Srbija

Četvrtak, 29.12.2016.

14:17

Kakav je H -145M koji smo naručili od Erbasa

Helikopter H-145M Erbasa, koji je Vlada naručila za potrebe Vojske i MUP-a, predstavlja laki transportni i višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima.

Izvor: B92, Beta

Kakav je H -145M koji smo naručili od Erbasa
Foto: Youtube screenshot

Smatra se jednom od najsavremenijih letelica u svojoj klasi, koja je rasprostranjena u upotrebi širom sveta.

Reč je o helikopteru koji, osim dvočlane posade, može da preveze i još devet naoružanih vojnika i koji može da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i vatrenu podršku njihovom desantu.

S obzirom na to da je reč o višenamenskoj platformi, H-145M može da se koristi i za izviđanje i borbene zadatke. U civilnoj verziji koristi se i za traganje i spasavanje.
Foto: Ministarstvo odbrane
U civilnim institucijama i policijskim snagama u upotrebi je u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Brazilu, Francuskoj, Litvaniji, Maroku, Namibiji, Peruu, na Filipinima, Ukrajini i u Švajcarskoj.

Što se tiče vojne upotrebe, H-145 koristi se u SAD, Nemačkoj, Saudijskoj Arabiji, Albaniji, Boliviji, Kazahstanu i Tajlandu.

Helikopter ima dužinu od 13 metara, visinu 3,45 metra i može da ponese oko 1.800 kilograma korisnog tereta. Maksimalna brzina mu je 270 kilometara na čas, a krstareća oko 245 kilometra na čas. Ima dolet od 680 kilometara, a plafon leta mu je oko 5.200 metra. Podsetimo, ministar odbrane Zoran Đorđević i predstavnik kompanije Erbas grup Marko Miklis potpisali su Memorandum o razumevanju visokog nivoa između Vlade Republike Srbije i kompanije Erbas grup u oktobru ove godine. Memorandum o razumevanju predstavlja usaglašeni iskaz zajedničkih namera o uspostavljanju buduće saradnje u oblasti opremanja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i unapređenja kapaciteta srpske vazduhoplovne industrije.

"Potencijalno, Srbija može da kupi helikopter H-145M... Dobijamo i mogućnost da se modernizuju naši školsko-borbeni avioni i da se naše firme kao podizvođači uključe u proizvodni lanac Erbasa, i to u pogonima u Srbiji", komentarisali su tada analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uskoro ostajemo bez nafte?

Nafta je jedan od najvažnijih resursa za čovečanstvo. Koristi se ne samo za proizvodnju goriva i maziva, već i kao sirovina za proizvodnju sintetičke gume, sintetičkih tkanina, plastike, deterdženata, boja i lakova, đubriva, pesticida, voska i još mnogo toga.

10:07

8.6.2024.

1 d

Podeli: