Kostreš traži Ugovor o koncesiji

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš traži od premijera Vojislava Koštunice da reaguje po pitanju Ugovora o koncesiji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2007.

08:14

Default images

Kostreš je ocenio da Vlada Srbije i ministar za infrastrukturu Velimir Ilić "moraju hitno prestati da od građana Srbije i Vojvodine da skrivaju sadržaj Ugovora o koncesiji za izgradnju, korišćenje i održavanje autoputa Horgoša-Požega".

"Niko nema pravo da novac građana iz budžeta Srbije troši na netransparentan način, niti da od poslova za koje se koristi budžet pravi poslovne tajne. Ovo je pitanje principa i takav ugovor jednostavno mora biti dostupan", izjavio je Kostreš povodom odlaganja objavljivanja Ugovora o koncesiji.

Predsednik Skupštine Vojvodine je u saopštenju naveo i da predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica "hitno mora da reaguje po ovom pitanju, jer svako dalje odugovlačenje ostavlja mesta za osnovanu sumnju da ugovor ima problematičnih delova, zbog čega se i krije od javnosti".

"Ne razumem zašto se istina krije od građana Srbije i ne znam dokle će premijer Koštunica trpeti takvo ponašanje jednog od svojih ministara", naveo je Kostreš.

"Pošto verujem da je Srbija demokratsko društvo i da su principi istine iznad pojedinih ljudi i ministara, siguran sam da će se oni izboriti za javnost ovog ugovora", kazao je Kostreš.

Vlada Srbije naložila je Ministarstvu za infrastrukturu da u petak, 3. avgusta, na zvaničnom sajtu vlade objavi koncesioni ugovor o izgradnji auto-puta Horgoš-Požega, ali to nije učinjeno. Prema rečima šefa Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoja Mihajlovića ugovor će biti objavljen nakon dozvole koncesionara.

Mihajlović je rekao da je potpredsednik Vlade Božidar Đelić zadužen da kontaktira sa koncesionarima za izgradnju tog auto-puta, zbog člana 24 ugovora, kojim je predviđena zabrana objavljivanja bez saglasnosti svih potpisnika.

Vlada je na sednici pre dve nedelje odlučila da objavi ugovor i omogućila svim ministrima da, ukoliko žele, vide taj dokument. Takvoj odluci je prethodio zahtev ministra bez portfelja Dragana Đilasa da se ugovor objavi.

Ugovor su 30. marta potpisali predstavnici konzorcijuma koji čine "FCC Construcion" i "Alpine Mayreden Bau", i ministar infrastrukture Velimir Ilić, a sadržaj ugovora nije objavljen.

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš više puta je tražio ugovor na uvid, ali mu ministar Ilić to nije omogućio, ni pošto mu je to naloženo rešenjem poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: