Srbija

Utorak, 01.11.2011.

09:47

Radnici supermeni, al da rade džabe

Kada se pažljivo iščitaju želje ovdašnjih poslodavaca, ispada da njima trebaju supermeni bez mane, ali pod uslovom da hoće da rada za bedne plate.

Izvor: Dnevnik

Default images

To je pokazala prva nacionalna anketa poslodavaca koju je finansirala Evropska unija, koja ukazuje u suštini svu neozbiljnost i licemerje s kojima gazde u Srbiji vide i sebe i svoje sadašnje, ali i buduće radnike.

Ovo za plate ne piše u anketi, ali to pokazuje život i svima poznata činjenica da su prosečne plate u Srbiji gotovo najgore u Evropi. Takođe, to pokazuje i poslednje istraživanje USAID-a u kojem je, po takozvanom odlivu mozgova, od Srbije u celom svetu gora samo Gvineja Bisao. Elem, poslodavci u Srbiji traže radnike spremne na timski rad, voljne da uče i da se profesionalno usavršavaju, precizne, tačne i uslužne, pokazala je anketa kojom je obuhvaćeno više od 4.000 poslodavaca.

Oni prilikom zapošljavanja visoko vrednuju i radnike s kompjuterskim znanjem i poznavaoce više jezika, pokazala je anketa.

Kako je preneo „EurAktiv„, anketa je pokazala da je poželjno da zaposleni poseduju različite vrste dozvola, posebno znanje iz oblasti zaštite na radu, zaštite životne sredine i ekologije.

Kako su same gazde izjavile u anketi, najčešći razlozi zbog kojih ne mogu da nađu radnike sa željenim osobinama jesu manjak traženih kadrova, nedostatak odgovarajućeg znanja i veština i nedostatak radnog iskustva.

To je posebno veliki problem za privatne firme iz oblasti trgovine, građevinske i prerađivačke industrije koje imaju do 50 zaposlenih, navodi se u analizi rezultata ankete.

Anketa je pokazala da su za dodatno usavršavanje svojih radnika najzainteresovanija mala preduzeća. Po oceni poslodavaca u Srbiji, obuka je najpotrebnija radnicima sa završena tri i četiri razreda srednje škole, ali i onima s fakultetom.

Sve lepše od lepšeg, samo, koliko u Srbiji uopšte ima ovakvih ljudi i s ovakvim osobinama i koliko ih ima u stvari na celoj planeti koja je već dogurala do sedam milijardi duša?
Da se vratimo i na odliv mozgova, gde smo loše prošili i na USAID-ovoj listi, ali ništa bolje se ne kotiramo ni na listi Svetskog ekonomskog foruma, gde mladi i pametni samo iz BiH, Kirgizije i Svazilenda beže više nego iz Srbije.

Do sada je država, po nekim akademskim procenama, izgubila više od deset milijardi evra školujući kadrove za inostranstvo.

Na kraju ostaje jedini zaključak – da našim gazdama nisu dovoljno dobri obrazovani stručnjaci koji su posao uspeli da nađu na Zapadu i u najrazvijenijim privredama sveta. Možda bi gazde ove ljude što su se razbežali širom sveta i primili na posao, ali samo da su hteli da rada za 400 evra mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

7 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: