Srbija

Sreda, 20.07.2011.

19:45

Novosađane sajt koštao 300.000 EUR?

JP Informatika iz Novog Sada demantovala je da je sajt Gradske uprave za urbanizam koji sadrži Registar investitora plaćen iz gradskog budžeta 300.000 evra.

Izvor: Radio 021

Default images

Naime, kako je naveo novosadski Radio 021, sajt Gradske uprave za urbanizam je ubedljivo najskuplji u zemlji, jer je izrada Registra investitora koštala 300.000 evra.

Javno komunalno preduzeće "Informatika" čiji je osnivač grad Novi Sad nodi da za izradu Registra investitora nije dobila novčanu naknadu od grada.

Kako kažu, tačno je da je na osnovu Ugovora o donaciji zaključenog između Evropske unije i Grada Novog Sada odobrena finansijska pomoć od blizu 300.000 evra za projekat veb portala, međutim, ovaj projekat nema dodirnih tačaka sa izradom Registra.

"Naime, na osnovu Ugovora o donaciji zaključenog između Evropske unije i Grada Novog Sada u septembru 2010. godine, odobrena je donacija Gradu Novom Sadu u iznosu od 292.289,09 evra za Projekat "Web portal for investors with GIS". Ovaj projekat finansira EU kroz Program "Exchange" kojim rukovodi delegacija EU u Srbiji, a sprovodi ga Stalna konferencija gradova i opština", navodi se u saopštenju.

Grad Novi Sad je naš osnivač, a projekti i aplikacije vezane za rad Grada i Gradske uprave rade se po godišnjem planu i programu i nisu posebno plaćeni (sajt Grada Novog Sada, sajt Gradske poreske uprave, Gradske uprave za sport i omladinu...) Informatika navodi da je za potrebe izrade Registra investitora uradila sledeće:

- Desktop aplikaciju (za ažuriranje podataka): snimanje stanja, izrada projekta (Oracle 10g designer, programiranje (Visual C#.NET 2008, Devexpress), testiranje, postavljanje produkcionog okruženja (sistem upravljanja bazom podataka Oracle 11g release 2), obuka korisnika, implementacija.

- WEB aplikaciju (uvid u podatke ažurirane desktop aplikacijom): programiranje (Drupal web framework, PHP)

U tekstu koji je portal 021 ranije objavio, tvrdi se i da Novosađani na portalu Registra investitora ne mogu da vide ni osnovne podatke u vezi sa građevinskim investicijama i da ne mogu da pročitaju brojna rešenja o zabrani gradnje, kao ni obrazloženja zbog čega neki objekat nije dobio dozvolu za izgradnju. Na sajt nisu uneta ni imena investitora kojima su donošena rešenja od septembra 2009. godine, od kad se, navodno, svi podaci upisuju Dokumente je nemoguće otvoriti putem veb brauzera kao što su Mozila, Internet eksplorer ili Opera. prometovao.
Odgovarajući na ove navode u saopštenju kompanije Informatika tvrdi se i da aplikacija radi, i da je potrebno koristiti ponuđene opcije, kao i da je vođenje registra investitora definisano Zakonom o planiranju i izgradnji, kao i Pravilnikom o uslovima, načinu i pristupa, kao i sadržini registra investitora.

"Trenutno u Registru se nalaze rešenja o izgradnji od septembra 2009. godine (kako Pravilnik i definiše) i podaci koji su dostavljeni Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove od strane nadležnih organa. Podaci se konstantno ažuriraju i dopunjuju informacijama sa pristiglih dokumenata. To su trenutno kupoprodajni ugovori i izveštaji inspekcija. Pored građevinskih dozvola Registar investitora sadrži i ugovore o prometu nepokretnosti između investitora i kupaca, koje po službenoj dužnosti Registru investitora dostavlja Osnovni sud u Novom Sadu, kao nadležni sud za overu. Pored građevinskih dozvola, Registar investitora sadrži i sva inspekcijska rešenja koja dobija od Gradske uprave za inspekcijske poslove a koja se odnose na obustavu radova ili zatvaranje gradilišta investitorima", navodi Informatika u saopštenju.

Oni dodaju i da registar investitora omogućava svim zainteresovanim licima da mogu da provere podatke o investitoru od koga žele da kupe nepokretnost, da li za to ima dozvolu, da li se protiv njega vodi neki sudski ili inspekcijski postupak kao i da li je konkretnu nepokretnost

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Svet

Potpuni haos: Blokirani putevi

Uoči izbora za Evropski parlament poljoprivrednici iz Španije i Francuske blokirali su danas puteve duž špansko-francuske granice na Pirinejima.

19:37

3.6.2024.

13 h

Svet

Loše vesti za građane Rusije

Vlasti u Rusiji razmišljaju o promeni poreskog sitema u zemlji, tako da paušalna stopa od 13% bude zamenjena progresivnom stopom, uz znatno veće poreze za bogate i korporacije.

21:52

3.6.2024.

10 h

Podeli: