Mrkonjić: Presing Erbasa nepotreban

Francuska kompanija "Erbas" nepotrebno vrši pritisak na Srbiju u vezi sa starim ugovorom za nabavku aviona za "Jat ervejz", kaže Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.03.2012.

15:22

Default images

"To shvatam samo kao jedan kratak presing da bismo se eventualno opredelili za 'Erbas', ali to ćemo uraditi kada novi menadžmenet (srpske aviokompanije) stupi na scenu", rekao je ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić.

Nakon upozorenja "Erbasa" da će, zbog nepoštovanja ugovora iz 1998. sa "Jat ervejzom" o kupovini osam aviona, tužiti srpsku aviokompaniju i zahtevati nadoknadu štete, Vlada Srbije od tog proizvodjača očekuje strpljenje, preneli su pojedini domaći mediji.

Reč je o ugovoru o nabavci osam aviona, vrednosti oko 580 miliona dolara, a Jat je uplatio avans od 23,5 miliona. Obaveza "Erbasa" je bila da već godinu dana kasnije isporuči prvi avion, što se nije desilo, niti je avans vraćen. Mrkonjić je rekao da naša zemlja, "Jat ervejz" i "Jat tehnika" inače imaju odličnu saradnju sa "Erbasom" i da oni sad vrše pritisak "bez ikakve potrebe".

"Jat tehnika" ima naročiti dobru saradnju sa "Erbasom", kazao je on i dodao da se to preduzeće sada školovanjem kadrova priprema za održavanje "Erbasovih" aviona.

Pojedini mediji prenose da je pretnja "Erbasa" stigla baš u trenutku kad je država prelomila da u aprilu raspiše tender za izbor finansijskog partnera sa kojim će da formira novu srpsku avio-kompaniju.

Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije uputio je apel Vladi i kompaniji Erbas da nađu rešenje za dugogodišnji spor oko ugovora za nabavku aviona za Jat.

Ministar Mrkonjić je ranije izjavio da bi javnosti uskoro trebalo da budu poznati planovi za transformaciju nacionalne aviokompanije "Jat ervejz"

Mendžment "Jata", kako je istakao, priprema planove za transformaciju, a vlada će do kraja svog mandata osnovati novu aviokompaniju i u nju će pored države novac moći da ulože kako domaći tako i svetski biznismeni.

"Taj tender biće potpuno otvoren i za biznismene iz sveta i za naše preduzetnike", precizirao je Mrkonjić.

On je objasnio da će vlada organizovati novo preduzeće za vazdušni saobraćaj i da nije bitno da li će se zvati "Jat" ili nekako drugačije, ali da će svakako Srbija i dalje imati svoju aviokompaniju.

Mrkonjić je ponovio da će "zdravi deo Jata" preći u novu aviokompaniju i dodao da će oko 600 ljudi dobiti socijalni program, dok će dugovi ostati državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: