Utva napravila seckalicu za lešnike

Kada želite da gricnete nekoliko lešnika to nije problem, ali kada želite da iskrckate nekoliko desetina tona - to već može da bude.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2011.

16:31

Default images

Ali ne više.

Radnici Utve koji su nekada radili na proizvodnji avionskih delova konstruisali su - ovu jedinstvenu krckalicu za lešnike u saradnji sa diplomiranim inženjerom poljoprivrede i vlasnikom plantaže lešnika Milanom Grubanovim iz Pančeva.

Za razliku od dosadašnjih krckalica, gde su lešnici prvo morali da se klasiraju - ova mašina sistemom valjaka sama prvo klasira lešnike, a zatim ih krcka brzinom od sto kilograma na sat.

Milan Grubanov, vlasnik plantaže lešnika kaže da se radi o jedinstvenoj krckalica za lešnik po načinu na koji radi.

Ovakvo automatsko čišćenje lešnika od ljuske bi moglo da bude ključna prednost domaćeg lešnika u odnosu na uvozni. Najveći deo lešnika koje trenutno potroši naša konditorska industrija, oko 95 odsto, dolazi iz Turske.

"Mi moramo da se udružimo i da ponudimo velike količine lešnika, a mi već imamo odličan lešnik - skoro organski", kaže Grubanov.

Više o tome kako radi domaća krckalica, koji su kapaciteti i šta sve može da iskrcka gledajte u programu Znanje na poklon - 18. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: