Ulagači ne igraju “na prvu loptu"

Dosadašnje iskustvo govori da strani ulagači na Berzi do sada nisu igrali "na prvu loptu", kaže direktorka Berze Gordana Dostanić.

Izvor: B92

Petak, 10.09.2010.

10:05

Default images

Ona time objašnjava to što uključenjem akcija Naftne industrije Srbije (NIS) na listing A Beogradske berze strani investitori nisu pohrlili u kupovinu.

U tekstu objavljenom u novom broju biltena Berze, Dostanić je istakla da je dolazak NIS-a na Berzu, bar za sada, događaj koji je obeležio ovu godinu, bez obzira na to da li su očekivanja javnosti u pogledu obima trgovanja bila veća.

"Nije sporno da taj podatak oslikava i ukupno stanje tržišta kapitala, ali to je već stara priča", primetila je direktorka Berze, ističući da je pozitivno to što je NIS na stranu tražnje vratio domaća fizička lica, čija je aktivnost bila "prilično umrtvljena" prethodnih godina.

Ona je navela da bi, pre konstatacije da li je trgovanje NIS-ovim akcijama ispod očekivanja, trebalo uzeti u obzir i neke okolnosti privatizacije ove kompanije - a to je da je problem NIS-a zapravo obaveza iz kupoprodajnog ugovora o pokretanju ponude za preuzimanje sa definisanim krajnjim rokom (2. februar 2011), kao i najnižom cenom (4,8 evra).Dostanić je iznela stav da obaveznost iznošenja ponude za preuzimanje akcija NIS-a od strane većinskog vlasnika Gaspromnjefta sigurno nije imala za cilj samo i isključivo zaštitu manjinskih, odnosno malih akcionara.

"Važno je osvrnuti se na razliku od preko 300 dinara po akciji izmedju obračunske i kupoprodajne cene većinskog paketa (ispod koje neće biti preuzimanja), u korist ove druge", ukazala je Dostanić i dodala da investitor koji kupi akcije NIS-a najkasnije početkom februara može očekivati prinos između tržišne cene i najniže cene po kojoj će pokrenuta ponuda za preuzimanje.

"Ovi elementi akciji NIS-a menjaju karakter približavajući je, po logici investiranja, obveznici", navela je ona i naglasila da će investitori u svoju analizu uključiti i odnos knjigovodstvene (koja iznosi oko 138 dinara) i tržišne cene.

"I tako smo ponovo na crvenoj krivulji cene akcija NIS-a", primetila je Dostanić i istakla da je već prvim pogledom na tržište primetan izostanak stručne brokerske pomoći, pošto nevešti i neuki akcionari nemaju kome da se obrate za pomoć."Zbog toga će se tržište verovatno duže stabilizovati nego što bi to zahtevale 'redovne' okolnosti", zaključila je Dostanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: