kad mogu Rusi moći ćemo valjda i mi...

I na kraju. Možda neki punoglavac ne voli Tursku i Turke ali valjda pije Tursku kafu? Ili ne pije?

Sergio

pre 11 godina

Turska nikada nije bila niti ce biti faktor stabilnosti na balkanu,upravo suprotno cini sve sto moze da rasturi Srbiju.Kao treca zemlja na svetu je priznala kosovo odmah iza avganistana i amerike, jos uvek aktivno lobira po svetu za priznanje kosova i naravno da huska muslimane u Raskoj oblasti protiv Srbije.Da li je moguce da se nasi politicari prave da ovo ne vide ili je ekonomska situacija toliko losa da se zanemaruju nacionalni interesi.Svima je poznato da uspeh Turske je samo prividan jer iza njega stoji USA naravno zbog svojih interesa jer je geostrateski polozaj Turske idealan za Amerikance koji svojim uticajem i pritiscima zele ubaciti Tursku u EU.Zbog cvrstog protivljenja Nemacke i Francuske ova ideja nece uspeti tako da je tu rezervni teren a to je Balkan.Pocelo je sa serijama a nastavice se kobajagi ulaganjem sve dok se ne ostvari vekovni turski san o povratku na balkan koji i nasi politicari ne(svesno)pomazu.

krstivoje prvovencani - 1217god.- mileseva -

pre 11 godina

Kad su nas se turci toliko uzeleli neka nam dodju u goste gradeci kanal od soluna vardarom i moravom sve do dunava i beograda PA KAD STIGNU dobro dosli ne mora da zure,nek se malo brate potrose....

strina

pre 11 godina

Evo ja predlazem da odmah pocnemo zajednickim snagama izgradnju
1. autoputa Sarajevo-Novi Pazar-Pristina-Kragujevac-Istambul
2. zeleznickog koridora Istambul-Beograd
3. da turkish erwayz preuzme nas JAT ili ono sto je od njega jos ostalo, dalje predlazem da

4. srpske turisticke agencije salju turiste iskljucivo u Tursku
5. Crvena Zvezda postane satelit klub Galatasaraya a Partizan Besiktasa ili Fenerbahcea
6. da jedemo cimbur umesto omleta
7. da pijemo caj umesto sljivovice
8. da koristimo zejtin umesto ulja
9. da....

salu na stranu ali Turska je velika zemlja sa velikim trzistem, privredom koja nudi mogucnosti nasim preduzimacima, dobrim vezama u islamskom, arapskom svetu i azijskom svetu, znaci nama je u interesu da imamo dobre kontakte sa njima. I zato bravo za predsednika Nikolica i njegova nastojanja da sa svima uspostavimo dobre odnose.

Dusan Martinovic

pre 11 godina

Mislim da je ovo dobar potez za Srbiju bravo predsednice. Turci odlicno razmisljaju. Oni nikada nece biti primljeni u Evropu ali znaju da su Evropi neophodni zasto da ne zarade na tome. Isti je slucaj sa nama. Okanite se Evropske Unije pare i poslovi su na Istoku koji je receptivan prema nama.Zasto da trpimo NemackO-Britansko ucene ponizavanja i prekrajanje nase drzave u proste cinioce. Unistili su Jugoslaviju da bi stvorili ponovo veliku Nemacku zar to nije dovoljno da se osvestimo
Dusan Martinovic B.Sc M.Sc MBA P.Eng

Lala

pre 11 godina

Pametno postupaju Turci!Ne bojim se za njih, nego za nas... ne kaze dzaba stara izreka "Sa prijateljima budi blizak, a sa neprijateljima jos blizi!"

Skeptik

pre 11 godina

Vekovima se ništa ne menja - Srbija ostaje moneta za potkusurivanje između Otomanske imperije i Austro-EUgarske carevine. Malo pod ovima, malo pod onima. A mi večito pokušavamo da izaberemo manje od dva zla. Izgleda da nam ono sa Bosfora ipak bolje leži.

Turska je nas susjed

pre 11 godina

Joj sto ste vi smesni ja sam Albanac iz kosova ja bi i vase serbske firme poderzao kad bi one investtirali na kosovo i ako nasi odnosi nisu bas dobri ovde se ne readi o vjeri HELLO odve je u pitanje ekonomoja jedne derzave i svaki ko investira je dobrodosao ali cini mi se da vi jos vidite Tursku derzavu koja je Protiv vas a ne derzava koja gleda na dobre odnose sa derzavama u regionu jer turska nije daleko od nas nego nas susjed kad Amerika gleda na Tursku kao svog partnera zasto mi ne bi onda prihvatili takvu derzavu sto je najaca u regionu sto se tice ekonomije

Bojan

pre 11 godina

Kada je Nikolic pomenuo prijateljstvo, vjerovatno je mislio na bombardovanje, podrsku mudzahedinima u Bosni i Kosmetu/Albaniji, podgrevanje krize u Raskoj oblasti i naravno priznavanje Kosmeta i aktivno lobiranje kod drugih zemalja? Imamo puno zajednickih prijateljskih momenata.

Netko

pre 11 godina

"Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo", poručio je Nikolić.

Žalosno je što naš predsednik nema poslovnog iskustva i poslovne kulture. Sve što je rekao tom jednom rečenicom, opisuje njega, njegov stepen (ne)poznavanja poslovanja, nepoznavanja međunarodnih ekonomskih odnosa, ali i pokazuje jasan put da će Srbija biti deo novog carstva Turske, ovog puta dobrovoljnim putem.

TÖKI~LAKI~FALJA

pre 11 godina

Arapi i Turci ce da nas kupe, a zasto trosimo velike pare na odbranu zemlje kada je to neizbezno. Od politicara nemamo nikog ko nebi krao, zato predajmo dirigentsku palicu nekome sto ne krade i zna kako se vodi drzava. A neka nam samo za uzvrat daju da jedemo

Zlatan Zebic

pre 11 godina

@chooyu - Iako nisam Radikal, ova Nikoliceva recenica je odraz odredjenog nivoa politicke svesti a i primarne inteligencije. Objasnjenje je jednostavno, ako je ekonomska saradnja zasnovana na prijateljstvu, i kad je ne bude bilo, prijateljstvo ce ostati. U suprotnom, ako je prijateljstvo bazirano na ekonomskim interesima, kad ovih ne bude bilo (iz bilo kog razloga) prestaje i prijateljstvo, upravo jer je bilo bazirano na interesima.

predrasude

pre 11 godina

Ucili su nas da su Turci vekovima nase najvece zlo,da su nas unistili,unazadili.Tacno je da su nama vladali 500 godina ali da su hteli da nas uniste i da nas nema oni bi to i uradili.Vladati nekom teritorijom 500 godina i ne srusiti crkve,ne nametnuti svoju veru i jezik to je ogroman prag tolerancije.Vise puta sam boravio u Turskoj,nigde se bezbednije nisam osecao.
To sto smo njih hteli da isteramo iz svoje zemlje,to je druga prica,zelja da budemo svoj na svome kao sto zeli svaki narod,a da nisu nama vladali Turci vladao bi neko isto toliko jak.Kad si malen ne preostajeti nista drugo nego da zelis slobodu i da do nje kad tad dodjes.

neny

pre 11 godina

Javna je tajna, da su Merkel i Sarkozi Turcima obecali zapadni Balkan, da bi odustali od EU. Nista na ovom svetu nije dzabe. Rumunija i Bugarska su usli u EU, samo da bi se prema Rusiji ucvrstio kordon.
Erdogan ce zato lepo dobiti Srbiju, Kosovo, BH, CG, Makedoniju i Albaniju. Granice Austrourgarske su bile i ostale GRANICA dva sveta za sva vremena.
Ja garantujem da Srbija nece uci u EU. Nastavice ucenama dok ne postignu druge ciljeve a dotle ce iznemogla, izumrla Srbija verovatno i sama odustati od pristupa. Budimo realni....

Petar III

pre 11 godina

Prodali bi i d... da mogu. Nema tu ni pravih idaja niti morala. Sve sto ova nova vlada radi, je ocajnicki pokusaj da plati racune.
Turci intezivno podrzavaju Albaniju i njene teznje ka ujedinjeju svih Albanaca u jednu drzavu. Toma vidi Turke kao investitore.
Bravo legendo, istorija ce ti suditi. ...........

nikola1992

pre 11 godina

@duka A kakve to ima veze da li su oni turci ili amerikanci ili rusi? Jel ne postoje dobri turci? Svako ko hoce da ulozi novac u srbiju i ko hoce da zaposli radnike je dobrodosao. Nismo mi svajcarska ili norveska pa da mozemo da biramo ko moze da investira, a ko ne moze (mada ni oni onako bogati verovatno ne biraju mnogo).

LHC

pre 11 godina

Nije mi jasno od kada ova ekipa (vucic i nikolic) gotivi muslimane.
Da sam zaspao pre 10 god i sad da se probudim pomislio bi da sam u alternativnoj dimenziji

Ted.

pre 11 godina

Daj boze,to bi za nasu ekonomiju mnogo znacilo da se gradi koridor 11,da se razvija svaki deo nase lepe Srbije.Svaka investicija je dobro dosla.Borba za svako radno mesto,za bolji standard.Turska je ekonomski veoma jaka i mogla bi svojim investicijama itekako da pogura nasu privredu.Dobro dosli Turci.

OjsOjs

pre 11 godina

Setih se jedne pesme grupe Smak:
``O kad ce doci dan da sletim u Japan....za ovaj dugi put, spremicu dukat zut``

Salim se, samo napred, Turska je najprogresivnija islamska zemlja, i vojni i ekonomski lider u sirem regionu. Bitno je da sa Turskom imamo najbolje moguce odnose jer su zaista jaki i direktan su partner SAD i NATO.
Koga je moliti, nije ga kuditi!

logika

pre 11 godina

Investicija jednako uticaj...onaj ko ima uložen novac i prisutnost svojih kompanija on vlada tom teritorijom...da li smo mi toliko nisko pali da bi dozvolili da nam ponovo vlada neko ko nam je 500 godina muku zadavao i unazadio nas da se ni danas ne možemo popraviti i uhvatiti priključak za civlizovanim svjetom!!!

Lanna

pre 11 godina

Posetite Tursku i videcete sta je Bum i explozija. Covek ne moze na primer da prepozna Ankaru danas u poredju sa Ankarom od pre 5-6 godina da ne govorim o njihovoj egejskoj i mediteranskoj obali.

chooyu

pre 11 godina

koja glupa recenica: "Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo"....Ali sta i ocekivati od preCednika? A da malo postanes prijatelj sa nekim iz Evrope ili Amerike?

Zlatan Zebic

pre 11 godina

"Gul je istakao i da, iako Srbija i Turska nemaju zajedničku granicu, oni Srbiju smatraju SVOJIM bliskim susedom."
Ne smatraju Turci nas samo bliskim susedima, oni sve narode na Balkanu sem Grka smatraju SVOJIM, a na nama je da izvlacimo zakljucke iz toga. Skoro 500 godina SREDNJEVEKOVNE vladavine ostavilo je vise nego kulturnog traga na nama.

Lanna

pre 11 godina

Posetite Tursku i videcete sta je Bum i explozija. Covek ne moze na primer da prepozna Ankaru danas u poredju sa Ankarom od pre 5-6 godina da ne govorim o njihovoj egejskoj i mediteranskoj obali.

OjsOjs

pre 11 godina

Setih se jedne pesme grupe Smak:
``O kad ce doci dan da sletim u Japan....za ovaj dugi put, spremicu dukat zut``

Salim se, samo napred, Turska je najprogresivnija islamska zemlja, i vojni i ekonomski lider u sirem regionu. Bitno je da sa Turskom imamo najbolje moguce odnose jer su zaista jaki i direktan su partner SAD i NATO.
Koga je moliti, nije ga kuditi!

Zlatan Zebic

pre 11 godina

"Gul je istakao i da, iako Srbija i Turska nemaju zajedničku granicu, oni Srbiju smatraju SVOJIM bliskim susedom."
Ne smatraju Turci nas samo bliskim susedima, oni sve narode na Balkanu sem Grka smatraju SVOJIM, a na nama je da izvlacimo zakljucke iz toga. Skoro 500 godina SREDNJEVEKOVNE vladavine ostavilo je vise nego kulturnog traga na nama.

zoran

pre 11 godina

Turska ima nepromenjen Ustav, granice, zastavu, Himnu već skoro devedeset godina. Turska je strogo sekularna država bez obzira što stalno postoji pritisak islamske zajednice da se meša u politiku. Turska je trenutno najdinamičnija privredno-ekonomska država u Evropi i svakako jedna od najjačih. Turska sa našim "najvećim" prijateljima, našom "braćom", Rusima, ima godišnji promet preko 30 milijardi $. Rusi investiraju u Tursku milijarde $ i Turci investiraju u Rusju isto. Turska je u svakom pogledu država za respekt. I sad? Kad mogu Rusi moći ćemo valjda i mi...

I na kraju. Možda neki punoglavac ne voli Tursku i Turke ali valjda pije Tursku kafu? Ili ne pije?

neny

pre 11 godina

Javna je tajna, da su Merkel i Sarkozi Turcima obecali zapadni Balkan, da bi odustali od EU. Nista na ovom svetu nije dzabe. Rumunija i Bugarska su usli u EU, samo da bi se prema Rusiji ucvrstio kordon.
Erdogan ce zato lepo dobiti Srbiju, Kosovo, BH, CG, Makedoniju i Albaniju. Granice Austrourgarske su bile i ostale GRANICA dva sveta za sva vremena.
Ja garantujem da Srbija nece uci u EU. Nastavice ucenama dok ne postignu druge ciljeve a dotle ce iznemogla, izumrla Srbija verovatno i sama odustati od pristupa. Budimo realni....

predrasude

pre 11 godina

Ucili su nas da su Turci vekovima nase najvece zlo,da su nas unistili,unazadili.Tacno je da su nama vladali 500 godina ali da su hteli da nas uniste i da nas nema oni bi to i uradili.Vladati nekom teritorijom 500 godina i ne srusiti crkve,ne nametnuti svoju veru i jezik to je ogroman prag tolerancije.Vise puta sam boravio u Turskoj,nigde se bezbednije nisam osecao.
To sto smo njih hteli da isteramo iz svoje zemlje,to je druga prica,zelja da budemo svoj na svome kao sto zeli svaki narod,a da nisu nama vladali Turci vladao bi neko isto toliko jak.Kad si malen ne preostajeti nista drugo nego da zelis slobodu i da do nje kad tad dodjes.

Ted.

pre 11 godina

Daj boze,to bi za nasu ekonomiju mnogo znacilo da se gradi koridor 11,da se razvija svaki deo nase lepe Srbije.Svaka investicija je dobro dosla.Borba za svako radno mesto,za bolji standard.Turska je ekonomski veoma jaka i mogla bi svojim investicijama itekako da pogura nasu privredu.Dobro dosli Turci.

Turska je nas susjed

pre 11 godina

Joj sto ste vi smesni ja sam Albanac iz kosova ja bi i vase serbske firme poderzao kad bi one investtirali na kosovo i ako nasi odnosi nisu bas dobri ovde se ne readi o vjeri HELLO odve je u pitanje ekonomoja jedne derzave i svaki ko investira je dobrodosao ali cini mi se da vi jos vidite Tursku derzavu koja je Protiv vas a ne derzava koja gleda na dobre odnose sa derzavama u regionu jer turska nije daleko od nas nego nas susjed kad Amerika gleda na Tursku kao svog partnera zasto mi ne bi onda prihvatili takvu derzavu sto je najaca u regionu sto se tice ekonomije

filip

pre 11 godina

Koristimo njihove reci, njihov kuhinjske specijalitete, neke obicaje njihove idalje primenjujemo, gledamo njihove serije, od Preseva do Beograda njihovih zgrada,mostova,puteva. Jos i licimo malo na njih, sto ne odrzavati neko prijateljstvo sa njima, ako cemo iskreno osim vere u svim drugim aspektima smo jako slicni.

chooyu

pre 11 godina

koja glupa recenica: "Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo"....Ali sta i ocekivati od preCednika? A da malo postanes prijatelj sa nekim iz Evrope ili Amerike?

LHC

pre 11 godina

Nije mi jasno od kada ova ekipa (vucic i nikolic) gotivi muslimane.
Da sam zaspao pre 10 god i sad da se probudim pomislio bi da sam u alternativnoj dimenziji

Sergio

pre 11 godina

Turska nikada nije bila niti ce biti faktor stabilnosti na balkanu,upravo suprotno cini sve sto moze da rasturi Srbiju.Kao treca zemlja na svetu je priznala kosovo odmah iza avganistana i amerike, jos uvek aktivno lobira po svetu za priznanje kosova i naravno da huska muslimane u Raskoj oblasti protiv Srbije.Da li je moguce da se nasi politicari prave da ovo ne vide ili je ekonomska situacija toliko losa da se zanemaruju nacionalni interesi.Svima je poznato da uspeh Turske je samo prividan jer iza njega stoji USA naravno zbog svojih interesa jer je geostrateski polozaj Turske idealan za Amerikance koji svojim uticajem i pritiscima zele ubaciti Tursku u EU.Zbog cvrstog protivljenja Nemacke i Francuske ova ideja nece uspeti tako da je tu rezervni teren a to je Balkan.Pocelo je sa serijama a nastavice se kobajagi ulaganjem sve dok se ne ostvari vekovni turski san o povratku na balkan koji i nasi politicari ne(svesno)pomazu.

strina

pre 11 godina

Evo ja predlazem da odmah pocnemo zajednickim snagama izgradnju
1. autoputa Sarajevo-Novi Pazar-Pristina-Kragujevac-Istambul
2. zeleznickog koridora Istambul-Beograd
3. da turkish erwayz preuzme nas JAT ili ono sto je od njega jos ostalo, dalje predlazem da

4. srpske turisticke agencije salju turiste iskljucivo u Tursku
5. Crvena Zvezda postane satelit klub Galatasaraya a Partizan Besiktasa ili Fenerbahcea
6. da jedemo cimbur umesto omleta
7. da pijemo caj umesto sljivovice
8. da koristimo zejtin umesto ulja
9. da....

salu na stranu ali Turska je velika zemlja sa velikim trzistem, privredom koja nudi mogucnosti nasim preduzimacima, dobrim vezama u islamskom, arapskom svetu i azijskom svetu, znaci nama je u interesu da imamo dobre kontakte sa njima. I zato bravo za predsednika Nikolica i njegova nastojanja da sa svima uspostavimo dobre odnose.

Bojan

pre 11 godina

Kada je Nikolic pomenuo prijateljstvo, vjerovatno je mislio na bombardovanje, podrsku mudzahedinima u Bosni i Kosmetu/Albaniji, podgrevanje krize u Raskoj oblasti i naravno priznavanje Kosmeta i aktivno lobiranje kod drugih zemalja? Imamo puno zajednickih prijateljskih momenata.

Strumf

pre 11 godina

Letujem vec 10 godina tamo. Znam da oni mrze mene, ruku na srce ja jos vise mrzim njih ali ipak nasli smo neki zajednicki interes pa niti su oni pravili probleme meni niti ja njima. Oni su se trudili da mi uzmu najmanje 1000 eura svaki put kada tamo odem a ja sam se trudio da se lepo provedem u tih 10-11 dana. Uspeli smo i ja i oni. Na slican nacin drzava mora da nadje interes za saradnju sa Turskom.
(Dragan, 4. februar 2013 19:39)

Turci u Turskoj, obican narod, nas mrzi. Izvini prijatelju, ja sam svake godine u Istanbulu, nikad ni m od mrznje nisam primetio. A ponosno im isticem da sam iz Srbije, jos se zezamo kad naletim na nekog Turcina ili Turkinju koji zna srpski, a takvih u Istambulu nije malo.

Skeptik

pre 11 godina

Vekovima se ništa ne menja - Srbija ostaje moneta za potkusurivanje između Otomanske imperije i Austro-EUgarske carevine. Malo pod ovima, malo pod onima. A mi večito pokušavamo da izaberemo manje od dva zla. Izgleda da nam ono sa Bosfora ipak bolje leži.

12

pre 11 godina

aj ne lupetatje vise o proslosti , istoriji , sta se desilo pre 400-500-1000 godina
zanima me buducnost
ko sto neko rece nas problem je sto ne mozemo da prevazidjemo proslost

ZUMBUL AGA

pre 11 godina

Turska je zemlja za respekt.Njih neće EU,nas neće EU pa zašto se onda nebi razvili intenzivniji odnosi između dve zemlje na obostrano zadovoljstvo.Sve će se više videti da je parola da EU nema alternativu bila samo jedna otrcana fraza,u našem slučaju,koja nam je odnela mnogo vremena.Otvoriti vrata prema svim dobronamernim zemljama ne čekajući više tu EU koja je u velikoj krizi ili nešto nisu dobro predvideli u širenju iste.Turska,Rusija,Kina su naša šansa kad vam Aga kaže.Srećno.

Dusan Martinovic

pre 11 godina

Mislim da je ovo dobar potez za Srbiju bravo predsednice. Turci odlicno razmisljaju. Oni nikada nece biti primljeni u Evropu ali znaju da su Evropi neophodni zasto da ne zarade na tome. Isti je slucaj sa nama. Okanite se Evropske Unije pare i poslovi su na Istoku koji je receptivan prema nama.Zasto da trpimo NemackO-Britansko ucene ponizavanja i prekrajanje nase drzave u proste cinioce. Unistili su Jugoslaviju da bi stvorili ponovo veliku Nemacku zar to nije dovoljno da se osvestimo
Dusan Martinovic B.Sc M.Sc MBA P.Eng

Igor Milosavljevic

pre 11 godina

Da li je Turska priznala nezavisnost Kosova?Da li Turska bese jedina zemlja uz Albaniju koja je svojevremeno u savetu Evrope glasala protiv predloga Dika Martija da se ispitaju sumnje vezane za trgovinu ljudskim organima na Kosovu? Samo pitam..

Jovan

pre 11 godina

Nas predsednik je pravi Turcin. Genetski i po karakteru. Zato nam i ide lose. Vekovi pod turcima su bili kobni po nas. Zato smo tako i zaostali u poredjenju sa Evropom. Kanite se njih. Neshvatate kako nas nevole. Prenosili su uzivo na televiziji proklamovanje samostalnosti Kosova. Bosna i Kosovo su njihovi muslimanski pajtasi. Nas mrze iz dna duse. A ovaj se kao nesto smeska. Ljudi dozovite se pameti. Vreme je ucinilo svoje.
Ja ne zelim nista sa turcima.

Jovan

pre 11 godina

@predrasude
Jednu , samo jednu crkvu mi navedite koja nije bila paljena i razrušena od strane Turaka , samo jednu . E sad, te srednjovekovne crkve postoje i danas samo zbog vere i upornosti naroda koji ih je posle svakog uništavanja obnavljao. Svako dobro.
(Milan, 4. februar 2013 19:21)'

O cemu ti to, znas li ti koliko je naroda nestalo usled vladavine tirana. Samo Dzingis Kan je unistio toliko kultura, brojna plemena totalno izbrisao iz istorije, a u rusenju gradjevina je posebno uzivao.
Spanci su na primer 1492. godine sto pobili sto oterali negde oko 200.000 Jevreja i jos oko 100.000 Muslimana. Sve njihove bogomolje su ili srusili ili pretvorili u Hriscanske. To ti valjda dovoljno govori o njihovoj toleranciji a nadam se i o mogucnostima ovih koji su nas okupirali. Ako su Spanci mogli u kratkom vremenskom periodu da oteraju i pobiju toliko ljudi, zar ne mislis da su Turci za 500 godina mogli da uniste svaki trag naseg postojanja.
Dakle da je njima bio cilj da nas uniste, kao i sve ostale narode kojima su valdali, to bi i ucinili. Njima je cilj bio eksploatisanje osvojenih teritorija, nesto poput Rimskog carstva.

au

pre 11 godina

Имали смо ми среће са Турцима:
- Англосаксофони су се искрцали у Америку негде око 1600 (око 100 година после Колумба) и САТРЛИ су за само 300 година локално становништво а преостале набили у резервате (где се сада на коцки богате ал ...)
- Шпанци су елиминисали сваки траг напредним цивилизацијама средње и јужне Америке
- АнглоСаксофони у Енглеској изведби средили Абориџинове и још колико племена и народа широм света. Ратовали за отаџбину против Зулуа у Јужној Африки еј? И замал средили домаћег непријатеља Гандија у сред Делхија , Краљичинога града. А шта су тек браћи Ирцима радили то велика данашња љубав потврђује
А ми, Грци, Бугари , Македонци (из Старе Србије како се у једном периоду звала) па и Румуни, Хрвати (нису Турци до Беча прелетели а ни Аустроугари узели после Србе да их бране) , делом Мађари преживесмо и још и веру нисмо од владајућих преузели.

Netko

pre 11 godina

"Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo", poručio je Nikolić.

Žalosno je što naš predsednik nema poslovnog iskustva i poslovne kulture. Sve što je rekao tom jednom rečenicom, opisuje njega, njegov stepen (ne)poznavanja poslovanja, nepoznavanja međunarodnih ekonomskih odnosa, ali i pokazuje jasan put da će Srbija biti deo novog carstva Turske, ovog puta dobrovoljnim putem.

nikola1992

pre 11 godina

@duka A kakve to ima veze da li su oni turci ili amerikanci ili rusi? Jel ne postoje dobri turci? Svako ko hoce da ulozi novac u srbiju i ko hoce da zaposli radnike je dobrodosao. Nismo mi svajcarska ili norveska pa da mozemo da biramo ko moze da investira, a ko ne moze (mada ni oni onako bogati verovatno ne biraju mnogo).

Zaniah

pre 11 godina

E bas super sto ih nece Evropska unija, evo mi ih ‘ocemo, i ovako smo rodjaci. Jos da potpisemo neke poslovne ugovore, i da se radi nesto u ovoj zemlji.

Lala

pre 11 godina

Pametno postupaju Turci!Ne bojim se za njih, nego za nas... ne kaze dzaba stara izreka "Sa prijateljima budi blizak, a sa neprijateljima jos blizi!"

Petar III

pre 11 godina

Prodali bi i d... da mogu. Nema tu ni pravih idaja niti morala. Sve sto ova nova vlada radi, je ocajnicki pokusaj da plati racune.
Turci intezivno podrzavaju Albaniju i njene teznje ka ujedinjeju svih Albanaca u jednu drzavu. Toma vidi Turke kao investitore.
Bravo legendo, istorija ce ti suditi. ...........

TÖKI~LAKI~FALJA

pre 11 godina

Arapi i Turci ce da nas kupe, a zasto trosimo velike pare na odbranu zemlje kada je to neizbezno. Od politicara nemamo nikog ko nebi krao, zato predajmo dirigentsku palicu nekome sto ne krade i zna kako se vodi drzava. A neka nam samo za uzvrat daju da jedemo

george wordy

pre 11 godina

Jedini pravi partner Sbiji može biti Turska.Upoznali su nas za pet stotina godina vladavine na Balkanu. Naš mentalitet je sličan njihovom. U Srpskom jeziku ima preko hiljadu turskih reč. Istorija je jedno , ona ima svoje zakonitosti, a na nama je da uvažimo zakonitosti svetskih i regionalnih tokova ideja , ljudi i kapitala. Ukoliko Turska ne bude primljena u EU, u koju pokušava da udje više od pola veka, ona je dovoljno snažna , predstavlja neuralgičnu tačku koncentarcije kapitala na granici Evrope i Azije. I veoma je izvesno da oformi Evroazijsku Uniju.

miroslav

pre 11 godina

Turci citiracu vam Njegosa: Trgovac laze s osmehom, zena suze ronec, niko ka srpski politicar ne laze". Neka me neko demantuje. Zato Turci pamet u glavu nismo dobri ni sa macem u ruci, a jos smo gori sa smeskom na licu. Nisam protiv nikakve ekonomske saradnje, nego se plasim za Turke. Opet cemo ih prevariti.

Marko

pre 11 godina

Ne ulazeci u politicke stavove Turske i Srbije, kao ni u to da li Turska vlast drzi stranu muslimanima na Balkanu, jer je to njihov interes i razumljivo je da im je vlast bliza sa onima koji su im verski blizi, a Turci se izuzetno drze vere, cak suvise po nasem ukusu (premalo po ukusu Arapa). Zelim da kazem da sam boraveci dva puta u Istanbulu, poslednji put pre tri nedelje, naisao na izuzetnu srdacnost obicnog naroda. Takav sam po prirodi, volim da ulazim u pricu sa obicnim narodom kad sam u stranoj zemlji. U Turskoj su na pomen Srbije stizali samo odgovori>

" Srbisan aaa, lep pozdrav da saljete na Novi Pazar i na cela Srbistan, Srbi mnogo lep narod"

" Ja studirala u Beograd i zaljubio se tamo, zato pricati srpski"

" Serbistan, you are good people, very good"

Verujte mi ljudi, uopste nemaju mentatlitet kao ovi nasi lokalni muslimani. Realno, verovatno i ne razmisljaju o nama, ali kad im pomenes imaju pozitivno misljenje o Srbima. Naravno ima i tamo ekstrema, kao i svuda.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Svim protivnicima svakolike saradje, pri čemu je protivljenje zasnovano na rasnim, verskim...ili bilo kakvim drugim (izuzev zakonski opravdanim) osnovama - novac nema naciju ni veru! I sam sam doskorašnji glasač DS-a, ne volim SNS, ali što se mora - mora se. Mi nismo u situaciji da možemo da biramo odakle će investicije stizati, jedino je važno da odbijemo novac nastao na, ili namenjen, kriminalnim aktivnostima. Sav preostali luksuz nemamo već decenijama. Vreme je za buđenje. To što ja još uvek smatram da ova vlada nema kapacitet da nas izvuče iz kaljuge u kojoj smo (naprotiv, smatram da, na ekonomskom planu, pravi gomilu katastrofalnih grešaka ili prečesto propušta da napravi ispravne poteze) - manje je bitno. U ovom, konkretnom, slučaju kritika nije opravdana. Svaki korak u pravom smeru treba pozdraviti, koja god ga politička opcija u Srbiji načinila.

Hogar

pre 11 godina

Petsto godina smo mi doživljavali "BUM" sa nihove strane.Jako se varamo ako mislimo da dolaze sa buketom ruža.Doći će po ono što su "zaboravili" poslednji put.

mikin

pre 11 godina

""Naše prijateljstvo je mnogo veće nego naša ekonomska razmena. Možda je tako i bolje. Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo", poručio je Nikolić. "
---------------------------
E moj Predsednice, nikako da naucite da su na ovom svetu "prijateljstva" samo rezultat ekonomskih interesa i nicega drugog.
Jedino su zajednicki ekomomski interesi zdrava osnova dobrih odnosa ... nikako suprotno. Niste VI bitni kao g. Nikolic, vec VI kao predsednik Srbije. Vec je vreme da to Srbija nauci. Bilo bi mnogo bolje za sve nas.

Zlatan Zebic

pre 11 godina

@chooyu - Iako nisam Radikal, ova Nikoliceva recenica je odraz odredjenog nivoa politicke svesti a i primarne inteligencije. Objasnjenje je jednostavno, ako je ekonomska saradnja zasnovana na prijateljstvu, i kad je ne bude bilo, prijateljstvo ce ostati. U suprotnom, ako je prijateljstvo bazirano na ekonomskim interesima, kad ovih ne bude bilo (iz bilo kog razloga) prestaje i prijateljstvo, upravo jer je bilo bazirano na interesima.

Marija

pre 11 godina

"Doći će do ekonomskog i privrednog buma i eksplozije u periodu pred nama. Očekujte da ekonomska i privredna saradnja budu sve intenzivnije"

Kao da je citirao tekst iz horoskopa...

Katarina

pre 11 godina

Aferim g. Nikolicu, stvarno me raduje ova vest! Svaka ozbiljna investicija u nasu zemlju, prvenstveno zbog gladnog i polugladnog, nezaposlenog naroda, je dobrodosla! Manimo se srednjeg veka i Turaka Osmanlija, jer Turska 21. veka nema veze sa njima ali je dobro da ima cvrste veze sa nama! Ako ne verujete posetite Tursku i bicete iznenadjeni.

sumnjivo lice

pre 11 godina

@miroslav
Tvoj strah je opravdan, a Njegosu je svaka zlatna. Turska je zahvaljujuci Amerikancima postala trenutno najveca vojna sila u Evropi, nadmasili su Nemce koji od njih zaziru, ali su vrlo pazljivi u ophodjenju. Cak ih i Kinezi dozivljavaju kao ozbiljnu pretnju u Aziji. Na jednom predavanju, dvojica svetskih geopoliticara, su doslovce rekli: ''Najveca pretnja ovom regionu su aspiracije Turske koje ce konstantno biti sve vece. Zahvalite bogu, za sada, sto je Bugarska izmedju vas''. Naivan je svako ko veruje u njihove dobre namere dugorocno.

zoran

pre 11 godina

@ george wordy, 4. februar 2013 19:25

U srpskom jeziku ima oko 10.000 turcizama a u svakodnevnom govoru je blizu 5.000. S'tim, što je veliki broj tih reči nije turskog nego arapskog ili persijskog porekla.

Tek za tvoju informaciju, šefe.

Dragan

pre 11 godina

Letujem vec 10 godina tamo. Znam da oni mrze mene, ruku na srce ja jos vise mrzim njih ali ipak nasli smo neki zajednicki interes pa niti su oni pravili probleme meni niti ja njima. Oni su se trudili da mi uzmu najmanje 1000 eura svaki put kada tamo odem a ja sam se trudio da se lepo provedem u tih 10-11 dana. Uspeli smo i ja i oni. Na slican nacin drzava mora da nadje interes za saradnju sa Turskom.

Milica

pre 11 godina

Ispada da ce Toma za godinu dana na vlasti da uradi vise nego Tadic za 10.
(Milica, 4. februar 2013 17:29)

Mmm da, svi u niskom startu čekaju da se Toma pojavi i da se otarase viška para u Srbiju.

Što se tiče Tomine rabote, počinje i završava se na čistoj priči. Još ništa nije ušlo, osim mmf zajma.

nidža

pre 11 godina

Nikolić je obećao da će pokucati bez stida na svaka vrata u interesu Srbije! To i čini! Ovo su još jedna vrata koja su otvorena!

logika

pre 11 godina

Investicija jednako uticaj...onaj ko ima uložen novac i prisutnost svojih kompanija on vlada tom teritorijom...da li smo mi toliko nisko pali da bi dozvolili da nam ponovo vlada neko ko nam je 500 godina muku zadavao i unazadio nas da se ni danas ne možemo popraviti i uhvatiti priključak za civlizovanim svjetom!!!

Milan

pre 11 godina

@predrasude
Jednu , samo jednu crkvu mi navedite koja nije bila paljena i razrušena od strane Turaka , samo jednu . E sad, te srednjovekovne crkve postoje i danas samo zbog vere i upornosti naroda koji ih je posle svakog uništavanja obnavljao. Svako dobro.

Petar

pre 11 godina

Dragi moji Srbi,
Sve ovo je sračunato. Turci će nam kao dati lovu a ovi na vlasti će da izdaju Republiku Srpsku i "utope" je BiH. To će ova trojica naših i da urade. Živi bili pa videli. Majčin grob će prodati za šaku dolara.

jesteda

pre 11 godina

Srbija je bila najsamostalnija drzava dok je bila deo velike Jugoslavije. Ovako sama na vetrometini, izmedju istoka i zapada, samo ce je vetroviti oduvati. zivi bili pa videli.

siljo

pre 11 godina

sada konacno imamo predsednika drzave koji posecuje drzave sveta da bi ugovarao poslove od drzavnog znacaja a ne da bi se izvinjavao koje kome imate nasu podrsku

hami

pre 11 godina

ako posetite Tursku, mozete videti ono sto se mastali da postoji, veliki napredak i velika sila, narocito za vreme sadasnjeg vodje Erdogana, zasto ne saradjivati sa nekim ko zna kako unaprediti zemlju, Slusajmo Turke, oni ce nam pomoc da prevazicemo ekonomski i moralni pakao!

Makedonac

pre 11 godina

Blago vama Rusi, Turci, Arapi, Kinezi investicije u najavu 100 milijardi eura.

Uvozicete radnu snagu za 2 godine, samo jos da se realiziraju ove investicije, dok to bude Turci ce opet biti na Balkanu.

pera

pre 11 godina

šta vam je ljudi , šta se palite, kakav ekonomski bum. pa niste valjda toliko naivni ili ste zbog dugotrajne krize izgubili razum i logiku. turci imaju cilj da sve vrate polako ekonomski da nas uzmu pod svoje , pa zar je bilo malo 500god. sami sebi stavljamo omču oko vrata, ove turske serije to je mamac koji ste kao šarani progutali, ako turci dodju a narod to hoće , nek vam je srečno ja odo odavde.

excapt

pre 11 godina

U SRB inace ima dosta Turskih drzavljana, koji manje ili vise uspesno posluju. Posto radim za i sa njima, mogu da Vam kazem da sam bio iznenadjen koliko ih ima u SRB.
Turci su normalni ljudi, najblazi od svih islamista...naravno ovo najvise vazi za Istanbul i deo oko njega

krstivoje prvovencani - 1217god.- mileseva -

pre 11 godina

Kad su nas se turci toliko uzeleli neka nam dodju u goste gradeci kanal od soluna vardarom i moravom sve do dunava i beograda PA KAD STIGNU dobro dosli ne mora da zure,nek se malo brate potrose....

predrag

pre 11 godina

a i kvalitet nase narodne kao i zabavne muzike ima da se popravi pod uticajem turskog a boga mi i arapskog melosa. bravo! sto ti je cudno, nikome vise ne smetaju turci koji su nas mucili 500 godina ali svima smetaju evropljani.

ruza

pre 11 godina

Predsednik Nikolic se trudi da privuce investicije u nasu zemlju i uspeva u tome.....mogu samo da mu zavide oni koji deset godina vladavine nisu postigli nista!!!

dokoni pop

pre 11 godina

Uzivanje u jelu i picu,caskanje i kafenisanje sa prijateljima,lagani rad bez zurbe,sve te lepe,male zivotne radosti smo naucili od Turaka.A sto se tice Tome,ovo je lukavo izveo.Prvo je pustio pricu o cuvenom kanalu,sto ne odgovara Turcima,i time ih pridobio za saradnju.Naravno,kanal je bila sala.Vrlo dobro,Masteru!

miki

pre 11 godina

a sto da ne sa turcima ....sta im fali ...sto su nemci bolji oni nas kao voleli u proslosti....i ovaj sto kaze da letuje u turskoj a zna da ga mrze ...nikad ti decko nisi bio u Turskoj...ne da nas ne mrze nego nas postuju ...a koliko je Turska lepa i razvijena ne treba pricati vec treba otici i videti....i jos nesto ...papirce jedno nisam videla kod Turaka na ulici ....sto se za nas ne bi moglo reci ,toliko o kulturi

Kizza

pre 11 godina

Tako to rade pravi drzavnici. Razlike se stavljaju po strani zarad dobrobiti drzave i njenog stanovnistva. Turska je jedna od jacih zemalja na ekonomskom planu. Uopste ne bi bilo lose da nam takva zemlja ponudi investicije i ostvari sa nama ekonomsku saradnju.

swedenonline

pre 11 godina

Turska je osetila da ako zavuce nogu u Srbiju, da ce na taj nacin prici blize EU kojoj tezi. Ovo bi mogla biti kocnica za nas prema EU, ali, sta ima veze, vecina vas zna da moze i bez ikoga, misli da zna.

Istoricar

pre 11 godina

Ucili su nas da su Turci vekovima nase najvece zlo,da su nas unistili,unazadili.Tacno je da su nama vladali 500 godina ali da su hteli da nas uniste i da nas nema oni bi to i uradili.Vladati nekom teritorijom 500 godina i ne srusiti crkve,ne nametnuti svoju veru i jezik to je ogroman prag tolerancije.
(predrasude, 4. februar 2013 16:28)

Od te divne tolerancije vise od pola stanovnistva Srbije je pobeglo u Vojvodinu, Bosnu i tzv Vojnu krajnu. Turci su bili u problemu da svi Srbi ne pobegnu iz Srbije jer onda nebi imao ko da placa porez niti da cuva teritoriju a i kada bi svi Srbi pobegli u AU onda bi austrougarska dobila mnogo vojnika koje bi naoruzala i okrenula protiv Turske. Tako da su Turci silom prilika bili primorani da popustaju i daju prava okupiranim narodima kako oni svi nebi pobegli iz tog "raja" a ne jel su previse "emancipovani"

Respector

pre 11 godina

Kad god gledam našeg predsednika u susretima sa stranim državnicima i prilikom uobičajenih ceremonija, nekako me bude stid. Jednostavno, čovek ne ume da se ponaša. Nisam voleo Tadića, ali se bar na ovim oficijelnim ceremonijama znao ponašati dostojanstveno.

expert

pre 11 godina

Čitam komentare i nemogu da verujem.Pa zar ste zaboravili kolike su zločine činili ti turci:nabijali na kolac uzimali decu u janičare otimali silovali i ubijali,pa mošti Svetoga Save spalili i sad da nam budu prijatelji.
(Saša, 4. februar 2013 20:54)

A ti nisi zaboravio? Sećaš se, već si bio porastao?

Čist Sloven(fair)

pre 11 godina

filip, 4. februar 2013 18:42

"...još i ličimo malo na njih"! Kako vi to shvatate, Filipe? Kao slučajnu sličnost? To bi bilo baš neozbiljno, dakle taj podatak koji je nesumnjiv treba shvatiti kao genetsku srodnost. Samo sam to hteo da pojasnim, nemam ništa protiv saradnje sa Turskom, naprotiv. Istina, treba imati u vidu da je turska država jako napredovala zadnjih decenija a srpska - jako nazadovala! I da Turci neće sipati svoj novac u "pusto srpsko", tek onako!

sasa jokic

pre 11 godina

I onda pametni nivinar RTS-a, posle ovih lepih najava i investicionog buma, postavlja pitanje;"A kako to da se vi zalazete za nezavisnost Kosova, i nagovarate druge zemlje......".
Sklanjajte UDBASA sa cela RTS.

Radojko

pre 11 godina

Da je Boris Tadić, svojevremeno, sklapao ovakve paktove, bio bi prokažen kao izdajnik, poturica, autokrata, satrap,...Srpski najveći problem je "nemam svoje mišljenje, ali mislim suprotno od komšije, dok njemu pričam da mislimo isto"! I tako niko nema svoje mišljenje, ili bar većina, dok oni koji misle izazivaju sumnju. Takvima je lako naturiti bilo šta, i tako nema granice koja se ne može preći. Tadić se suviše ustručavao da pređe tu granicu, pa je ismevan. Ustručavao se jer je obrazovan i svestan odgovornosti. Dalje je jasno.

preobrazenje

pre 11 godina

Toma kod Turaka A Vucic kod Nemaca, pa vidite sta je promena svesti ili zelja za vlascu ili mozda zelja da se spasi Srbija???
U svakom slucaju "karakteri su jaki".
A mi? NE ZABORAVIMO!!!

Biba Kennas

pre 11 godina

Hmm, kad god se pomene Turska, prva asocijacija je Cele-kula, 500 godina ropstva, bombardovanje Srbije, priznavanje Kosova..Mozda sam malo pristrasna (muz mi je Grk) tako da je u nasem domacinstvu osecaj nepoverenja prema Turskoj dupliran, u svakom slucaju, treba biti jako obazriv u biznisu sa turcima i neka nam je Bog u pomoci, pozdrav

nps

pre 11 godina

Slika kaze: Pomozi, brate, pomozi, hoces li, hoces li, ha? Ja jadan vozim novi audi, eto i njega sam dobio na poklon, nemam ja para za to, znas?
Drzi se, Tomo, drzi se, dolazimo! Ja sad moram da idem.

Svako čudo 3 dana

pre 11 godina

Turci nisu kao i mi...dobre sluge loši gospodari.Bum u izvozu su postigli pametnom politikom državnih subvencija na energente, poreze i sl.A kod nas ubijajuu "malog" na prvom koraku, a na drugom kad nešto zaradiš sve to otmu.I kako da pored loše i gramzive državne administracije možete bilo šta da uradite.Ne shvataju da su oni naš servis, a ne nalogodavac i dželat u isto vreme.Loša poreska politika i preterani porezi su i doveli ceo svet u krizno stanje.

HellasSagapo

pre 11 godina

Turska mora da resi etnicka i politicka pitanja koja postoje i trenutno se nalaze pod tepih.Neka od tih pitanja su Priznavanje Kipra i povlacenje nesto vise od 30000 trupa koje nelegalno drze pod okupaciju Severni deo Kipra.Resi problem sa Kurdima, u Turskoj zive 12 miliona Kurda koji nece da zive u drzavi Turskoj.Priznavanje genocida nad Jermenima.Prestanak sa svakodnevnom provokacijom i ratno huskacka dejstva prema Grckoj granici pogotovo u Sredozemnom moru.Navedeni problemi su samo vrh ledenog brega.

Milica

pre 11 godina

Turci i mi, kao nebo i zemlja. Turčin kada nešto kaže, on gine za to. Naši kada nešto kažu, nadaju se da ih je što manji broj čuo.
Nema tu nikakvog realnog dila. To je samo politička korektnost prema gostu.

Jos jednom bravo

pre 11 godina

@(predrasude, 4. februar 2013 16:28)

Bravo, bravo, bravo za komentar, sta reci osim bravo. Sve to manje - vise isto sam hteo i ja da napisem.

mats hummels

pre 11 godina

Ako gledamo prethodne ratne i političke sukobe, trebalo bi da izađemo i iz UN. Ne ide to tako, moramo da zaštitimo sopstvene interese gde god možemo, a to nećemo uraditi svađom i izolacijom, nego dogovorima i saradnjom na obostranu korist. Nikolić to zna bolje od nas i preduzima ono što je potrebno da ojača srpsku ekonomiju kao preduslov za sve ostalo.

popeye

pre 11 godina

@predrasude
Ти онда вероватно ниси чуо да су спалили мошти Светог Саве, да су узимали данак у крви, да су потурчили/исламизирали велики број Срба (данашњи Бошњаци)? Но, тако то бива кад се данас образује уз Сулејмана и друге серије.

BioSamTamo

pre 11 godina

@ (Jovan, 04. februar 2013 19:36)
Jovane, svaka ti cast! Jedan si od retkih koji razmislja ako je suditi po komentarima. Odrastao sam po Zapadu i imao sam kontakta s mnogim Turcima. 90 posto tih Turaka daju svoju potporu turskim extremistima kao sto su Sivi Vukovi. Malo googlajte pa cete saznati o cemu je rec. Nemojte biti naivni, pogotovo ako su Turci u pitanju.

Saša

pre 11 godina

Čitam komentare i nemogu da verujem.Pa zar ste zaboravili kolike su zločine činili ti turci:nabijali na kolac uzimali decu u janičare otimali silovali i ubijali,pa mošti Svetoga Save spalili i sad da nam budu prijatelji.Znam da g. Nikolić samo radi ono zašta je plaćen ali narod nesme da naseda na tu izdaju.A sad što više negativnih od ovih idolopoklonaca!

rubljoskeptik

pre 11 godina

i na kraju. Možda neki punoglavac ne voli Tursku i Turke ali valjda pije Tursku kafu? Ili ne pije?
(zoran, 4. februar 2013 18:59)

Ja pijem samo domaću, hvala na pitanju. Takodje, mislim da je bolje biti punoglavac, nego praznoglavac. Cenim Turke i njihov doprinos svetskoj istoriji, ali je bolje da se sa njima nemamo mnogo zajedničkog posla, da nam se ne obije o glavu.

my way

pre 11 godina

@predrasude
Jednu , samo jednu crkvu mi navedite koja nije bila paljena i razrušena od strane Turaka , samo jednu . E sad, te srednjovekovne crkve postoje i danas samo zbog vere i upornosti naroda koji ih je posle svakog uništavanja obnavljao. Svako dobro.
(Milan, 4. februar 2013 19:21)

Precenjujes znanje nase "napredne" anacionalne omladine. Da nista drugo Turci nisu radili osim sto su ljudima decu otimali i vodili u janjicare, dovoljno je. A bilo je tu i koceva i mnogo toga strasnog. Jermeni i Kurdi to pamte, a nama pamcenje i znanje bas i nisu jaca strana.

Dragan

pre 11 godina

A mi ćemo za uzvrat da odustanemo od kanala do Soluna, koji bi ugrozio rentabilnost njihovog crnomorskog kanala, kojim žele da rasterete Bosfor.

Naravno niko neće reći da je to dogovoreno prilikom ove posete, nego će početi po štampi spinovanje kako je cela ideja sa kanalom do Soluna glupa i kako od toga treba odustati...

RS 4 EVER

pre 11 godina

E moj Tomo dok Turci čine sve da Srba nestane iz Rep. Srpske ti se njima udvaraš. Prodaješ vlastiti Narod za šaku Turskih jadnih lira!

Riki

pre 11 godina

Ova avantura nece izaci na dobro, ne znam ni jednog Srbina koji je uspeo pod turcima. Sv. Sava - Italija, Grcka. Tesla- Austrija,Zapad. Maric- Austrija, Nemacka. Djokovic- Nemacka, Italija. Bezite od Turske glavom bez obzira.

Milosav

pre 11 godina

Тако ми рахметли чукундеде врача, опасни ови Турци, хоће опет бум и експлозије. А богами ту је и Сулејман. Ми смо га наје.али

Milos

pre 11 godina

Čitam komentare i nemogu da verujem.Pa zar ste zaboravili kolike su zločine činili ti turci:nabijali na kolac uzimali decu u janičare otimali silovali i ubijali,pa mošti Svetoga Save spalili i sad da nam budu prijatelji.
(Saša, 4. februar 2013 20:54)

Kada bi se tako gledalo na stvari niko nisakim i nikada ne bi saradjivao. Ko kome nije ucinio nesto lose samo u poslednjih 1000 godina.
Delujes kao lik iz Kustinog filma Podzemlje, lik koji je ziveo pod zemljom, sad izas'o i ugledao sad neke Turke, Nemce... verovatno ti nije lako da shvatis da se svet promenio.

DeJePecat

pre 11 godina

Jos samo da ukinemo vize za turske drzavljane,i super,bice nama i bum i tras.Ljudi zasto bas turci? Ko su oni,kao dovesce stabilnost na balkan,oce al kad prdne mrtav covek!Imamo ruse nemce kineze indijce,arape i od svih njih oni se uhvatili turaka ko pijan plota,ovo je mac sa dve ostrice.Bice situacija ko sad u nemackoj,turci i radikalni islamisti im prete.NECEMO TURKE I TRT MILOJKA!

Antonio Vivaldi

pre 11 godina

Zaista nam je potrebana sto obimnija saradnja u ekonomskom smislu!Mi smo zemlja koja tezi da se oporavi od ekonomskog kraha koji je traja dosta godina,pa nam svaka pomoc i saradnja dobro dodje!

SladjaRA

pre 11 godina

Turska je mnogo napredovala poslednjih godina, trebamo shvatiti pouku iz njihovog iskustva a to je da nam ne treba evropska unija da bi smo od Srbije napravili jaku drzavu!

chooyu

pre 11 godina

koja glupa recenica: "Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo"....Ali sta i ocekivati od preCednika? A da malo postanes prijatelj sa nekim iz Evrope ili Amerike?

Jovan

pre 11 godina

Nas predsednik je pravi Turcin. Genetski i po karakteru. Zato nam i ide lose. Vekovi pod turcima su bili kobni po nas. Zato smo tako i zaostali u poredjenju sa Evropom. Kanite se njih. Neshvatate kako nas nevole. Prenosili su uzivo na televiziji proklamovanje samostalnosti Kosova. Bosna i Kosovo su njihovi muslimanski pajtasi. Nas mrze iz dna duse. A ovaj se kao nesto smeska. Ljudi dozovite se pameti. Vreme je ucinilo svoje.
Ja ne zelim nista sa turcima.

Sergio

pre 11 godina

Turska nikada nije bila niti ce biti faktor stabilnosti na balkanu,upravo suprotno cini sve sto moze da rasturi Srbiju.Kao treca zemlja na svetu je priznala kosovo odmah iza avganistana i amerike, jos uvek aktivno lobira po svetu za priznanje kosova i naravno da huska muslimane u Raskoj oblasti protiv Srbije.Da li je moguce da se nasi politicari prave da ovo ne vide ili je ekonomska situacija toliko losa da se zanemaruju nacionalni interesi.Svima je poznato da uspeh Turske je samo prividan jer iza njega stoji USA naravno zbog svojih interesa jer je geostrateski polozaj Turske idealan za Amerikance koji svojim uticajem i pritiscima zele ubaciti Tursku u EU.Zbog cvrstog protivljenja Nemacke i Francuske ova ideja nece uspeti tako da je tu rezervni teren a to je Balkan.Pocelo je sa serijama a nastavice se kobajagi ulaganjem sve dok se ne ostvari vekovni turski san o povratku na balkan koji i nasi politicari ne(svesno)pomazu.

Zlatan Zebic

pre 11 godina

"Gul je istakao i da, iako Srbija i Turska nemaju zajedničku granicu, oni Srbiju smatraju SVOJIM bliskim susedom."
Ne smatraju Turci nas samo bliskim susedima, oni sve narode na Balkanu sem Grka smatraju SVOJIM, a na nama je da izvlacimo zakljucke iz toga. Skoro 500 godina SREDNJEVEKOVNE vladavine ostavilo je vise nego kulturnog traga na nama.

Petar

pre 11 godina

Dragi moji Srbi,
Sve ovo je sračunato. Turci će nam kao dati lovu a ovi na vlasti će da izdaju Republiku Srpsku i "utope" je BiH. To će ova trojica naših i da urade. Živi bili pa videli. Majčin grob će prodati za šaku dolara.

Bojan

pre 11 godina

Kada je Nikolic pomenuo prijateljstvo, vjerovatno je mislio na bombardovanje, podrsku mudzahedinima u Bosni i Kosmetu/Albaniji, podgrevanje krize u Raskoj oblasti i naravno priznavanje Kosmeta i aktivno lobiranje kod drugih zemalja? Imamo puno zajednickih prijateljskih momenata.

Dusan Martinovic

pre 11 godina

Mislim da je ovo dobar potez za Srbiju bravo predsednice. Turci odlicno razmisljaju. Oni nikada nece biti primljeni u Evropu ali znaju da su Evropi neophodni zasto da ne zarade na tome. Isti je slucaj sa nama. Okanite se Evropske Unije pare i poslovi su na Istoku koji je receptivan prema nama.Zasto da trpimo NemackO-Britansko ucene ponizavanja i prekrajanje nase drzave u proste cinioce. Unistili su Jugoslaviju da bi stvorili ponovo veliku Nemacku zar to nije dovoljno da se osvestimo
Dusan Martinovic B.Sc M.Sc MBA P.Eng

Petar III

pre 11 godina

Prodali bi i d... da mogu. Nema tu ni pravih idaja niti morala. Sve sto ova nova vlada radi, je ocajnicki pokusaj da plati racune.
Turci intezivno podrzavaju Albaniju i njene teznje ka ujedinjeju svih Albanaca u jednu drzavu. Toma vidi Turke kao investitore.
Bravo legendo, istorija ce ti suditi. ...........

Ted.

pre 11 godina

Daj boze,to bi za nasu ekonomiju mnogo znacilo da se gradi koridor 11,da se razvija svaki deo nase lepe Srbije.Svaka investicija je dobro dosla.Borba za svako radno mesto,za bolji standard.Turska je ekonomski veoma jaka i mogla bi svojim investicijama itekako da pogura nasu privredu.Dobro dosli Turci.

Milan

pre 11 godina

@predrasude
Jednu , samo jednu crkvu mi navedite koja nije bila paljena i razrušena od strane Turaka , samo jednu . E sad, te srednjovekovne crkve postoje i danas samo zbog vere i upornosti naroda koji ih je posle svakog uništavanja obnavljao. Svako dobro.

filip

pre 11 godina

Koristimo njihove reci, njihov kuhinjske specijalitete, neke obicaje njihove idalje primenjujemo, gledamo njihove serije, od Preseva do Beograda njihovih zgrada,mostova,puteva. Jos i licimo malo na njih, sto ne odrzavati neko prijateljstvo sa njima, ako cemo iskreno osim vere u svim drugim aspektima smo jako slicni.

Dragan

pre 11 godina

Letujem vec 10 godina tamo. Znam da oni mrze mene, ruku na srce ja jos vise mrzim njih ali ipak nasli smo neki zajednicki interes pa niti su oni pravili probleme meni niti ja njima. Oni su se trudili da mi uzmu najmanje 1000 eura svaki put kada tamo odem a ja sam se trudio da se lepo provedem u tih 10-11 dana. Uspeli smo i ja i oni. Na slican nacin drzava mora da nadje interes za saradnju sa Turskom.

Lanna

pre 11 godina

Posetite Tursku i videcete sta je Bum i explozija. Covek ne moze na primer da prepozna Ankaru danas u poredju sa Ankarom od pre 5-6 godina da ne govorim o njihovoj egejskoj i mediteranskoj obali.

neny

pre 11 godina

Javna je tajna, da su Merkel i Sarkozi Turcima obecali zapadni Balkan, da bi odustali od EU. Nista na ovom svetu nije dzabe. Rumunija i Bugarska su usli u EU, samo da bi se prema Rusiji ucvrstio kordon.
Erdogan ce zato lepo dobiti Srbiju, Kosovo, BH, CG, Makedoniju i Albaniju. Granice Austrourgarske su bile i ostale GRANICA dva sveta za sva vremena.
Ja garantujem da Srbija nece uci u EU. Nastavice ucenama dok ne postignu druge ciljeve a dotle ce iznemogla, izumrla Srbija verovatno i sama odustati od pristupa. Budimo realni....

predrasude

pre 11 godina

Ucili su nas da su Turci vekovima nase najvece zlo,da su nas unistili,unazadili.Tacno je da su nama vladali 500 godina ali da su hteli da nas uniste i da nas nema oni bi to i uradili.Vladati nekom teritorijom 500 godina i ne srusiti crkve,ne nametnuti svoju veru i jezik to je ogroman prag tolerancije.Vise puta sam boravio u Turskoj,nigde se bezbednije nisam osecao.
To sto smo njih hteli da isteramo iz svoje zemlje,to je druga prica,zelja da budemo svoj na svome kao sto zeli svaki narod,a da nisu nama vladali Turci vladao bi neko isto toliko jak.Kad si malen ne preostajeti nista drugo nego da zelis slobodu i da do nje kad tad dodjes.

dokoni pop

pre 11 godina

Uzivanje u jelu i picu,caskanje i kafenisanje sa prijateljima,lagani rad bez zurbe,sve te lepe,male zivotne radosti smo naucili od Turaka.A sto se tice Tome,ovo je lukavo izveo.Prvo je pustio pricu o cuvenom kanalu,sto ne odgovara Turcima,i time ih pridobio za saradnju.Naravno,kanal je bila sala.Vrlo dobro,Masteru!

OjsOjs

pre 11 godina

Setih se jedne pesme grupe Smak:
``O kad ce doci dan da sletim u Japan....za ovaj dugi put, spremicu dukat zut``

Salim se, samo napred, Turska je najprogresivnija islamska zemlja, i vojni i ekonomski lider u sirem regionu. Bitno je da sa Turskom imamo najbolje moguce odnose jer su zaista jaki i direktan su partner SAD i NATO.
Koga je moliti, nije ga kuditi!

ruza

pre 11 godina

Predsednik Nikolic se trudi da privuce investicije u nasu zemlju i uspeva u tome.....mogu samo da mu zavide oni koji deset godina vladavine nisu postigli nista!!!

preobrazenje

pre 11 godina

Toma kod Turaka A Vucic kod Nemaca, pa vidite sta je promena svesti ili zelja za vlascu ili mozda zelja da se spasi Srbija???
U svakom slucaju "karakteri su jaki".
A mi? NE ZABORAVIMO!!!

Turska je nas susjed

pre 11 godina

Joj sto ste vi smesni ja sam Albanac iz kosova ja bi i vase serbske firme poderzao kad bi one investtirali na kosovo i ako nasi odnosi nisu bas dobri ovde se ne readi o vjeri HELLO odve je u pitanje ekonomoja jedne derzave i svaki ko investira je dobrodosao ali cini mi se da vi jos vidite Tursku derzavu koja je Protiv vas a ne derzava koja gleda na dobre odnose sa derzavama u regionu jer turska nije daleko od nas nego nas susjed kad Amerika gleda na Tursku kao svog partnera zasto mi ne bi onda prihvatili takvu derzavu sto je najaca u regionu sto se tice ekonomije

Saša

pre 11 godina

Čitam komentare i nemogu da verujem.Pa zar ste zaboravili kolike su zločine činili ti turci:nabijali na kolac uzimali decu u janičare otimali silovali i ubijali,pa mošti Svetoga Save spalili i sad da nam budu prijatelji.Znam da g. Nikolić samo radi ono zašta je plaćen ali narod nesme da naseda na tu izdaju.A sad što više negativnih od ovih idolopoklonaca!

logika

pre 11 godina

Investicija jednako uticaj...onaj ko ima uložen novac i prisutnost svojih kompanija on vlada tom teritorijom...da li smo mi toliko nisko pali da bi dozvolili da nam ponovo vlada neko ko nam je 500 godina muku zadavao i unazadio nas da se ni danas ne možemo popraviti i uhvatiti priključak za civlizovanim svjetom!!!

krstivoje prvovencani - 1217god.- mileseva -

pre 11 godina

Kad su nas se turci toliko uzeleli neka nam dodju u goste gradeci kanal od soluna vardarom i moravom sve do dunava i beograda PA KAD STIGNU dobro dosli ne mora da zure,nek se malo brate potrose....

pera

pre 11 godina

šta vam je ljudi , šta se palite, kakav ekonomski bum. pa niste valjda toliko naivni ili ste zbog dugotrajne krize izgubili razum i logiku. turci imaju cilj da sve vrate polako ekonomski da nas uzmu pod svoje , pa zar je bilo malo 500god. sami sebi stavljamo omču oko vrata, ove turske serije to je mamac koji ste kao šarani progutali, ako turci dodju a narod to hoće , nek vam je srečno ja odo odavde.

zoran

pre 11 godina

Turska ima nepromenjen Ustav, granice, zastavu, Himnu već skoro devedeset godina. Turska je strogo sekularna država bez obzira što stalno postoji pritisak islamske zajednice da se meša u politiku. Turska je trenutno najdinamičnija privredno-ekonomska država u Evropi i svakako jedna od najjačih. Turska sa našim "najvećim" prijateljima, našom "braćom", Rusima, ima godišnji promet preko 30 milijardi $. Rusi investiraju u Tursku milijarde $ i Turci investiraju u Rusju isto. Turska je u svakom pogledu država za respekt. I sad? Kad mogu Rusi moći ćemo valjda i mi...

I na kraju. Možda neki punoglavac ne voli Tursku i Turke ali valjda pije Tursku kafu? Ili ne pije?

siljo

pre 11 godina

sada konacno imamo predsednika drzave koji posecuje drzave sveta da bi ugovarao poslove od drzavnog znacaja a ne da bi se izvinjavao koje kome imate nasu podrsku

Igor Milosavljevic

pre 11 godina

Da li je Turska priznala nezavisnost Kosova?Da li Turska bese jedina zemlja uz Albaniju koja je svojevremeno u savetu Evrope glasala protiv predloga Dika Martija da se ispitaju sumnje vezane za trgovinu ljudskim organima na Kosovu? Samo pitam..

Hogar

pre 11 godina

Petsto godina smo mi doživljavali "BUM" sa nihove strane.Jako se varamo ako mislimo da dolaze sa buketom ruža.Doći će po ono što su "zaboravili" poslednji put.

Netko

pre 11 godina

"Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo", poručio je Nikolić.

Žalosno je što naš predsednik nema poslovnog iskustva i poslovne kulture. Sve što je rekao tom jednom rečenicom, opisuje njega, njegov stepen (ne)poznavanja poslovanja, nepoznavanja međunarodnih ekonomskih odnosa, ali i pokazuje jasan put da će Srbija biti deo novog carstva Turske, ovog puta dobrovoljnim putem.

my way

pre 11 godina

@predrasude
Jednu , samo jednu crkvu mi navedite koja nije bila paljena i razrušena od strane Turaka , samo jednu . E sad, te srednjovekovne crkve postoje i danas samo zbog vere i upornosti naroda koji ih je posle svakog uništavanja obnavljao. Svako dobro.
(Milan, 4. februar 2013 19:21)

Precenjujes znanje nase "napredne" anacionalne omladine. Da nista drugo Turci nisu radili osim sto su ljudima decu otimali i vodili u janjicare, dovoljno je. A bilo je tu i koceva i mnogo toga strasnog. Jermeni i Kurdi to pamte, a nama pamcenje i znanje bas i nisu jaca strana.

Dragan

pre 11 godina

A mi ćemo za uzvrat da odustanemo od kanala do Soluna, koji bi ugrozio rentabilnost njihovog crnomorskog kanala, kojim žele da rasterete Bosfor.

Naravno niko neće reći da je to dogovoreno prilikom ove posete, nego će početi po štampi spinovanje kako je cela ideja sa kanalom do Soluna glupa i kako od toga treba odustati...

Istoricar

pre 11 godina

Ucili su nas da su Turci vekovima nase najvece zlo,da su nas unistili,unazadili.Tacno je da su nama vladali 500 godina ali da su hteli da nas uniste i da nas nema oni bi to i uradili.Vladati nekom teritorijom 500 godina i ne srusiti crkve,ne nametnuti svoju veru i jezik to je ogroman prag tolerancije.
(predrasude, 4. februar 2013 16:28)

Od te divne tolerancije vise od pola stanovnistva Srbije je pobeglo u Vojvodinu, Bosnu i tzv Vojnu krajnu. Turci su bili u problemu da svi Srbi ne pobegnu iz Srbije jer onda nebi imao ko da placa porez niti da cuva teritoriju a i kada bi svi Srbi pobegli u AU onda bi austrougarska dobila mnogo vojnika koje bi naoruzala i okrenula protiv Turske. Tako da su Turci silom prilika bili primorani da popustaju i daju prava okupiranim narodima kako oni svi nebi pobegli iz tog "raja" a ne jel su previse "emancipovani"

strina

pre 11 godina

Evo ja predlazem da odmah pocnemo zajednickim snagama izgradnju
1. autoputa Sarajevo-Novi Pazar-Pristina-Kragujevac-Istambul
2. zeleznickog koridora Istambul-Beograd
3. da turkish erwayz preuzme nas JAT ili ono sto je od njega jos ostalo, dalje predlazem da

4. srpske turisticke agencije salju turiste iskljucivo u Tursku
5. Crvena Zvezda postane satelit klub Galatasaraya a Partizan Besiktasa ili Fenerbahcea
6. da jedemo cimbur umesto omleta
7. da pijemo caj umesto sljivovice
8. da koristimo zejtin umesto ulja
9. da....

salu na stranu ali Turska je velika zemlja sa velikim trzistem, privredom koja nudi mogucnosti nasim preduzimacima, dobrim vezama u islamskom, arapskom svetu i azijskom svetu, znaci nama je u interesu da imamo dobre kontakte sa njima. I zato bravo za predsednika Nikolica i njegova nastojanja da sa svima uspostavimo dobre odnose.

RS 4 EVER

pre 11 godina

E moj Tomo dok Turci čine sve da Srba nestane iz Rep. Srpske ti se njima udvaraš. Prodaješ vlastiti Narod za šaku Turskih jadnih lira!

Biba Kennas

pre 11 godina

Hmm, kad god se pomene Turska, prva asocijacija je Cele-kula, 500 godina ropstva, bombardovanje Srbije, priznavanje Kosova..Mozda sam malo pristrasna (muz mi je Grk) tako da je u nasem domacinstvu osecaj nepoverenja prema Turskoj dupliran, u svakom slucaju, treba biti jako obazriv u biznisu sa turcima i neka nam je Bog u pomoci, pozdrav

ZUMBUL AGA

pre 11 godina

Turska je zemlja za respekt.Njih neće EU,nas neće EU pa zašto se onda nebi razvili intenzivniji odnosi između dve zemlje na obostrano zadovoljstvo.Sve će se više videti da je parola da EU nema alternativu bila samo jedna otrcana fraza,u našem slučaju,koja nam je odnela mnogo vremena.Otvoriti vrata prema svim dobronamernim zemljama ne čekajući više tu EU koja je u velikoj krizi ili nešto nisu dobro predvideli u širenju iste.Turska,Rusija,Kina su naša šansa kad vam Aga kaže.Srećno.

popeye

pre 11 godina

@predrasude
Ти онда вероватно ниси чуо да су спалили мошти Светог Саве, да су узимали данак у крви, да су потурчили/исламизирали велики број Срба (данашњи Бошњаци)? Но, тако то бива кад се данас образује уз Сулејмана и друге серије.

rubljoskeptik

pre 11 godina

i na kraju. Možda neki punoglavac ne voli Tursku i Turke ali valjda pije Tursku kafu? Ili ne pije?
(zoran, 4. februar 2013 18:59)

Ja pijem samo domaću, hvala na pitanju. Takodje, mislim da je bolje biti punoglavac, nego praznoglavac. Cenim Turke i njihov doprinos svetskoj istoriji, ali je bolje da se sa njima nemamo mnogo zajedničkog posla, da nam se ne obije o glavu.

sumnjivo lice

pre 11 godina

@miroslav
Tvoj strah je opravdan, a Njegosu je svaka zlatna. Turska je zahvaljujuci Amerikancima postala trenutno najveca vojna sila u Evropi, nadmasili su Nemce koji od njih zaziru, ali su vrlo pazljivi u ophodjenju. Cak ih i Kinezi dozivljavaju kao ozbiljnu pretnju u Aziji. Na jednom predavanju, dvojica svetskih geopoliticara, su doslovce rekli: ''Najveca pretnja ovom regionu su aspiracije Turske koje ce konstantno biti sve vece. Zahvalite bogu, za sada, sto je Bugarska izmedju vas''. Naivan je svako ko veruje u njihove dobre namere dugorocno.

nikola1992

pre 11 godina

@duka A kakve to ima veze da li su oni turci ili amerikanci ili rusi? Jel ne postoje dobri turci? Svako ko hoce da ulozi novac u srbiju i ko hoce da zaposli radnike je dobrodosao. Nismo mi svajcarska ili norveska pa da mozemo da biramo ko moze da investira, a ko ne moze (mada ni oni onako bogati verovatno ne biraju mnogo).

Zlatan Zebic

pre 11 godina

@chooyu - Iako nisam Radikal, ova Nikoliceva recenica je odraz odredjenog nivoa politicke svesti a i primarne inteligencije. Objasnjenje je jednostavno, ako je ekonomska saradnja zasnovana na prijateljstvu, i kad je ne bude bilo, prijateljstvo ce ostati. U suprotnom, ako je prijateljstvo bazirano na ekonomskim interesima, kad ovih ne bude bilo (iz bilo kog razloga) prestaje i prijateljstvo, upravo jer je bilo bazirano na interesima.

expert

pre 11 godina

Čitam komentare i nemogu da verujem.Pa zar ste zaboravili kolike su zločine činili ti turci:nabijali na kolac uzimali decu u janičare otimali silovali i ubijali,pa mošti Svetoga Save spalili i sad da nam budu prijatelji.
(Saša, 4. februar 2013 20:54)

A ti nisi zaboravio? Sećaš se, već si bio porastao?

LHC

pre 11 godina

Nije mi jasno od kada ova ekipa (vucic i nikolic) gotivi muslimane.
Da sam zaspao pre 10 god i sad da se probudim pomislio bi da sam u alternativnoj dimenziji

Skeptik

pre 11 godina

Vekovima se ništa ne menja - Srbija ostaje moneta za potkusurivanje između Otomanske imperije i Austro-EUgarske carevine. Malo pod ovima, malo pod onima. A mi večito pokušavamo da izaberemo manje od dva zla. Izgleda da nam ono sa Bosfora ipak bolje leži.

george wordy

pre 11 godina

Jedini pravi partner Sbiji može biti Turska.Upoznali su nas za pet stotina godina vladavine na Balkanu. Naš mentalitet je sličan njihovom. U Srpskom jeziku ima preko hiljadu turskih reč. Istorija je jedno , ona ima svoje zakonitosti, a na nama je da uvažimo zakonitosti svetskih i regionalnih tokova ideja , ljudi i kapitala. Ukoliko Turska ne bude primljena u EU, u koju pokušava da udje više od pola veka, ona je dovoljno snažna , predstavlja neuralgičnu tačku koncentarcije kapitala na granici Evrope i Azije. I veoma je izvesno da oformi Evroazijsku Uniju.

12

pre 11 godina

aj ne lupetatje vise o proslosti , istoriji , sta se desilo pre 400-500-1000 godina
zanima me buducnost
ko sto neko rece nas problem je sto ne mozemo da prevazidjemo proslost

DeJePecat

pre 11 godina

Jos samo da ukinemo vize za turske drzavljane,i super,bice nama i bum i tras.Ljudi zasto bas turci? Ko su oni,kao dovesce stabilnost na balkan,oce al kad prdne mrtav covek!Imamo ruse nemce kineze indijce,arape i od svih njih oni se uhvatili turaka ko pijan plota,ovo je mac sa dve ostrice.Bice situacija ko sad u nemackoj,turci i radikalni islamisti im prete.NECEMO TURKE I TRT MILOJKA!

BioSamTamo

pre 11 godina

@ (Jovan, 04. februar 2013 19:36)
Jovane, svaka ti cast! Jedan si od retkih koji razmislja ako je suditi po komentarima. Odrastao sam po Zapadu i imao sam kontakta s mnogim Turcima. 90 posto tih Turaka daju svoju potporu turskim extremistima kao sto su Sivi Vukovi. Malo googlajte pa cete saznati o cemu je rec. Nemojte biti naivni, pogotovo ako su Turci u pitanju.

HellasSagapo

pre 11 godina

Turska mora da resi etnicka i politicka pitanja koja postoje i trenutno se nalaze pod tepih.Neka od tih pitanja su Priznavanje Kipra i povlacenje nesto vise od 30000 trupa koje nelegalno drze pod okupaciju Severni deo Kipra.Resi problem sa Kurdima, u Turskoj zive 12 miliona Kurda koji nece da zive u drzavi Turskoj.Priznavanje genocida nad Jermenima.Prestanak sa svakodnevnom provokacijom i ratno huskacka dejstva prema Grckoj granici pogotovo u Sredozemnom moru.Navedeni problemi su samo vrh ledenog brega.

predrag

pre 11 godina

a i kvalitet nase narodne kao i zabavne muzike ima da se popravi pod uticajem turskog a boga mi i arapskog melosa. bravo! sto ti je cudno, nikome vise ne smetaju turci koji su nas mucili 500 godina ali svima smetaju evropljani.

miroslav

pre 11 godina

Turci citiracu vam Njegosa: Trgovac laze s osmehom, zena suze ronec, niko ka srpski politicar ne laze". Neka me neko demantuje. Zato Turci pamet u glavu nismo dobri ni sa macem u ruci, a jos smo gori sa smeskom na licu. Nisam protiv nikakve ekonomske saradnje, nego se plasim za Turke. Opet cemo ih prevariti.

TÖKI~LAKI~FALJA

pre 11 godina

Arapi i Turci ce da nas kupe, a zasto trosimo velike pare na odbranu zemlje kada je to neizbezno. Od politicara nemamo nikog ko nebi krao, zato predajmo dirigentsku palicu nekome sto ne krade i zna kako se vodi drzava. A neka nam samo za uzvrat daju da jedemo

Lala

pre 11 godina

Pametno postupaju Turci!Ne bojim se za njih, nego za nas... ne kaze dzaba stara izreka "Sa prijateljima budi blizak, a sa neprijateljima jos blizi!"

Riki

pre 11 godina

Ova avantura nece izaci na dobro, ne znam ni jednog Srbina koji je uspeo pod turcima. Sv. Sava - Italija, Grcka. Tesla- Austrija,Zapad. Maric- Austrija, Nemacka. Djokovic- Nemacka, Italija. Bezite od Turske glavom bez obzira.

au

pre 11 godina

Имали смо ми среће са Турцима:
- Англосаксофони су се искрцали у Америку негде око 1600 (око 100 година после Колумба) и САТРЛИ су за само 300 година локално становништво а преостале набили у резервате (где се сада на коцки богате ал ...)
- Шпанци су елиминисали сваки траг напредним цивилизацијама средње и јужне Америке
- АнглоСаксофони у Енглеској изведби средили Абориџинове и још колико племена и народа широм света. Ратовали за отаџбину против Зулуа у Јужној Африки еј? И замал средили домаћег непријатеља Гандија у сред Делхија , Краљичинога града. А шта су тек браћи Ирцима радили то велика данашња љубав потврђује
А ми, Грци, Бугари , Македонци (из Старе Србије како се у једном периоду звала) па и Румуни, Хрвати (нису Турци до Беча прелетели а ни Аустроугари узели после Србе да их бране) , делом Мађари преживесмо и још и веру нисмо од владајућих преузели.

Strumf

pre 11 godina

Letujem vec 10 godina tamo. Znam da oni mrze mene, ruku na srce ja jos vise mrzim njih ali ipak nasli smo neki zajednicki interes pa niti su oni pravili probleme meni niti ja njima. Oni su se trudili da mi uzmu najmanje 1000 eura svaki put kada tamo odem a ja sam se trudio da se lepo provedem u tih 10-11 dana. Uspeli smo i ja i oni. Na slican nacin drzava mora da nadje interes za saradnju sa Turskom.
(Dragan, 4. februar 2013 19:39)

Turci u Turskoj, obican narod, nas mrzi. Izvini prijatelju, ja sam svake godine u Istanbulu, nikad ni m od mrznje nisam primetio. A ponosno im isticem da sam iz Srbije, jos se zezamo kad naletim na nekog Turcina ili Turkinju koji zna srpski, a takvih u Istambulu nije malo.

Katarina

pre 11 godina

Aferim g. Nikolicu, stvarno me raduje ova vest! Svaka ozbiljna investicija u nasu zemlju, prvenstveno zbog gladnog i polugladnog, nezaposlenog naroda, je dobrodosla! Manimo se srednjeg veka i Turaka Osmanlija, jer Turska 21. veka nema veze sa njima ali je dobro da ima cvrste veze sa nama! Ako ne verujete posetite Tursku i bicete iznenadjeni.

Zaniah

pre 11 godina

E bas super sto ih nece Evropska unija, evo mi ih ‘ocemo, i ovako smo rodjaci. Jos da potpisemo neke poslovne ugovore, i da se radi nesto u ovoj zemlji.

Milosav

pre 11 godina

Тако ми рахметли чукундеде врача, опасни ови Турци, хоће опет бум и експлозије. А богами ту је и Сулејман. Ми смо га наје.али

Jovan

pre 11 godina

@predrasude
Jednu , samo jednu crkvu mi navedite koja nije bila paljena i razrušena od strane Turaka , samo jednu . E sad, te srednjovekovne crkve postoje i danas samo zbog vere i upornosti naroda koji ih je posle svakog uništavanja obnavljao. Svako dobro.
(Milan, 4. februar 2013 19:21)'

O cemu ti to, znas li ti koliko je naroda nestalo usled vladavine tirana. Samo Dzingis Kan je unistio toliko kultura, brojna plemena totalno izbrisao iz istorije, a u rusenju gradjevina je posebno uzivao.
Spanci su na primer 1492. godine sto pobili sto oterali negde oko 200.000 Jevreja i jos oko 100.000 Muslimana. Sve njihove bogomolje su ili srusili ili pretvorili u Hriscanske. To ti valjda dovoljno govori o njihovoj toleranciji a nadam se i o mogucnostima ovih koji su nas okupirali. Ako su Spanci mogli u kratkom vremenskom periodu da oteraju i pobiju toliko ljudi, zar ne mislis da su Turci za 500 godina mogli da uniste svaki trag naseg postojanja.
Dakle da je njima bio cilj da nas uniste, kao i sve ostale narode kojima su valdali, to bi i ucinili. Njima je cilj bio eksploatisanje osvojenih teritorija, nesto poput Rimskog carstva.

Milica

pre 11 godina

Ispada da ce Toma za godinu dana na vlasti da uradi vise nego Tadic za 10.
(Milica, 4. februar 2013 17:29)

Mmm da, svi u niskom startu čekaju da se Toma pojavi i da se otarase viška para u Srbiju.

Što se tiče Tomine rabote, počinje i završava se na čistoj priči. Još ništa nije ušlo, osim mmf zajma.

mikin

pre 11 godina

""Naše prijateljstvo je mnogo veće nego naša ekonomska razmena. Možda je tako i bolje. Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo", poručio je Nikolić. "
---------------------------
E moj Predsednice, nikako da naucite da su na ovom svetu "prijateljstva" samo rezultat ekonomskih interesa i nicega drugog.
Jedino su zajednicki ekomomski interesi zdrava osnova dobrih odnosa ... nikako suprotno. Niste VI bitni kao g. Nikolic, vec VI kao predsednik Srbije. Vec je vreme da to Srbija nauci. Bilo bi mnogo bolje za sve nas.

miki

pre 11 godina

a sto da ne sa turcima ....sta im fali ...sto su nemci bolji oni nas kao voleli u proslosti....i ovaj sto kaze da letuje u turskoj a zna da ga mrze ...nikad ti decko nisi bio u Turskoj...ne da nas ne mrze nego nas postuju ...a koliko je Turska lepa i razvijena ne treba pricati vec treba otici i videti....i jos nesto ...papirce jedno nisam videla kod Turaka na ulici ....sto se za nas ne bi moglo reci ,toliko o kulturi

Jos jednom bravo

pre 11 godina

@(predrasude, 4. februar 2013 16:28)

Bravo, bravo, bravo za komentar, sta reci osim bravo. Sve to manje - vise isto sam hteo i ja da napisem.

jesteda

pre 11 godina

Srbija je bila najsamostalnija drzava dok je bila deo velike Jugoslavije. Ovako sama na vetrometini, izmedju istoka i zapada, samo ce je vetroviti oduvati. zivi bili pa videli.

Milos

pre 11 godina

Čitam komentare i nemogu da verujem.Pa zar ste zaboravili kolike su zločine činili ti turci:nabijali na kolac uzimali decu u janičare otimali silovali i ubijali,pa mošti Svetoga Save spalili i sad da nam budu prijatelji.
(Saša, 4. februar 2013 20:54)

Kada bi se tako gledalo na stvari niko nisakim i nikada ne bi saradjivao. Ko kome nije ucinio nesto lose samo u poslednjih 1000 godina.
Delujes kao lik iz Kustinog filma Podzemlje, lik koji je ziveo pod zemljom, sad izas'o i ugledao sad neke Turke, Nemce... verovatno ti nije lako da shvatis da se svet promenio.

nps

pre 11 godina

Slika kaze: Pomozi, brate, pomozi, hoces li, hoces li, ha? Ja jadan vozim novi audi, eto i njega sam dobio na poklon, nemam ja para za to, znas?
Drzi se, Tomo, drzi se, dolazimo! Ja sad moram da idem.

Marija

pre 11 godina

"Doći će do ekonomskog i privrednog buma i eksplozije u periodu pred nama. Očekujte da ekonomska i privredna saradnja budu sve intenzivnije"

Kao da je citirao tekst iz horoskopa...

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Svim protivnicima svakolike saradje, pri čemu je protivljenje zasnovano na rasnim, verskim...ili bilo kakvim drugim (izuzev zakonski opravdanim) osnovama - novac nema naciju ni veru! I sam sam doskorašnji glasač DS-a, ne volim SNS, ali što se mora - mora se. Mi nismo u situaciji da možemo da biramo odakle će investicije stizati, jedino je važno da odbijemo novac nastao na, ili namenjen, kriminalnim aktivnostima. Sav preostali luksuz nemamo već decenijama. Vreme je za buđenje. To što ja još uvek smatram da ova vlada nema kapacitet da nas izvuče iz kaljuge u kojoj smo (naprotiv, smatram da, na ekonomskom planu, pravi gomilu katastrofalnih grešaka ili prečesto propušta da napravi ispravne poteze) - manje je bitno. U ovom, konkretnom, slučaju kritika nije opravdana. Svaki korak u pravom smeru treba pozdraviti, koja god ga politička opcija u Srbiji načinila.

Respector

pre 11 godina

Kad god gledam našeg predsednika u susretima sa stranim državnicima i prilikom uobičajenih ceremonija, nekako me bude stid. Jednostavno, čovek ne ume da se ponaša. Nisam voleo Tadića, ali se bar na ovim oficijelnim ceremonijama znao ponašati dostojanstveno.

hami

pre 11 godina

ako posetite Tursku, mozete videti ono sto se mastali da postoji, veliki napredak i velika sila, narocito za vreme sadasnjeg vodje Erdogana, zasto ne saradjivati sa nekim ko zna kako unaprediti zemlju, Slusajmo Turke, oni ce nam pomoc da prevazicemo ekonomski i moralni pakao!

Radojko

pre 11 godina

Da je Boris Tadić, svojevremeno, sklapao ovakve paktove, bio bi prokažen kao izdajnik, poturica, autokrata, satrap,...Srpski najveći problem je "nemam svoje mišljenje, ali mislim suprotno od komšije, dok njemu pričam da mislimo isto"! I tako niko nema svoje mišljenje, ili bar većina, dok oni koji misle izazivaju sumnju. Takvima je lako naturiti bilo šta, i tako nema granice koja se ne može preći. Tadić se suviše ustručavao da pređe tu granicu, pa je ismevan. Ustručavao se jer je obrazovan i svestan odgovornosti. Dalje je jasno.

Kizza

pre 11 godina

Tako to rade pravi drzavnici. Razlike se stavljaju po strani zarad dobrobiti drzave i njenog stanovnistva. Turska je jedna od jacih zemalja na ekonomskom planu. Uopste ne bi bilo lose da nam takva zemlja ponudi investicije i ostvari sa nama ekonomsku saradnju.

sasa jokic

pre 11 godina

I onda pametni nivinar RTS-a, posle ovih lepih najava i investicionog buma, postavlja pitanje;"A kako to da se vi zalazete za nezavisnost Kosova, i nagovarate druge zemlje......".
Sklanjajte UDBASA sa cela RTS.

Makedonac

pre 11 godina

Blago vama Rusi, Turci, Arapi, Kinezi investicije u najavu 100 milijardi eura.

Uvozicete radnu snagu za 2 godine, samo jos da se realiziraju ove investicije, dok to bude Turci ce opet biti na Balkanu.

zoran

pre 11 godina

@ george wordy, 4. februar 2013 19:25

U srpskom jeziku ima oko 10.000 turcizama a u svakodnevnom govoru je blizu 5.000. S'tim, što je veliki broj tih reči nije turskog nego arapskog ili persijskog porekla.

Tek za tvoju informaciju, šefe.

SladjaRA

pre 11 godina

Turska je mnogo napredovala poslednjih godina, trebamo shvatiti pouku iz njihovog iskustva a to je da nam ne treba evropska unija da bi smo od Srbije napravili jaku drzavu!

nidža

pre 11 godina

Nikolić je obećao da će pokucati bez stida na svaka vrata u interesu Srbije! To i čini! Ovo su još jedna vrata koja su otvorena!

Marko

pre 11 godina

Ne ulazeci u politicke stavove Turske i Srbije, kao ni u to da li Turska vlast drzi stranu muslimanima na Balkanu, jer je to njihov interes i razumljivo je da im je vlast bliza sa onima koji su im verski blizi, a Turci se izuzetno drze vere, cak suvise po nasem ukusu (premalo po ukusu Arapa). Zelim da kazem da sam boraveci dva puta u Istanbulu, poslednji put pre tri nedelje, naisao na izuzetnu srdacnost obicnog naroda. Takav sam po prirodi, volim da ulazim u pricu sa obicnim narodom kad sam u stranoj zemlji. U Turskoj su na pomen Srbije stizali samo odgovori>

" Srbisan aaa, lep pozdrav da saljete na Novi Pazar i na cela Srbistan, Srbi mnogo lep narod"

" Ja studirala u Beograd i zaljubio se tamo, zato pricati srpski"

" Serbistan, you are good people, very good"

Verujte mi ljudi, uopste nemaju mentatlitet kao ovi nasi lokalni muslimani. Realno, verovatno i ne razmisljaju o nama, ali kad im pomenes imaju pozitivno misljenje o Srbima. Naravno ima i tamo ekstrema, kao i svuda.

swedenonline

pre 11 godina

Turska je osetila da ako zavuce nogu u Srbiju, da ce na taj nacin prici blize EU kojoj tezi. Ovo bi mogla biti kocnica za nas prema EU, ali, sta ima veze, vecina vas zna da moze i bez ikoga, misli da zna.

excapt

pre 11 godina

U SRB inace ima dosta Turskih drzavljana, koji manje ili vise uspesno posluju. Posto radim za i sa njima, mogu da Vam kazem da sam bio iznenadjen koliko ih ima u SRB.
Turci su normalni ljudi, najblazi od svih islamista...naravno ovo najvise vazi za Istanbul i deo oko njega

Milica

pre 11 godina

Turci i mi, kao nebo i zemlja. Turčin kada nešto kaže, on gine za to. Naši kada nešto kažu, nadaju se da ih je što manji broj čuo.
Nema tu nikakvog realnog dila. To je samo politička korektnost prema gostu.

mats hummels

pre 11 godina

Ako gledamo prethodne ratne i političke sukobe, trebalo bi da izađemo i iz UN. Ne ide to tako, moramo da zaštitimo sopstvene interese gde god možemo, a to nećemo uraditi svađom i izolacijom, nego dogovorima i saradnjom na obostranu korist. Nikolić to zna bolje od nas i preduzima ono što je potrebno da ojača srpsku ekonomiju kao preduslov za sve ostalo.

Svako čudo 3 dana

pre 11 godina

Turci nisu kao i mi...dobre sluge loši gospodari.Bum u izvozu su postigli pametnom politikom državnih subvencija na energente, poreze i sl.A kod nas ubijajuu "malog" na prvom koraku, a na drugom kad nešto zaradiš sve to otmu.I kako da pored loše i gramzive državne administracije možete bilo šta da uradite.Ne shvataju da su oni naš servis, a ne nalogodavac i dželat u isto vreme.Loša poreska politika i preterani porezi su i doveli ceo svet u krizno stanje.

Antonio Vivaldi

pre 11 godina

Zaista nam je potrebana sto obimnija saradnja u ekonomskom smislu!Mi smo zemlja koja tezi da se oporavi od ekonomskog kraha koji je traja dosta godina,pa nam svaka pomoc i saradnja dobro dodje!

Čist Sloven(fair)

pre 11 godina

filip, 4. februar 2013 18:42

"...još i ličimo malo na njih"! Kako vi to shvatate, Filipe? Kao slučajnu sličnost? To bi bilo baš neozbiljno, dakle taj podatak koji je nesumnjiv treba shvatiti kao genetsku srodnost. Samo sam to hteo da pojasnim, nemam ništa protiv saradnje sa Turskom, naprotiv. Istina, treba imati u vidu da je turska država jako napredovala zadnjih decenija a srpska - jako nazadovala! I da Turci neće sipati svoj novac u "pusto srpsko", tek onako!