Srbija

Sreda, 14.05.2008.

10:17

Ćirić: Cepter odustao od IMT-a

Konzorcijum "HASS-SIP" odustao je od kupovine IMT-a, pa će pregovori početi sa drugorangiranim ponuđačem, potvrdio je za B92 pomoćnik ministra ekonomije Nebojša Ćirić.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Konzorcijum firmi "Home Art & Sales Services" iz Švajcarske, sastavljen od firmi Filipa Ceptera i "SIP Strojna industrija" iz Slovenije, imao je rok da do petka uplati bankarsku garanciju od 12 miliona evra, ali su Agenciju za privatizaciju obavestili da nisu u mogućnosti da to urade, kaže Ćirić.

Konzorcijum „HASS-SIP“ obavestio je Agenciju za privatizaciju da odustaje od kupovine IMT-a, jer su banke sa kojima su imali dogovor o finansiranju odustale od svih investicija u Srbiju, saopštila je Agencija. Zbog toga, kako su obrazložili, nisu mogli da obezbede novac ni u dodatnom roku od pet dana, koji je tom konzorcijumu odobrila Agencija za privatizaciju.

Drugu najbolju ponudu na tenderu dao je konzorcijumom „Nevrfild limitid“, koji je ponudio cenu od 109,3 miliona evra i ulaganja od 13 miliona evra, a vlasnik jedne od firmi u tom konzorcijumu je i bivši ministar energetike Goran Novaković. Blic je objavio da će, prema nezvaničnim informacija, i drugorangirani na tenderu odustati od kupovine IMT-a, jer nije obezbedio novac.

Ekonomisti ocenjuju da politička nestabilnost ometa investitore da obezbede neophodan novac, i poručuju da bi država, zbog više propalih tendera, trebalo da razmisli o alternativnim oblicima privatizacije IMT-a i drugih preduzeća.

Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište kaže da su eventualni problemi u raspolaganju ovim zemljištem naveli prvoplasiranog da odustane od kupovine.

"IMT nije uopšte interesantan što je IMT, nego zbog građevinskog zemljišta. Jedini razlog zbog čega je ponuđač mogao odustati jeste da se naziru možda neke prepreke od strane lokalnih vlasti u vezi sa namenom tog zemljišta. Ako je moguće taj blok zemlje koristiti kao građevinsko zemljište, vrlo je verovatno da ni ova ni bilo koja cena ne bi bila preskupa za tako kvalitetnu lokaciju, ali ako su tu iskrsli problemi, onda IMT ne vredi maltene ništa“, objašnjava on.

Na trećem mestu po veličini ponude na tenderu je "Agri investments", čiji su članovi "MPC propertis" iz Beograda, u vlasništvu biznismena Petra Matića, i firma "Adrijano korsi" iz Italije, koji su za kapital ponudili ukupno 76 miliona evra, ali ne i za investicije, istakavši u svojoj ponudi da trenutno ne nameravaju da ulažu u pomenuto preduzeće.

Sindikat IMT: I Novakovićeva ponuda dobra

Predsednik Samostalnog sindikata IMT-a Milojko Surudžić ocenio je neozbiljnom odluku konzorcijuma "HASS-SIP" da odustane od kupovine tog preduzeća nakon dugih pregovora.

On je, međutim, dodao da ni ponuda drugorangiranog ponuđača, koji predvodi bivši ministar energetike Goran Novaković, nije loša i ocenio da ima šanse da se sa njim postigne dogovor o prodaji.

"Mislim da nije velika šteta što je Cepter odustao jer su ovi drugi ponudili tri miliona evra više za invesitcije, a u tom konzorcijumu je i poljska fabrika koja proizvodi traktore", kazao je Surudžić, koji je i član Tenderske komisije za IMT.

Na pitanje da li postoji opasnost da i drugorangirani odustane od kupovine zbog povlačenja banaka u finansiranju investicija u Srbiji, Surudžić je odgovorio da je "i to moguće".

Ugovor o kupovini 94,5 odsto ukupnog kapitala Industrije mašina i traktora iz Beograda potpisan je 11. aprila sa ovlašćenim predstavnicima prvorangiranog ponuđača, koji je trebalo da plati 121,1 milion evra i investira dodatnih 10,2 miliona evra.

U vlasništvu IMT-a se nalazi plac na atraktivnoj lokaciji na Novom Beogradu od 35 hektara, na kojem je nekoliko hala i poslovnih objekata, pa je direktor IMT-a Slobodan Petrović nakon otvaranja ponuda rekao da je dobra lokacija privukla ponuđače koji su poznati u oblasti nekretnina. On je dodao i da će budući kupac najverovatnije izmestiti fabriku na drugu lokaciju.

"Imajući u vidu lokaciju, koja je što se tiče poslovanja najelitnija u tom delu Novog Beograda, verovatno bi svako ko ima poslovnog smisla izmestio fabriku na periferiju. To nije ništa strašno, pogotovo što fabrika zahteva potpunu obnovu, imajući u vidu da su poslednja ulaganja bila sedamdesetih godina prošlog veka", rekao je tada Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

17 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: