Bačevićeva studija i dalje tajna

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i dalje odbija da dostavi Studiju opravdanosti projekta izgradnje kanala Dunav-Morava-Vardar.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

16:23

Default images

Iz Transparentnost Srbije kažu da ministarstvo odbija da pokaže studiju iako je poverenik za informacije od javnog značaja naložio da to učini.

Zbog toga je Transparentnost podnela povereniku Rodoljubu Šabiću predlog za sprovođenje administrativnog izvršenja, kako bi se omogućilo dobijanje informacija.

"Transparentnost je Studiju tražila još u oktobru 2013. godine. Iz ministarstva je prvo odgovoreno da ne mogu da je dostave jer se jedina kopija nalazi kod ministra, a on je na putu. Potom su obavestili Transparentnost da studija ne može da se dostavi javnosti jer se članovi vlade nisu upoznali sa tim dokumentom. Studiju je, inače, ministar Milan Bačević još početkom oktobra 'iz svoje ruke' pokazao na konferenciji za novinare", navela je Transparentnost.

Šabić je u januaru doneo rešenje kojim se nalaže Ministarstvu rudarstva da dostavi studiju tražiocima. Dokument je, pored Transparentnosti, tražilo još nekoliko nevladinih organizacija i novinara.

"Postupak Ministarstva rudarstva samo je jedan od primera da se neosnovano uskraćuje pristup podacima o infrastrukturnim projektima Vlade i saradnji sa potencijalnim investitorima iz inostranstva", navela je Transparentnost.

Da takva pojava "nije slučajna" očigledno pokazuje činjenica da je iz konačne verzije Nacionalne stategije za borbu protiv korupcije izbrisan deo koji se odnosio na međunarodne sporazume i investicione odluke Vlade, koji se nalazio u prvom nacrtu tog dokumenta, dodaje se u saopštenju.

Ministar Bačević zalaže se za izgradnju kanala do Egejskog mora, a potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do
2019. godine biti izgrađen "Beograd na vodi" na mestu sadašnje Železničke stanice.

Vučić je rekao da će nekretnine u tom kompleksu koji će se prostirati "gotovo do Beogradskog sajma" kupovati bogati ljudi iz inostranstva koji će u Srbiji "uložiti stotine miliona evra", a biće izgrađen i novi bulevar koji je on nazvao "beogradski Šanzelize", poput čuvenog pariskog bulevara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: