Revizija budžeta krajem novembra

Građani Srbije će krajem novembra saznati da li je bilo zloupotreba u trošenju novca iz budžeta za 2008. godinu, najavio je predsednik DRI Radoslav Sretenović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2009.

12:38

Default images

"Državna revizorska institucija (DRI) je Ministarstvu finansija dostavila nacrt izvestaja o reviziji završnog racuna budžeta za prošlu godinu, a konačna verzija tog izveštaja Skupštini će biti prosleđena u poslednjoj nedelji novembra", rekao je Sretenović.

On je naglasio da su za sada svi rezultati kontrole državnih revizora tajna, ali će DRI posle dostave svog izveštaja parlamentu javnost obavestiti o najvažnijim nalazima revizora.

Državni revizori su kontrolu budžeta za prošlu godinu, koja je obuhvatila 14 ministarstava, tri uprave i jednu direkciju, počeli pre četiri meseca. Ministarstvo finansija ima mogućnost da se u roku od 15 dana izjasni o nacrtu izveštaja DRI, posle čega će državni revizori dostaviti predlog izveštaja o završnom računu budžeta.

"Na taj predlog Ministarstvo finansija takodje može da ima primedbe, o kojima odlučuje Savet DRI", objasnio je Sretenović.

Kontrola poslovanja 18 direktnih budžetskih korisnika je obuhvatila funkcionisanje računovodstvenog sistema, sistema interne kontrole i revizije, javnih nabavki, izveštaje o donacijama i javnom dugu i korišćenje državne imovine, kao i poslovanje Narodne banke Srbije u delu koji se odnosi na budžetska sredstva.

Za kontrolu prošlogodišnjeg budžeta bilo je zaduženo šest državnih rezvizora, što je, prema rečima Sretenovića, nedovoljno za tako obiman posao.

Od pre nekoliko dana DRI, koja trenutno ima 22 zaposlenih, smeštena je u privremene prostorije gde ima 10 kancelarija.

"Taj prostor neće biti dovoljan kad uskoro zaposlimo još oko 40 revizora, a u planu je da dogodine bude primljeno još najmanje 20 revizora", istakao je Sretenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: