Referentna kamata NBS ostaje 10%

Monetarni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 10 odsto

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.12.2009.

15:20

Default images

Danas je Monetarni odbor NBS usvojio program monetarne politike za 2010. godinu, prema kojoj će cilj biti da se do kraja naredne godine inflacija svede na šest plus minus dva odsto.

Programom monetarne politike NBS za 2010. godinu, utvrđeno je postizanje ciljane inflacije čime centralna banka doprinosi održavanju stabilnosti finansijskog sistema i ostvarivanju održivog ekonomskog rasta.

Monetarna politika u 2010. godini zasnivaće se na Memorandumu NBS o monetarnoj strategiji, koji je Monetarni odbor usvojio 22. decembra 2008.godine i Memorandumu NBS o utvrđivanju ciljane stope inflacije za period od 2010. do 2012. godine, koji je usvojen na današnjoj sednici Monetarnog odbora.

Tim dokumentima je predviđeno da se ciljana inflacija postiže korišćenjem referentne kamatne stope kao osnovnog instrumenta monetarne politike. U 2010. godini cilj monetarne politike je da se inflacije s početka godine od osam odsto, sa odstupanjem plus ili minus dva procentna poena, do kraja godine svede na šest odsto, uz mogućnost da bude dva procentna poena manja ili veća.

"Cilj za inflaciju određen je za svaki mesec u godini, pa se ostvarenje ciljane inflacije može pratiti u svakom momentu, što doprinosi odgovornosti i kredibilitetu monetarnih vlasti, a time i stabilizaciji inflacionih očekivanja", navodi se u saopštenju NBS.

Centralna banka je potvrdila da će nastojati da cilj utvrđen za inflaciju ostvari pomoću osnovnog instrumenta monetarne politike - kamatne stope, koja se primenjuje u sprovođenju dvonedeljnih repo operacija.

"Visina te stope menjaće se na održiv, dosledan i predvidiv način, zavisno od ekonomskih kretanja i projekcija inflacije. Ostali instrumenti monetarnog regulisanja, uključujući i stopu obavezne rezerve i intervencije na deviznom tržištu, imaće pomoćnu ulogu", istakla je NBS.

U saopštenju se ističe da će NBS nastaviti da sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa, a intervencije na deviznom tržištu biće ograničene na slučajeve znatnih dnevnih oscilacija kursa dinara, odnosno ugroženosti finansijske i cenovne stabilnosti.

Ako bude potrebno da interveniše na deviznom tržištu, NBS će to, kako je navela, lakše činiti zahvaljujući visokom nivou deviznih rezervi. Naredna sednica Monetarnog odbora zakazana je za 29. decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: