Jat kupio nove Škode za 280.000 EUR

Nacionalni avioprevoznik Jat kupio sedam novih “škoda oktavija”, jednu “fabiju” i šest kombija, ukupne vrednosti od 280.000 evra.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

13:57

Default images

Uprava kompanije, koja je prošlu godinu završila sa 15 miliona evra gubitaka, odlučila je da za pobednika u javnoj nabavci, izabere Auto kuću Samardžić od koje će kupiti automobile i Verano motors za kupovinu kombija.

Na tender za automobile javile samo dve kompanije, a pored auto kuće Samardžić ponudu je dala i auto kuća Stojanović, koja takođe prodaje škode. Ta ponuda proglašena je neispravnom, pa je preduzeće Samardžić dobilo posao. U Jatu nisu precizirali zbog čega je ponuda Stojanovića bila neispravna, ali pošto tenderska komisija nije ni razmatrala njihovu aplikaciju, ne zna se ni koliku su cenu tražili za automobile.

“U konkurenciji kombija, u nadmetanju je učestvovao i Mercedes-benc sa ponudom od 217.000 evra bez PDV-a”, kažu u Jatu.

Prema podacima te kompanije, „oktavije“ će kupiti na petogodišnji lizing preko VB lizinga u ukupnoj vrednosti od 111.579 evra, dok će „pežoe“, vredne 141.944 evra bez PDV-a, odnosno 167.500 evra sa porezom, otplaćivati tri godine Hipo Alpe Adrija lizingu.

Nove „oktavije“ su iz serije „ambijent“, koja je za stepenik iznad uobičajene verzije „klasik“, i koštaju 13.540 evra, bez PDV-a i kamata za lizing, odnosno 16.000 evra sa porezom, što je standardna cena po kojoj u Samardžiću prodaju ove automobile. Jedna nabavljena „fabija“, bez PDV-a i lizinga košta 9.570 evra, a sa porezom 11.300 evra.

Nema komunikacije zaposlenih bez novih kola

Kako piše dnevni list Danas, u Jatu nisu naveli kako će automobili konkretno biti korišćeni, ocenivši samo da Jat trenutno poseduje 37 automobila i kombija, „što nije dovoljno za razvojne potrebe kompanije“.

Jat je kompanija koja ne povećava, već smanjuje broj zaposlenih i ovu godinu će najverovatnije ponovo završiti s gubitkom, pošto je generalni direktor Srđan Radovanović izjavio da cilj o 1,5 miliona prevezenih putnika u 2010. godini koji bi omogućio da kompanija ne zabeleži novi poslovni minus, „sada, izgleda, manje ostvariv“.

U Jatu kažu da su velika kompanija koja, s obzirom na najavljenu prodaju upravne zgrade u Bulevaru umetnosti i preseljenje čitave kompanije na aerodrom „Nikola Tesla“, za svoj vozni park mora da nabavi dodatnih sedam vozila, koja su potrebna „za redovnu komunikaciju zaposlenih sa klijentima i partnerima“.

„Ušteda ostvarena preseljenjem biće neuporedivo veća“, uveravaju u Jatu, dodajući da će se kombiji koristiti za prevoz avionskih posada, pošto su vozila koja su ranije korišćena za te namene prešla u proseku 800.000 kilometara pa su dotrajala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: