Posebna banka za sporne kredite

Narrodna banka Srbije uskoro će ponuditi konkretna rešenja za sporne i nenaplative kredite.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

11:10

Default images

Postoji nekoliko ideja, a jedna od njih je da se sporni i nenaplativi krediti izmeste na neku posebnu banku, tako bi u Srbiji trebalo da bude primenjeno rešenje koje već postoji u određenim zemljama.

"I Međunarodni fond nam je dao podršku. Želimo da stvorimo instituciju kakve funkcionišu u nekim zemljama. Ali i da ne dozvolimo da nam se firme koje dobro stoje, a koje imaju kredite, izvuku kroz otpis potraživanja", rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Na pronalaženju modela za rešenje učestvuje bankarska grupa u okviru Nacionalnog saveta z aprivredni oporavak.

Novim modelom viš bi bilo oslobeđenog novca za kreditiranje privrede, kažu stručnjaci. Sada imamo situaciju da su banke likvidne, a da malo ko iz privrede može da se zaduži.

Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupni problematični krediti u prvredi dostigli su 23, 7 odsto od ukupno odobrenih. Zapravo 223, 6 milijardi dinara vrednost je zajmova za koja preduzeć akasne u otplati duže od 90 dana. Najizraženiji problem je u sektoru građevine i poslovanju nekretnina čije je učešće veće od 40 odsto, ali ništa manje nije ni u prerađivačkoj industriji.

Prema rečima saradnika Ekonomskog instituta Ivana Nikolića, u sektoru građevinarstva i nekretnina je zbog krize pala trražnja i značajno cena tih objekata u koje je uloženo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: