Dinkić: Konačno počinje razvoj Niša

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da 6. oktobar za Niš predstavlja početak industrijskog razvoja.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 06.10.2010.

16:21

Default images

Dinkić je u sredu u Nišu potpisao ukupno osam ugovora sa domaćim i stranim kompanijama koje će dobiti podsticaj za nova radna mesta.

Na osnovu tih ugovora biće otvoreno 787 radnih mesta, a poslodavci će dobiti oko šest miliona evra podsticaja od Ministarstva ekonomije.

Ukupne investicije šest domaćih i dva strana investitora u nove pogone u Nišu, uključujući i Dajtek, biće 24,3 miliona evra. Na taj način biće otvoreno tri hiljade radnih mesta u devet novih fabrika.

Dinkić je ocenio da za Niš vlada veliko interesovanje investitora i da je potrebno da i vlada i lokalna samouprava učine sve za ekonomski razvoj grada. "Uskoro će problem Niša biti industrijsko zemljište gde bi smestili nove investitore. Mislim da Niš čeka novi početak", rekao je Dinkić.

On je kazao da je Niš sa trećeg mesta po razvoju pao na peto mesto na listi gradova Srbije, da je stopa nezaposlenosti veća od proseka u Srbiji, i da je zbog toga poseban predmet pažnje Vlade Srbije. Bolju razvojnu poziciju od Niša sada zauzimaju i Kragujevac i Pančevo, uz Beograd i Novi Sad.

Dinkić je naveo da je iz tih razloga za Niš izdvojeno više podsticajnih sredstava, i izrazio očekivanje da će za ulaganja u Nišu biti zainteresovani i drugi strani partneri, što će doprineti tazvoju čitavog juga Srbije. Ministarstvo ekonomije Srbije potpisalo je ugovor sa italijanskom kompanijom Dajtek o izgradnji fabrike za proizvodnju auto komponenti fluidne tehnologije u Nišu, u koju će biti uloženo 13,3 miliona evra.

Srbija će investitorima iz Italije dodeliti pomoć od oko četiri miliona evra, odnosno 10.000 evra po zaposlenom za otvaranje 400 radnih mesta u novoj fabrici, rečeno je nakon potpisivanja ugovora.

Direktor Dajteka Đulijano Zuko je kazao da podsticaji postoje u mnogim zemljama sveta ali da ta pomoć nema svrhu ako nije u planu opsteg društvenog razvitka.

"Mi nismo ovde da izmeštamo proizvodnju iz Italije već da pokušamo da odgovorimo izazovima pošto zona Balkana dobija sve više na značaju i postaje interesantno tržište. Tu smo da počnemo na vreme", rekao je Zuko.

Dajtek planira da izgradnju fabrike započne za nekoliko sedmica i da fabrika počen da radi sredinom 2011. godine. Ukupna vrednost investicija je 13,3 miliona evra.

Podsticajna sredstva za otvaranje novih radnih mesta osim Dajteka i dobile su i kompanije Bard, Euro dizajn, Haj Ararat, Harder Didžital, pekara MBN, Ming i Si Fud Srbija.

Devet fabrika, 3.000 novih radnih mesta, 40 miliona evra investicija

Od devet kompanija koje investiraju u Nišu, šest je domaćih. Kompanije dolaze iz raznih branši, od elektronske, industrije softvera, prehrambene industrije, pa do metalskog kompleksa.

„Ovih devet ugovora budi optimizam, i nadam se da je to samo početak, jer postoji interesovanje još nekih kompanija da svoju proizvodnju smeste baš ovde“, napomenuo je ministar Dinkić.

Osim južnokorejske Jure koja će u Nišu otvoriti 2.000 radnih mesta, na izgradnju potpuno novih fabrika ili proširenje proizvodnje u Nišu odlučile su se kompanije Dajtek, Bard, Euro dizajn, Haj Ararat, Harder Didžital, pekara MBN, Ming i Si Fud Srbija, koje će kao podsticaj po novom radnom mestu dobiti od četiri evra do deset hiljada evra.

U Juru, koja proizvodi kablove za auto industriju, biće uloženo 15 miliona evra, a biće otvoreno 1.500 radnih mesta.

Firma Bard, bavi se izgradnjom i opremanjem pogona za izradu dekorativnih aluminijumskih profila, i u nju je planirana investicija od 507 hiljada evra i otvaranje 50 novih radnih mesta.

U Euro dizajn, projekat razvoja tehnologija i servisa video procesiranjabiće uloženo 600 hiljada evra i otvoreno 19 novih radnih mesta.

Haj Ararat se bavi izgradnjom i opremanjem fabrike za proizvodnju konditorskih proizvoda, planirana je investicija od 1,25 miliona evra i 60 novih radnika.

Harder Didžital, čija je oblast kupovina ili rentiranje dela EI elektronika i proizvodnja mikrokanalnih ploča dobiće investiciju od 6,34 miliona evra i zaposliće 70 novih radnika.

Firma Ming, osposobljava postojeće proizvodne linije za velikoserijsku proizvodnju otkivaka za auto industriju, biće investirano 778 hiljada evra i uposleno još 63 radnika.

Pekara MBN, čija je delatnost adaptacija i opremanje poslovnog prostora za proizvodnju smrznutih i ostalih pekarskih proizvoda, dobiće investiciju od 850 hiljada evra, a broj novih radnih mesta biće 52.

Si Fud Srbija, bavi se izgradnjom i opremanjem pogona za preradu i konzerviranje ribe, u nju će biti investirano 600 hiljada i zaposleno 70 novih radnika.

U Dajtek čija je delatnost izgradnja fabrike za proizvodnju auto komponenti fluidne tehnologije, biće investirano 13,3 miliona evra, a zaposliće 403 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: