Partizanu preko EPS-a po 46 dinara

Pošto je EPS državno preduzeće i finansira se iz budžeta, svaki od 1.820.000 zaposlenih građana u Srbiji će na račun Partizana uplatiti 0,44 evra ili 46 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.09.2010.

00:12

Default images

Reč je o računici koja proističe iz sponzorskog ugovora Partizana i Elektroprivrede Srbije, vrednog 800.000 evra, koji će da plate svi zaposleni građani Srbije.

To znači da će i Vladan Lukić morati da časti Partizan sa 46 dinara, a 124 zaposlena u FK Crvena zvezda sa 5.704.

Kako su iz EPS-a potvrdili, ova kompanija do sada nije sponzorisala sportske klubove jer im to po statutu nije dozvoljeno, ali se kompanija „suočila sa situacijom da fudbalski šampion Srbije u najkraćem mogućem roku mora da nađe sponzora, jer bez generalnog sponzora nije moguće učešće u Ligi šampiona".

Pošto je reč o državnom preduzeću, ovaj ugovor će morati da „prođe" i na sednici Vlade Srbije, a kako saznajemo, ugovor još nije prošao ni Upravni odbor EPS-a, iako su fudbaleri Partizana već odigrali jednu utakmicu Lige šampiona sa „EPS-om na srcu".

"Dobro je, to znači da sam i ja pomogao srpski sport", kaže ekonomista Goran Nikolić, koji smatra da je ovo jedan od najbesmislenijih sponzorskih ugovora za koje je čuo.

"Ne postoji logika po kojoj EPS može da ima korist od promovisanja svog logoa na ćirilici po Evropi, jer je reč o monopolisti na tržištu koji ne učestvuje u tržišnoj utakmici", dodaje on.

Nikolić objašnjava da bi bilo "potpuno logično da se na taj način reklamira Telekom, jer učestvuje na tržišnoj utakmici u zemlji, a promocijom Telekoma država bi čak mogla da podigne cenu ove kompanije i u eventualnoj prodaji zaradi još koji milion. Moglo bi da se kaže da je napravljen dobar posao za EPS jedino u slučaju da država planira da proda EPS, što prema izjavama državnih zvaničnika, očigledno nije slučaj", kaže Nikolić.
Vest o potpisivanju sponzorskog ugovora EPS-a i Partizana naišla je na negativan odziv u javnosti, pošto ovo preduzeće važi za najvećeg gubitaša među javnim preduzećima, koje ne može da naplati 75 milijardi dinara za neplaćenu struju.

Građane je pogotovo iznerviralo to što EPS u plan za 2011. godinu već računa trošak od 800.000 evra, a istovremeno traži od Vlade Srbije povećanje cene struje. Najavljeno je i povećanje „obračunske snage" za 300 dinara. Zato su na najpoznatijoj društvenoj internet mreži Fejbuk već počele da se formiraju grupe koje poručuju da ne žele da plate „porez na Partizan".

U svetu nije običaj da monopolisti na tržištu finansiraju sportske klubove. Zanimljivo je da HEP (Hrvatska elektroprivreda) sponzoriše košarkašku reprezentaciju „lijepe njihove", ali je reč o državnom preduzeću koje posluje u „debelom plusu".

Goran Nikolić kaže da veliki prihodi ne opravdavaju takve aranžmane, ali da se u slučaju HEP-a radi o finansiranju nacionalne reprezentacije.

Zanimljiva je i računica po kojoj svaki građanin finansira Partizan, imajući u vidu istraživanja koja govore da na jednog navijača Partizana dolaze dva navijača Zvezde, jer to praktično znači da su posredno navijači Crvene zvezde pomogli crno-bele sa 530.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

14 h

Podeli: