Hoće li Đelić biti na čelu EBRD-a?

Na sutrašnjem godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu diskutovaće se i o izboru predsednika te finansijske istitucije.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2012.

19:50

Default images

U trci za predsednika te banke naći će se pet kandidata, među njima i Božidar Đelić, ministar u vladama Srbije posle 5. oktobra 2000.

Dosadašnji predsednik Tomas Mirov, koji okončava svoj četvorogodišnji mandat, za sledeći period nema podršku vlasti u domovini Nemačkoj. "Ne bih spekulisao o izgledima za moj izbor" , rekao je Tomas Mirov novinarima početkom ove nedelje.

"Jedina stvar koju vam mogu reći je da su brojne zemlje i ne samo zemlje u kojima EBRD deluje, uputile svoju podršku" , rekao je on iz sedišta EBRD-a u Londonu.

Velika Britanija je prvi put kandidovala svog predstavnika, Sumu Čakrabartija, zaposlenog u javnom sektoru.

Nepisano je, međutim, pravilo da funkcija predsednika EBRD nikada ne može biti poverena nekome iz Velike Britanije, s obzirom da se sedište te banke nalazi u Lononu.

Izvori u evrozoni smatraju da francuski kandidat, vicepredsednik Evropske investicione banke Filip de Fontejn Viv Kurtaz uopšte nema izgleda da pobedi.

Među daljim kandidatima je i bivši poljski premijer Jan Bjelecki.

U srpskoj delegaciji u Londonu biće predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kabineta premijera i kabinet potpredsednice Vlade Verice Kalanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: