Zakoni odložili odluku SB o kreditu

Svetska banka je odložila odlučivanje o kreditu Srbiji od 250 miliona dolara zbog toga što nisu usvojeni novi zakoni o privatizaciji i stečaju.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.01.2014.

12:36

Default images

"O kreditu Srbiji se neće odlucivati 27. februara, kao što je bilo planirano, zato što zakoni nisu usvojeni, ali od kredita se nije odustalo", rečeno je agenciji Beta u kancelariji Svetske banke u Beogradu.

Predstavnici Svetske banke su u novembru prošle godine najavili da će ta međunarodna finansijska institucija Srbiji odobriti kredit od 500 miliona dolara, kao podršku budžetu. Od toga je 250 miliona dolara trebalo da bude odobreno 27. februara, kako bi se u budžetu Srbije obezbedio novac za isplate otpremnina i preobuku radnika u preduzećima u restrukturiranju i privatizaciji koji će ostati bez posla primenom novih zakona o privatizaciji i stečaju.

Te zakone je pripremilo Ministarstvo privrede, a trebalo je da budu usvojeni najkasnije do kraja januara. Predlozi tih zakona su Skupštini dostavljeni krajem decembra prošle godine.

Dogovorom premijera i prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića i Aleksandra Vučića sa sindikatima, 20. januara, odlučeno je da se ti zakoni povuku iz procedure, ali to još nije urađeno.

Sindikati se protive usvajaju novih propisa o stečaju i privatizaciji jer tvrde da nisu u interesu radnika. Svetska banka je ranije za odobravanje kredita Srbiji kao uslov postavila da se do kraja juna 2014. godine završi restrukturiranje 153 preduzeća, a da se privatizacija prestalih 419 firmi, koje su u raznim fazama prodaje, okonča do kraja godine.

Procenjeno je da će oko 50.000 ljudi u tim preduzećima ostati bez posla i njima bi opremnine bile isplaćene iz budžetskog tranzicionog
fonda.

Prema predlogu Ministarstva privrede, ubuduće bi se primenjivao fleksibilniji model privatizacije, jer bi se prodavao ceo kapital preduzeća, ali i određeni udeo u vlasništvu. Preduzeca koja ne nađu investitora, a ne mogu da opstanu sama, ići će u stečaj ili će biti likvidirana, zavisno od njihove imovine i obaveza.

Izmenama Zakona o stečaju predviđen je automatski stecaj, a stečajni upravnici će dobiti šira ovlašćenja.

Predvideno je obezbedivanje uslova za isplatu minimalnih zarada s kamatom i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene i bivše zaposlene u firmama u stečaju, koji su u prvom isplatnom redu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: