Srbija

Sreda, 06.03.2013.

14:11

SBB i Orion protiv odluke RATEL-a

Kompanija SBB najavila je da će zatražiti zaštitu prava pred Ustavnim sudom Srbije, zbog odluke RATEL da odloži prenos brojeva u fiksnoj telefoniji.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Direktor komunikacija SBB-a Jovana Lukić tim povodom izjavila je da je RATEL tu odluku doneo bez konsultacija sa operaterima fiksne telefonije i na taj način krši Ustav, zakone, ali i akte koje je sam RATEL doneo, kao i ratifikovane međunarodne sporazume i uobičajena pravila ponašanja koja su deo medjunarodnih prihvaćenih obaveza Srbije.

Nije bilo uobičajenog postupka koji se sprovodi i koji podrazumeva javne konsultacije sa operatorima i stručnom javnošću, pre donošenja takve
odluke, primetila je Lukićeva.

"Ovo direktno pogadja potrošače u Srbiji kojima se uskraćuje pravo prelaza na jeftiniju i bolju uslugu fiksne telefonije", smatra predstavnik SBB-a.
Lukić je ukazala da su odlukom RATEL-a ugroženi su interesi vlasnika SBB-a - Evropske banke za obnovu i razvoj i Mid Europa Partners - zbog čega oni
veruju da mere RATEL-a nanose štetu njihovim ulaganjima u Srbiji i o tome će se konsultovati sa relevantim telima u EU, kazala je ona.
"Ovakvi koraci sigurno ne doprinose približavanju Srbije Evropskoj uniji", naglasila je Lukić.
Kompanija SBB - Srpske kablovske mreže najveći je operator digitalne i analogne kablovske televizije i širokopojasnog interneta u Srbiji, a od skoro i
operator fiksne telefonije.

RATEL-ova odluka odgovara Telekomu

Najnovija odluka RATEL-a da odloži početak prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji za godinu i po dana direktno utiče na poslovanje Orion Telekoma, i od nje jedinu korist ima operater koji je do sada držao, možda ne faktički, monopol na polju fiksne telefonije, rekao je Tanjugu generalni direktor Orion telekoma Slobodan Đinović.

"Ne znam šta je razlog za takvu odluku, ali prema neimenovanim izvorima razlog je nespremnost Telekoma Srbije da takav sistem pusti u funkciju. Ne ostaje nam ništa drugo nego da se nadamo da će nadležne institucije i regulator ipak shvatiti da je u interesu tržišta da se ono otvori, i da se podstakne tržišna utakmica u delu fiksne telefonije", rekao je Đinović.

On je izjavio da se Orion telekom, kao drugi fiksni operator, već četiri godine susreće na tržištu sa problemima korisnika po pitanju prelaska na drugog operatera, koji žele da pri tome zadrže svoj postojeći fiksni broj telefona.

"Ova odluka će uticati na sve alternativne fiksne operatere, ali mnogo više problema ima u smislu pitanja cena zakupa portova, koja je preduslov da bi se ostvarili usluge fiksne telefonije ka krajnjim korisnicima", rekao je Đinović za Tanjug, dodavši da u tom smislu ova doluka svakako ne ide u prilog otvaranju tržišta fiksne teleofinije.

On smatra da ova odluka utiče i na investitore Orion telekoma, medju kojima je i Evropska banka za obnovu i razvoj, koji su očekivali da će u Srbiji postojati portabilnost brojeva u fiksnoj telefoniji, u skladu sa akcijom i planom koju je Srbija donela na tu temu.

"Orion telekom sada mora da pojasni svojim investitorima zašto do toga nije došlo, kako je već bilo odlučeno, što je neprijatna situacija za sve. Ukoliko postoje objektivni razlozi i okolnosti zašto je odložena takva odluka, ona je trebala da bude prodiskutovana sa ostalim operaterima na zajedničkom sastanku, ali Orion telekom ni u jednom trenutku nije bio pozvan na razmatranje odlaganja prenosa brojeva", kaže Đinović.

On je rekao da Orion telekom može već sutra da startuje sa portabilnošću fiksnih telefona, i smatra da "postoji opcija da operateri koji nisu spremni da ispune tehničke zahteve takvog sistema odustanu od naplate pretplate korisnicima koji žele da predju u drugu mrežu, pri čemu bi korisnik mogao da zadrži svoj broj telefona".

Ministarstvo podržava pomeranje roka

Ministarstvo trgovine i telekomunikacija Srbije podržalo je odluku RATEL-a da se odloži rok za uvođenje prenosivosti brojeva fiksnih telefona.

U izjavi agenciji Beta u tom ministarstvu su rekli da podržavaju RATEL, kao nezavisnog regulatora, u nastojanju da pronađe optimalno rešenje kako bi se što pre započela prenosivost brojeva i u fiksnoj telefoniji, "uz definisanje realnih rokova, a sagledavajući sve objektivne okolnosti".

U Ministarsvu trgovine su izrazili žaljenje što prenosivost brojeva u fiksnoj telefoniji nije mogla početi 1. decembra 2012, ali su istakli da su definisanje preciznih i tačnih rokova za realizaciju određenih procesa osnovni preduslov za stvaranje predvidivog tržišnog ambijenta.

Napominje se da su se razni rokovi u prošlosti veoma paušalno određivali i da su tako naneli mnogo konfuzije u razvoju telekomunikacija.

"Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija zauzelo je stav da se prilikom donošenja odluka moraju pažljivo uzeti u obzir sve okolnosti, kako tehničko-tehnološki, tako i ekonomsko-socijalni faktori", rečeno je agenciji Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Svet

Poruka Kini: Ili mi ili oni

Zamenik američke ministarke finansija Voli Adejemo izjavio je danas da Vašington i Evropska unija moraju da prenesu poruku Kini da njene kompanije moraju da biraju između poslovanja sa ekonomijama SAD i EU ili snabdevanja Rusije robom.

18:31

31.5.2024.

1 d

Podeli: