"Hladi" se tržište nekretnina u CG

Ekspanzija prodaje nekretnina, koju su doneli ruski investitori, ušla je u fazu zatišja, pokazuju podaci sa Budvanske rivijere

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2008.

17:39

Default images

Stanovi se retko mogu prodati po cenama od pre godinu dana. Ni najiskusniji agenti, koji se godinama bave prometom nekretnina, ne usuđuju se da prognoziraju u kom pravcu će se dalje kretati cene na ovom delu primorja, jer već pola godine prodaja skoro da je potpuno stala.

U opštini Budva, ako je suditi po planiranoj naplati poreza, predviđaju da će ove godine prodaja biti skoro prepolovljena, iako je u bliskoj prošlosti bilo drugačije.

Budvanska rivijera je reagovala na dolazak stranaca, posebno Rusa, pa su za kratko vreme cene nekretnina uvećane i nekoliko puta. Kvadrat stana u starom gradu u Budvi je dostizao cenu čak od 3,5 do sedam hiljada evra, a posebno su bile visoke cene kuća i stanova u elitnim zonama Svetog Stefana i Miločera, gde su stranci plaćali kvadrat i deset hiljada evra.

Međutim, prema svim podacima, to su sada prošla vremena, jer se kvadrat stana u Budvi može kupiti ispod dve hiljade evra. Lokalni agenti ne žele da govore javno, zbog čega se ovo dešava, mada mnogi smatraju da je ponuda isuviše velika. Samo ove godine gradi se više od 1.500 stanova od kojih će polovina biti za tržište.

Domaći eksperti i vlasnici agencija za prodaju nekretnina već nekoliko meseci upozoravaju da je tržište nekretnina u Budvi prezasićeno, da su cene prenapumpane u odnosu na druge delove Jadrana.

Vlasnik budvanske agencije za nekretnine Imperija Dragan Nikolić kaže da bi do novog talasa investitora i kupaca nekretnina, pa i do novog skoka cena, moglo da dovede usvajanje seta imovinskih zakona, kojima bi trebalo da budu izjednačena vlasnička prava stranaca i građana Crne Gore.

Ipak, on kaže da ne veruje "da će ovaj skok cena biti kao onaj pre dve godine, ali se u svakom slučaju očekuje veće interesovanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: