Armitidž: Bankrot SAD kači i Srbiju

Direktorka Svetske banke Džejn Armitidž kaže da će moguće bankrotstvo u Americi i kriza u evro zoni uticati na region jugoistiočne Evrope i Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 29.07.2011.

18:00

Default images

Ona je, međutim, izrazila očekivanja da će SAD uspeti da reše problem nove krize i opasnosti od prezaduženosti.

"Srbija je i dalje pod uticajem krize koja je počela 2008. i sada se ocećaju posledice. Pre krize je Srbija imala dobar nivo rasta, smanjena je nezaposlenost, produktivnost se povećala i uspevala je da obezbedi bolji život građanima", kazala je Armitidž.

Ona je dodala da je kriza negativno uticala na izvoz, odobravanje kredita i direktne strane investicije u Srbiji.

Armitidž je navela da je Srbija već 2009. imala negativne privredne pokazatelje, dok je u 2010. zabeležila privredni rast oko jedan odsto, kao i da Svetska banka očekuje da će do kraja ove godine uspeti da ostvari rast od tri odsto.

Ona je predočila da je od početka krize povećana nezaposlenost u Srbiji i da je na njenu privredu uticala i kriza evropskoj ekonomiji, što se negativno odrazilo na izvoz naše zemlje, odobravanje kredita i priliv direktnih stranih investicija.

"Ohrabruje ipak očekivan rast bruto društvenog proizvoda u Srbiji od tri odsto", kazala je Armitidž i dodala da investicije poput Koridora 10 otvaraju nova radna mesta. Podaci o privrednom rastu Srbije su "ohrabrujući".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: