Kina udvostručuje ulaganja u Evropi

Kineski premijer Li Kećijang izjavio je u Bukureštu da će njegova zemlja udvostručiti ulaganja u Evropi i pozvao na pragmatičnu saradnju.

Region

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 26.11.2013.

10:27

Default images

Kina i 16 premijera država Centralne i Istočne Evrope obećali su danas na samitu u Bukureštu da će povećati investicije i trgovinu u oba smera, kao i da će poštovati propise Evropske unije.

"Kina je usmerena na saradnju u oblasti infrastrukture, komunikacija, razvoja brzih železnica, što će doneti velike investicije i rast u komercijalnoj razmeni sa zemljama tog regiona", izjavio je kineski premijer Li Kećijang u obraćanju kolegama iz 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, i stotinama poslovnih ljudi koji prisustvuju samitu, prenosi Frans pres.

"Spremni smo da razgovaramo o načinu finansiranja ovih projekata, a sve će biti u skladu sa propisima EU", naglasio je Li.

Zvanični Brisel je upozorio zemlje Centralne i Istočne Evrope da prilikom zaključivanja ekonomskih sporazuma sa Kinom ne prekrše regulatorne propise EU.

Li je izrazio očekivanja da će kreditna linija od 10,5 milijardi dolara, koju je njegova zemlja prošle godine obećala zemljama regiona, uskoro biti stavljena na raspolaganje, navodeći da će 2014. godina biti godina investicija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i njihovih poslovnih odnosa.

Li je izrazio uverenje da će saradnja sa zemljama Centralne i Istočne Evrope biti uspešna i da će podstaći i saradnju sa Evropskom unijom.

Naveo je da će Kina udvostručiti svoja ulaganja u narednim godinama, zbog toga što je zainteresovana za saradnju s tim delom Evrope koji želi da se razvije.

Rumunski i kineski premijeri Viktor Ponta i Li Kećijang otvorili su danas Ekonomski forum 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine na kojem učestvuju više od 1.500 privrednika.

Poruka rumunskog premijera je da je "Kina prijatelj sa istim ambicijama kao zemlje iz ovog evropskog regiona i da ne treba propustiti tu šansu".

Dodao je da taj evropski region ima iste interese s Kinom - brži razvoj u suštinskim oblastima kao što su energetika, infrastruktura, putevi, životna sredina, poljoprivreda, brze pruge.

U aprilu prošle godine, prethodnik Kećijanga, kineski premijer Ven Điabao, poručio je na samitu lidera Centralne i Istočne Evrope u Poljskoj da će Kina tom regionu dodeliti kredite od 10,5 milijardi dolara, kao i sredstva namenjena jačanju ekonomskih veza sa tim zemljama.

Međutim, godinu i po dana kasnije analitičari poručuju da se obećanje o velikoj injekciji kineskog kapitala još nije ostvarilo, pri čemu Poljska, kao drugi najveći kineski partner u regionu Centralne i Istočne Evrope, nije dobila veće kineske investicije, a nisu ih dobile ni baltičke zemlje, kao ni Slovačka i Češka.

Prvog dana samita premijeri Srbije, Kine i Mađarske - Dačić, Li Kećijang i Viktor Orban postigli su dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda.

Dačić je poručio da je to prilika da se postave visoki tehnološki ciljevi u regionu i da ono što je donedavno predstavljalo naučnu fantastiku postane realnost.

"Za Srbiju nema dileme - Kina je naš prijatelj i sa Kinom imamo strateško partnerstvo. Srbija je otvorena za kineske investicije i već imamo u Srbiji nekoliko infrastrukturnih projekata koji se realizuju", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Li Kećijangom i Viktorom Orbanom.

On je prethodno imao odvojene bilateralne susrete sa premijerima Kine i Mađarske.

Dačić je naglasio da je taj pravac od Budimpešte do Beograda za Srbiju izuzetno važan.

"Od modernizacije železnice i izgradnje autoputeva zavisi tranzit kroz Srbiju", rekao je Dačić.

Predsednik kineske vlade saopštio je novinarima da je sa Orbanom i Dačićem postignut dogovor o projektu, kao i da se odmah pristupi formiranju Radne grupe kako bi što pre počela njegova realizacija.

"Ovaj projekat je prekretnica", poručio je Li, dok je Orban rekao da se radi se o projektu kakvog do sada nije bilo - između Kine, članice EU i evropske zemlje koja još nije u Uniji - a koji sve strane stavlja u "pobedničku poziciju".

Dačić je prethodno najavio da će Srbija na samitu kandidovati, pored ovog, još dva projekta: jedan je vezan za revitalizaciju i izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac, vrednosti preko 700 miliona dolara, a drugi se tiče izgradnje jednog dela autoputa na tzv. Koridoru 11 - od Obrenovca do Ljiga.

Kako je rekao Dačić, na samitu će biti usvojen Akcioni plan saradnje u narednim godinama.

Premijer je dodao da je Srbija predložila i da se nada da će to biti usvojeno, da u Beogradu, u sklopu ove inicijative, bude sedište Seketarijata koji bi se bavio razvojem infrastrukture.

Na samitu, pored premijera Kine Li Kećijanga, domaćina, premijera Rumunije Viktora Ponte i srpske delegacije, učestvuju i premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Estonije, Litvanije, Letonije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije i Mađarske.

Prvi ovakav sastanak održan je prošle godine u Varšavi.

Na sastanke, uz premijera Srbije, učestvuju i ministri energetike i saobraćaja Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: