Petak, 19.08.2011.

00:08

"Nečiju pohlepu plaćaju naša deca"

U najmanje u 27 odsto raskinutih ugovora o prodaji društvenog kapitala u preduzećima, privatizacija je izneverila očekivanja, a posledice su teške.

Izvor: Politika

"Neèiju pohlepu plaæaju naša deca" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Nenadović

pre 12 godina

Sve što je navedeno u tekstu je odavno jasno i vrapcima na grani, tako da nemam na sam tekst neki poseban komentar. Ali vidim da su ovde neki u fazonu: "Hteli ste kapitalizam pa evo vam ga sad". Jako glup rezon, jer ovo što mi imamo je propalo društvo socijalizma na čijim ruševinama buja divlji kapitalizam, koji svakako da nema puno sličnosti sa kapitalizmom koji postoji u EU/na Dalekom Istoku/Severnoj Americi. Ja bih pre rekao, pogotovo ovima što kukaju za Titom i Yu socijalizmom sledeće: Valja nam sada živeti se posledicama tog eksperimenta. Da se razumemo, nisam od onih koji krivi Tita za sve, ali ono što je on posadio je dugoročno gledano katastrofa, jes da je bilo lepo par decenija, ali džaba to sve danas kad vidimo koliko smo nespremni i bez prave političke i nacionalne elite dočekali 21 vek...

Sasa

pre 12 godina

Ljudi, koliko ce vam trebati vremena da shvatite da je 5.oktobra dovedena na vlast bagra ciji zadatak i jeste da unisti Srbiju u svim sverama. 5. oktobar je fantasticno smisljen, tako da narod veruje da je on promenio tadasnju vlast, i sto je jos zalosnije i danas je dosta onih koji se kunu u njega. A narodu Srbije, je u blizoj buducnosti namenjeno ekonomsko ropstvo, a sama Srbija treba da nema industriju i da bude zemlja potrosaca. ***

Ne priznajemo svoju bolest

pre 12 godina

I dobro, sve to je manje više poznato gotovo svakom punoletnom stanovniku ove zemlje pa čak i deci. A gde je rešenje, akcija oštećenih da se to reši? Nema je, naravno! Srbi su po jednom istraživanju najautoritarniji narod u Evropi, autoritarniji čak i od Nemaca u II sv. ratu. Ukratko, šta je autoritarni karakter: Prema Teodoru Adornu, autoritarna ličnost je osoben sklop crta ličnosti, stavova i vrednosti, tipičan za pojedinca koji ima izrazitu antidemokratsku orijentaciju i snažan ambivalentan odnos prema autoritetu (svesno ga mrzi, a nesvesno mu se divi). Ovaj pojam je, koristeći sintagmu autoritarni karakter, u psihologiju uveo Erih From kada je tridesetih godina ovog veka istraživao "ljudsku osnovu" fašizma u Nemačkoj. Za ovaj tip društvenog karaktera, smatra From, karakteristično je sado-mazohističko vezivanje za druge ljude. Autoritarni karakter je slepo odan i poslušan u odnosu prema onima koji su iznad i istovremeno okrutan i pun prezira prema onima koji su ispod njega u hijerarhiji.
Zaključak je: Tek kad budu svi postali svesni ovog ljudskog korena naših stalnih društvenih problema i kad budemo počeli da odgajamo decu da ne budu slična nama imamo nekakve šanse da imamo bolje i pravednije društvo.
Za ovo su potrebni istinska volja, hrabrost, odlučnost, samopožrtvovanje i odricanje bar na neko vreme i sve to praćeno odgovarajućom društvenom akcijom. To je, izgleda, jedini način.
Dotle, po teoriji nesposobnosti dobijamo sve gore, nesposobnije i nepravednije političare, profesore, menadžere i ostale autoritete odnosno tzv. društvenu elitu.
Još o ovoj problemu i potencijalnim rešenjima imate ovde:
http://freeserb.home.xs4all.nl/comments/2000/a21022000.html
http://www.differentia-nis.org/teorija/revolucionarni-karakter

ana

pre 12 godina

****************** ... Treba uvek imenovati imenom i prezimenom i osumnjicene, koji su nevini dok se ne dokaze suprotno, sto ovde svakako nije slucaj. I generalno zemlja nam je puna menadzera,kojekakvih doktora nauka , svi imaju ogromna prava i ovascenja, za koja su enormno placeni, a niko ne ODGOVARA. Na zapadu los menadzment odgovara akcionarima , tj vlasnicima , i biva smenjen,a storog propisani poreski i drugi akti predvidjaju i zakonske kazne, a imali smo prilike da vidimo da su proteklih decenija i mnogi CEO-ovi velikih kopmanija zavrsili po zatvorima zbog zloupotrebe polozaja, nema pardona za lopovluk kada te uhvate i kraj.

BoomTrass

pre 12 godina

Nisu oni, ne mogu onako fini ljudi, gospoda, tako nesto da skrive... Znam ja ko je kriv... Zeka Rodzer i Dusko Dugousko... e to su mangupi...

Helios

pre 12 godina

e da si pravi nindža ti bi, ma kako ta dvojica bila jako odgovorna, jasno rekao ko je zaista najodgovorniji, makar rizikovao minuse ili neobjavljivanje - pa bi tek onda pobegao u mrak...

Johny

pre 12 godina

Kada ce, vec jednom, da neko zbog ovakvih propusta koji su najteze krivicno delo protiv naroda i drzave, odgovara i bude javno kaznjen u pravom smislu te reci. Ali brzo i bez milosti jer ce samo tako sledeci koji sedne u njihovu fotelju staviti prst na celo i zapitati se da li ga neka njegova odluka moze "kostati glave". Nazalost, vec znamo odgovor...

Aleksandar

pre 12 godina

Moja deca, ako Bog da da odu iz ove zemlje, neće plaćati.

A mene više uopšte ne interesuje da li će Srbija preživeti. Toliko o patriotizmu.

vlada-so

pre 12 godina

Tako kupac privatizovanog preduzeća, u stvari, parama tog preduzeća izvršava svoju obavezu da investira u njega ili obavezu iz socijalnog programa.
ha,ha,ha...to je ako imaš sreće.Evo primera pošto ne pričam napamet.Progalvano kupio bane sva roba ide progalvanu koji je na istoj adresi kao i bane.U međuvremenu hipoteke,rabati,krediti,prodaja lokcija,organizovanje proizvodnje u likvidaciji,zaduživanje baneta,mali akcionari fikus...radnici na ulici bez zarada,socijalnog programa,doprinosa,zato onaj smeh na početku.
Sada najgori eksponenti(namerno množina jer ne verujem da dotični vlasnik to radi sam iz prostog razloga što nema intelektualnog kapaciteta za tako nešto) centralističke bagre opet smišljaju način kako da izigraju poverioce nekim restruktuiranjima i ostalim glupostima u koje ne veruju ni oni nepelcovani džukci isped fabrike.

MilanR

pre 12 godina

Morali bi da priznamo da smo pogrešili. Tranzicija je bila niotkuda u nigde. Privatizacija nije uspela i posledice su katastrofalne po naše društvo. Ekonomske, socijalne, kulturne, moralne, zdravstvene. Sada još nastupa i konfuzija jer dok smo mi pokušavali iščašenim načinom da postanemo zemlja neoliberalnog kapitalizma - u međuvremenu je neoliberalizam propao. I mi sada lebdimo između ruševina neuspele i sada već bespredmetne privatizacije i nečega što se još ne razaznaje. Naše srušeno društvo umorno od ratova i nemaštine, od previranja i borbe za smisao i cilj, izbubecano ratom, kriminalom, egzodusima i bombana, zaglavljeno u nezaposlenost i socijalnu eroziju - tužno se osvrće o ko sebe i pita se - šta sad? Ne vredi biti tvrdoglav i pritiskati prema neoliberazlizmu. Nazad nema - ono što smo zvali "socijalizam" i "komunizam" - to uopšte ni nije bilo to - nego autoritarno društvo u kome je vršen prevremeni ekonomski eksperiment.

Jedino što ima smisla je da skupimo snage i da počenemo da brinemo jedni o drugima, i o svakom zapostavljenom i utučenom pojedincu u našoj državi. Da smanjimo socijalne razlike i da obezbedimo proizvodnju i dostupnost osnovnih ljudskih potreba - hrani, lečenju, obrazovanju. Jer beda je rasprostranjena i neizdrživa. Imamo sistematsko širenje socijalnih bolesti. Imamo beznađe u velikom delu stanovništva. Ipak, nije nužno da bude tako. Skupimo snagu i počnimo da tražimo rešenje i da popravljamo stvari. To moramo mi sami.

Milan

pre 12 godina

Najgore odradjena privatizacija u istoriji čovečansta! Privatizacija na srpski način, javašluk, kriminal, meka za pojedince! Naša vlast je sve to posmatrala i posmatra "širom zatvorenih očiju". Nikada nam neće biti bolje dokle god lični interes nadvladava društveni!

Aleksandar

pre 12 godina

Ova slika pokazuje stvarno stanje nasih firmi. Sto u industrijskim zonama, sto u samom centru grada. Izgledaju kao da su druzile sa Cernobilom.
Horor u sta smo se pretvorili i sta smo dozvolili.

ВрхПланина

pre 12 godina

Дајте, молим Вас, доста са тим неважним темама.
Бранкице кад ће наставак серијала о Цеци, Кимију... наше тужилаштво је остало без посла, бојим се да им не буде много досадно на послу, а знате да неваља за стомак кад се много кафа попије, а мора да се буде 4 сата на послу...

nekx

pre 12 godina

Nije bas tema za fabrike,ali ima debele veze sa pohlepom i realnim zivotima nas obicnih smrtnika
http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/lek-skuplji-za-11.610-odsto-114990.php
U kratko lek je sa 50 skocio na 5800 dinara!

kanibal

pre 12 godina

Uskoro uopšte neće biti bitno ko je kriv za to.

Ceh će se sigurno platiti, a platiće ga čak i oni koji inače ne bi morali. U ovakvoj vrsti naplate, kolateralna šteta je neminovna.

Vi čak nemate ni pretpostavku kolika je masa ljudi kojoj više nije bitno odakle vam, da li ste to regularno stekli ili ne, platićete kao i oni eksponirani.

Rusija vas neće moći prihvatiti sve kao Kariće ili Miloševiće, a o drugim destinacijama da i ne govorimo.

Neće pomoći ni visoki zidovi, ni kamere, ni masivne gvozdene kapije, ni ćelave njuške bez vrata, vaša deca će morati da žive kao i naša dok mi budemo svodili račune.

гром

pre 12 godina

Не ради се ту само о похлепи, већ и о неодговорности, незнању те бахатости коју подстиче сазнање да им се ништа не може па чак и да их се склони са власти, јер на власт их доводе њихове партије кроз наше опредељивање на заокруживању или ти гласању. На жалост ми пристајемо на учествовање. До додуше ја не.
То доводи и да је господин који каже:
No, za to su potrebne jake i nezavisne institucije, što mi nažalost nemamo", kaže Šuković.
потпуно у праву. До душе ми још пуно тога немамо, али немамо ни могућност да их не изаберемо јер их и не бирамо.
Лаку ноћ Србијо.

Student

pre 12 godina

...citajuci ovo, ne mogu a da se ne zapitam da li smo svi kolektivno normalni.Imali smo neverovatnu sansu da posle Milosevica potpuno resetujemo ekonomiju na bolje, sansa koja se inace u ekonomiji na tom nivou pruza jako jako retko, a mi smo dozvolili da posle 10-11 godina imamo zemlju u kojoj nema ni E od Ekononomije, u kojoj nezaposlenost stalno raste, i u kojoj je potpuno unistena svaka sansa i nada da se nesto uz potporu svog znanja i uradi.Imam 23 godine, zavrsavam fakultet, zalio sam prethodnu generaciju jer su godine izgubljene u nepotrebnim ratovima, sankcijama , a sad vec postaje jako jasno da smo i mi izgubili ovih 10-11, pa jos jedno 4 ako se promeni vlast mada sta i vredi da se promeni kad su svi kupljeni ili u jos gorem slucaju nestrucni sa rukama duboko zarivenim u fotelje.Generacijo, ako nista drugo, daj bar da naucimo nesto na ovome i da ne dopustimo jos 10 godina niz vetar

Aleksandar

pre 12 godina

Moja deca, ako Bog da da odu iz ove zemlje, neće plaćati.

A mene više uopšte ne interesuje da li će Srbija preživeti. Toliko o patriotizmu.

Student

pre 12 godina

...citajuci ovo, ne mogu a da se ne zapitam da li smo svi kolektivno normalni.Imali smo neverovatnu sansu da posle Milosevica potpuno resetujemo ekonomiju na bolje, sansa koja se inace u ekonomiji na tom nivou pruza jako jako retko, a mi smo dozvolili da posle 10-11 godina imamo zemlju u kojoj nema ni E od Ekononomije, u kojoj nezaposlenost stalno raste, i u kojoj je potpuno unistena svaka sansa i nada da se nesto uz potporu svog znanja i uradi.Imam 23 godine, zavrsavam fakultet, zalio sam prethodnu generaciju jer su godine izgubljene u nepotrebnim ratovima, sankcijama , a sad vec postaje jako jasno da smo i mi izgubili ovih 10-11, pa jos jedno 4 ako se promeni vlast mada sta i vredi da se promeni kad su svi kupljeni ili u jos gorem slucaju nestrucni sa rukama duboko zarivenim u fotelje.Generacijo, ako nista drugo, daj bar da naucimo nesto na ovome i da ne dopustimo jos 10 godina niz vetar

kanibal

pre 12 godina

Uskoro uopšte neće biti bitno ko je kriv za to.

Ceh će se sigurno platiti, a platiće ga čak i oni koji inače ne bi morali. U ovakvoj vrsti naplate, kolateralna šteta je neminovna.

Vi čak nemate ni pretpostavku kolika je masa ljudi kojoj više nije bitno odakle vam, da li ste to regularno stekli ili ne, platićete kao i oni eksponirani.

Rusija vas neće moći prihvatiti sve kao Kariće ili Miloševiće, a o drugim destinacijama da i ne govorimo.

Neće pomoći ni visoki zidovi, ni kamere, ni masivne gvozdene kapije, ni ćelave njuške bez vrata, vaša deca će morati da žive kao i naša dok mi budemo svodili račune.

MilanR

pre 12 godina

Morali bi da priznamo da smo pogrešili. Tranzicija je bila niotkuda u nigde. Privatizacija nije uspela i posledice su katastrofalne po naše društvo. Ekonomske, socijalne, kulturne, moralne, zdravstvene. Sada još nastupa i konfuzija jer dok smo mi pokušavali iščašenim načinom da postanemo zemlja neoliberalnog kapitalizma - u međuvremenu je neoliberalizam propao. I mi sada lebdimo između ruševina neuspele i sada već bespredmetne privatizacije i nečega što se još ne razaznaje. Naše srušeno društvo umorno od ratova i nemaštine, od previranja i borbe za smisao i cilj, izbubecano ratom, kriminalom, egzodusima i bombana, zaglavljeno u nezaposlenost i socijalnu eroziju - tužno se osvrće o ko sebe i pita se - šta sad? Ne vredi biti tvrdoglav i pritiskati prema neoliberazlizmu. Nazad nema - ono što smo zvali "socijalizam" i "komunizam" - to uopšte ni nije bilo to - nego autoritarno društvo u kome je vršen prevremeni ekonomski eksperiment.

Jedino što ima smisla je da skupimo snage i da počenemo da brinemo jedni o drugima, i o svakom zapostavljenom i utučenom pojedincu u našoj državi. Da smanjimo socijalne razlike i da obezbedimo proizvodnju i dostupnost osnovnih ljudskih potreba - hrani, lečenju, obrazovanju. Jer beda je rasprostranjena i neizdrživa. Imamo sistematsko širenje socijalnih bolesti. Imamo beznađe u velikom delu stanovništva. Ipak, nije nužno da bude tako. Skupimo snagu i počnimo da tražimo rešenje i da popravljamo stvari. To moramo mi sami.

ana

pre 12 godina

****************** ... Treba uvek imenovati imenom i prezimenom i osumnjicene, koji su nevini dok se ne dokaze suprotno, sto ovde svakako nije slucaj. I generalno zemlja nam je puna menadzera,kojekakvih doktora nauka , svi imaju ogromna prava i ovascenja, za koja su enormno placeni, a niko ne ODGOVARA. Na zapadu los menadzment odgovara akcionarima , tj vlasnicima , i biva smenjen,a storog propisani poreski i drugi akti predvidjaju i zakonske kazne, a imali smo prilike da vidimo da su proteklih decenija i mnogi CEO-ovi velikih kopmanija zavrsili po zatvorima zbog zloupotrebe polozaja, nema pardona za lopovluk kada te uhvate i kraj.

Johny

pre 12 godina

Kada ce, vec jednom, da neko zbog ovakvih propusta koji su najteze krivicno delo protiv naroda i drzave, odgovara i bude javno kaznjen u pravom smislu te reci. Ali brzo i bez milosti jer ce samo tako sledeci koji sedne u njihovu fotelju staviti prst na celo i zapitati se da li ga neka njegova odluka moze "kostati glave". Nazalost, vec znamo odgovor...

vlada-so

pre 12 godina

Tako kupac privatizovanog preduzeća, u stvari, parama tog preduzeća izvršava svoju obavezu da investira u njega ili obavezu iz socijalnog programa.
ha,ha,ha...to je ako imaš sreće.Evo primera pošto ne pričam napamet.Progalvano kupio bane sva roba ide progalvanu koji je na istoj adresi kao i bane.U međuvremenu hipoteke,rabati,krediti,prodaja lokcija,organizovanje proizvodnje u likvidaciji,zaduživanje baneta,mali akcionari fikus...radnici na ulici bez zarada,socijalnog programa,doprinosa,zato onaj smeh na početku.
Sada najgori eksponenti(namerno množina jer ne verujem da dotični vlasnik to radi sam iz prostog razloga što nema intelektualnog kapaciteta za tako nešto) centralističke bagre opet smišljaju način kako da izigraju poverioce nekim restruktuiranjima i ostalim glupostima u koje ne veruju ni oni nepelcovani džukci isped fabrike.

Milan

pre 12 godina

Najgore odradjena privatizacija u istoriji čovečansta! Privatizacija na srpski način, javašluk, kriminal, meka za pojedince! Naša vlast je sve to posmatrala i posmatra "širom zatvorenih očiju". Nikada nam neće biti bolje dokle god lični interes nadvladava društveni!

BoomTrass

pre 12 godina

Nisu oni, ne mogu onako fini ljudi, gospoda, tako nesto da skrive... Znam ja ko je kriv... Zeka Rodzer i Dusko Dugousko... e to su mangupi...

гром

pre 12 godina

Не ради се ту само о похлепи, већ и о неодговорности, незнању те бахатости коју подстиче сазнање да им се ништа не може па чак и да их се склони са власти, јер на власт их доводе њихове партије кроз наше опредељивање на заокруживању или ти гласању. На жалост ми пристајемо на учествовање. До додуше ја не.
То доводи и да је господин који каже:
No, za to su potrebne jake i nezavisne institucije, što mi nažalost nemamo", kaže Šuković.
потпуно у праву. До душе ми још пуно тога немамо, али немамо ни могућност да их не изаберемо јер их и не бирамо.
Лаку ноћ Србијо.

ВрхПланина

pre 12 godina

Дајте, молим Вас, доста са тим неважним темама.
Бранкице кад ће наставак серијала о Цеци, Кимију... наше тужилаштво је остало без посла, бојим се да им не буде много досадно на послу, а знате да неваља за стомак кад се много кафа попије, а мора да се буде 4 сата на послу...

Nenadović

pre 12 godina

Sve što je navedeno u tekstu je odavno jasno i vrapcima na grani, tako da nemam na sam tekst neki poseban komentar. Ali vidim da su ovde neki u fazonu: "Hteli ste kapitalizam pa evo vam ga sad". Jako glup rezon, jer ovo što mi imamo je propalo društvo socijalizma na čijim ruševinama buja divlji kapitalizam, koji svakako da nema puno sličnosti sa kapitalizmom koji postoji u EU/na Dalekom Istoku/Severnoj Americi. Ja bih pre rekao, pogotovo ovima što kukaju za Titom i Yu socijalizmom sledeće: Valja nam sada živeti se posledicama tog eksperimenta. Da se razumemo, nisam od onih koji krivi Tita za sve, ali ono što je on posadio je dugoročno gledano katastrofa, jes da je bilo lepo par decenija, ali džaba to sve danas kad vidimo koliko smo nespremni i bez prave političke i nacionalne elite dočekali 21 vek...

Aleksandar

pre 12 godina

Ova slika pokazuje stvarno stanje nasih firmi. Sto u industrijskim zonama, sto u samom centru grada. Izgledaju kao da su druzile sa Cernobilom.
Horor u sta smo se pretvorili i sta smo dozvolili.

nekx

pre 12 godina

Nije bas tema za fabrike,ali ima debele veze sa pohlepom i realnim zivotima nas obicnih smrtnika
http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/lek-skuplji-za-11.610-odsto-114990.php
U kratko lek je sa 50 skocio na 5800 dinara!

Sasa

pre 12 godina

Ljudi, koliko ce vam trebati vremena da shvatite da je 5.oktobra dovedena na vlast bagra ciji zadatak i jeste da unisti Srbiju u svim sverama. 5. oktobar je fantasticno smisljen, tako da narod veruje da je on promenio tadasnju vlast, i sto je jos zalosnije i danas je dosta onih koji se kunu u njega. A narodu Srbije, je u blizoj buducnosti namenjeno ekonomsko ropstvo, a sama Srbija treba da nema industriju i da bude zemlja potrosaca. ***

Ne priznajemo svoju bolest

pre 12 godina

I dobro, sve to je manje više poznato gotovo svakom punoletnom stanovniku ove zemlje pa čak i deci. A gde je rešenje, akcija oštećenih da se to reši? Nema je, naravno! Srbi su po jednom istraživanju najautoritarniji narod u Evropi, autoritarniji čak i od Nemaca u II sv. ratu. Ukratko, šta je autoritarni karakter: Prema Teodoru Adornu, autoritarna ličnost je osoben sklop crta ličnosti, stavova i vrednosti, tipičan za pojedinca koji ima izrazitu antidemokratsku orijentaciju i snažan ambivalentan odnos prema autoritetu (svesno ga mrzi, a nesvesno mu se divi). Ovaj pojam je, koristeći sintagmu autoritarni karakter, u psihologiju uveo Erih From kada je tridesetih godina ovog veka istraživao "ljudsku osnovu" fašizma u Nemačkoj. Za ovaj tip društvenog karaktera, smatra From, karakteristično je sado-mazohističko vezivanje za druge ljude. Autoritarni karakter je slepo odan i poslušan u odnosu prema onima koji su iznad i istovremeno okrutan i pun prezira prema onima koji su ispod njega u hijerarhiji.
Zaključak je: Tek kad budu svi postali svesni ovog ljudskog korena naših stalnih društvenih problema i kad budemo počeli da odgajamo decu da ne budu slična nama imamo nekakve šanse da imamo bolje i pravednije društvo.
Za ovo su potrebni istinska volja, hrabrost, odlučnost, samopožrtvovanje i odricanje bar na neko vreme i sve to praćeno odgovarajućom društvenom akcijom. To je, izgleda, jedini način.
Dotle, po teoriji nesposobnosti dobijamo sve gore, nesposobnije i nepravednije političare, profesore, menadžere i ostale autoritete odnosno tzv. društvenu elitu.
Još o ovoj problemu i potencijalnim rešenjima imate ovde:
http://freeserb.home.xs4all.nl/comments/2000/a21022000.html
http://www.differentia-nis.org/teorija/revolucionarni-karakter

Helios

pre 12 godina

e da si pravi nindža ti bi, ma kako ta dvojica bila jako odgovorna, jasno rekao ko je zaista najodgovorniji, makar rizikovao minuse ili neobjavljivanje - pa bi tek onda pobegao u mrak...

Ne priznajemo svoju bolest

pre 12 godina

I dobro, sve to je manje više poznato gotovo svakom punoletnom stanovniku ove zemlje pa čak i deci. A gde je rešenje, akcija oštećenih da se to reši? Nema je, naravno! Srbi su po jednom istraživanju najautoritarniji narod u Evropi, autoritarniji čak i od Nemaca u II sv. ratu. Ukratko, šta je autoritarni karakter: Prema Teodoru Adornu, autoritarna ličnost je osoben sklop crta ličnosti, stavova i vrednosti, tipičan za pojedinca koji ima izrazitu antidemokratsku orijentaciju i snažan ambivalentan odnos prema autoritetu (svesno ga mrzi, a nesvesno mu se divi). Ovaj pojam je, koristeći sintagmu autoritarni karakter, u psihologiju uveo Erih From kada je tridesetih godina ovog veka istraživao "ljudsku osnovu" fašizma u Nemačkoj. Za ovaj tip društvenog karaktera, smatra From, karakteristično je sado-mazohističko vezivanje za druge ljude. Autoritarni karakter je slepo odan i poslušan u odnosu prema onima koji su iznad i istovremeno okrutan i pun prezira prema onima koji su ispod njega u hijerarhiji.
Zaključak je: Tek kad budu svi postali svesni ovog ljudskog korena naših stalnih društvenih problema i kad budemo počeli da odgajamo decu da ne budu slična nama imamo nekakve šanse da imamo bolje i pravednije društvo.
Za ovo su potrebni istinska volja, hrabrost, odlučnost, samopožrtvovanje i odricanje bar na neko vreme i sve to praćeno odgovarajućom društvenom akcijom. To je, izgleda, jedini način.
Dotle, po teoriji nesposobnosti dobijamo sve gore, nesposobnije i nepravednije političare, profesore, menadžere i ostale autoritete odnosno tzv. društvenu elitu.
Još o ovoj problemu i potencijalnim rešenjima imate ovde:
http://freeserb.home.xs4all.nl/comments/2000/a21022000.html
http://www.differentia-nis.org/teorija/revolucionarni-karakter

ВрхПланина

pre 12 godina

Дајте, молим Вас, доста са тим неважним темама.
Бранкице кад ће наставак серијала о Цеци, Кимију... наше тужилаштво је остало без посла, бојим се да им не буде много досадно на послу, а знате да неваља за стомак кад се много кафа попије, а мора да се буде 4 сата на послу...

Nenadović

pre 12 godina

Sve što je navedeno u tekstu je odavno jasno i vrapcima na grani, tako da nemam na sam tekst neki poseban komentar. Ali vidim da su ovde neki u fazonu: "Hteli ste kapitalizam pa evo vam ga sad". Jako glup rezon, jer ovo što mi imamo je propalo društvo socijalizma na čijim ruševinama buja divlji kapitalizam, koji svakako da nema puno sličnosti sa kapitalizmom koji postoji u EU/na Dalekom Istoku/Severnoj Americi. Ja bih pre rekao, pogotovo ovima što kukaju za Titom i Yu socijalizmom sledeće: Valja nam sada živeti se posledicama tog eksperimenta. Da se razumemo, nisam od onih koji krivi Tita za sve, ali ono što je on posadio je dugoročno gledano katastrofa, jes da je bilo lepo par decenija, ali džaba to sve danas kad vidimo koliko smo nespremni i bez prave političke i nacionalne elite dočekali 21 vek...

vlada-so

pre 12 godina

Tako kupac privatizovanog preduzeća, u stvari, parama tog preduzeća izvršava svoju obavezu da investira u njega ili obavezu iz socijalnog programa.
ha,ha,ha...to je ako imaš sreće.Evo primera pošto ne pričam napamet.Progalvano kupio bane sva roba ide progalvanu koji je na istoj adresi kao i bane.U međuvremenu hipoteke,rabati,krediti,prodaja lokcija,organizovanje proizvodnje u likvidaciji,zaduživanje baneta,mali akcionari fikus...radnici na ulici bez zarada,socijalnog programa,doprinosa,zato onaj smeh na početku.
Sada najgori eksponenti(namerno množina jer ne verujem da dotični vlasnik to radi sam iz prostog razloga što nema intelektualnog kapaciteta za tako nešto) centralističke bagre opet smišljaju način kako da izigraju poverioce nekim restruktuiranjima i ostalim glupostima u koje ne veruju ni oni nepelcovani džukci isped fabrike.

Aleksandar

pre 12 godina

Moja deca, ako Bog da da odu iz ove zemlje, neće plaćati.

A mene više uopšte ne interesuje da li će Srbija preživeti. Toliko o patriotizmu.

BoomTrass

pre 12 godina

Nisu oni, ne mogu onako fini ljudi, gospoda, tako nesto da skrive... Znam ja ko je kriv... Zeka Rodzer i Dusko Dugousko... e to su mangupi...

Sasa

pre 12 godina

Ljudi, koliko ce vam trebati vremena da shvatite da je 5.oktobra dovedena na vlast bagra ciji zadatak i jeste da unisti Srbiju u svim sverama. 5. oktobar je fantasticno smisljen, tako da narod veruje da je on promenio tadasnju vlast, i sto je jos zalosnije i danas je dosta onih koji se kunu u njega. A narodu Srbije, je u blizoj buducnosti namenjeno ekonomsko ropstvo, a sama Srbija treba da nema industriju i da bude zemlja potrosaca. ***

Student

pre 12 godina

...citajuci ovo, ne mogu a da se ne zapitam da li smo svi kolektivno normalni.Imali smo neverovatnu sansu da posle Milosevica potpuno resetujemo ekonomiju na bolje, sansa koja se inace u ekonomiji na tom nivou pruza jako jako retko, a mi smo dozvolili da posle 10-11 godina imamo zemlju u kojoj nema ni E od Ekononomije, u kojoj nezaposlenost stalno raste, i u kojoj je potpuno unistena svaka sansa i nada da se nesto uz potporu svog znanja i uradi.Imam 23 godine, zavrsavam fakultet, zalio sam prethodnu generaciju jer su godine izgubljene u nepotrebnim ratovima, sankcijama , a sad vec postaje jako jasno da smo i mi izgubili ovih 10-11, pa jos jedno 4 ako se promeni vlast mada sta i vredi da se promeni kad su svi kupljeni ili u jos gorem slucaju nestrucni sa rukama duboko zarivenim u fotelje.Generacijo, ako nista drugo, daj bar da naucimo nesto na ovome i da ne dopustimo jos 10 godina niz vetar

kanibal

pre 12 godina

Uskoro uopšte neće biti bitno ko je kriv za to.

Ceh će se sigurno platiti, a platiće ga čak i oni koji inače ne bi morali. U ovakvoj vrsti naplate, kolateralna šteta je neminovna.

Vi čak nemate ni pretpostavku kolika je masa ljudi kojoj više nije bitno odakle vam, da li ste to regularno stekli ili ne, platićete kao i oni eksponirani.

Rusija vas neće moći prihvatiti sve kao Kariće ili Miloševiće, a o drugim destinacijama da i ne govorimo.

Neće pomoći ni visoki zidovi, ni kamere, ni masivne gvozdene kapije, ni ćelave njuške bez vrata, vaša deca će morati da žive kao i naša dok mi budemo svodili račune.

гром

pre 12 godina

Не ради се ту само о похлепи, већ и о неодговорности, незнању те бахатости коју подстиче сазнање да им се ништа не може па чак и да их се склони са власти, јер на власт их доводе њихове партије кроз наше опредељивање на заокруживању или ти гласању. На жалост ми пристајемо на учествовање. До додуше ја не.
То доводи и да је господин који каже:
No, za to su potrebne jake i nezavisne institucije, što mi nažalost nemamo", kaže Šuković.
потпуно у праву. До душе ми још пуно тога немамо, али немамо ни могућност да их не изаберемо јер их и не бирамо.
Лаку ноћ Србијо.

nekx

pre 12 godina

Nije bas tema za fabrike,ali ima debele veze sa pohlepom i realnim zivotima nas obicnih smrtnika
http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/lek-skuplji-za-11.610-odsto-114990.php
U kratko lek je sa 50 skocio na 5800 dinara!

Milan

pre 12 godina

Najgore odradjena privatizacija u istoriji čovečansta! Privatizacija na srpski način, javašluk, kriminal, meka za pojedince! Naša vlast je sve to posmatrala i posmatra "širom zatvorenih očiju". Nikada nam neće biti bolje dokle god lični interes nadvladava društveni!

MilanR

pre 12 godina

Morali bi da priznamo da smo pogrešili. Tranzicija je bila niotkuda u nigde. Privatizacija nije uspela i posledice su katastrofalne po naše društvo. Ekonomske, socijalne, kulturne, moralne, zdravstvene. Sada još nastupa i konfuzija jer dok smo mi pokušavali iščašenim načinom da postanemo zemlja neoliberalnog kapitalizma - u međuvremenu je neoliberalizam propao. I mi sada lebdimo između ruševina neuspele i sada već bespredmetne privatizacije i nečega što se još ne razaznaje. Naše srušeno društvo umorno od ratova i nemaštine, od previranja i borbe za smisao i cilj, izbubecano ratom, kriminalom, egzodusima i bombana, zaglavljeno u nezaposlenost i socijalnu eroziju - tužno se osvrće o ko sebe i pita se - šta sad? Ne vredi biti tvrdoglav i pritiskati prema neoliberazlizmu. Nazad nema - ono što smo zvali "socijalizam" i "komunizam" - to uopšte ni nije bilo to - nego autoritarno društvo u kome je vršen prevremeni ekonomski eksperiment.

Jedino što ima smisla je da skupimo snage i da počenemo da brinemo jedni o drugima, i o svakom zapostavljenom i utučenom pojedincu u našoj državi. Da smanjimo socijalne razlike i da obezbedimo proizvodnju i dostupnost osnovnih ljudskih potreba - hrani, lečenju, obrazovanju. Jer beda je rasprostranjena i neizdrživa. Imamo sistematsko širenje socijalnih bolesti. Imamo beznađe u velikom delu stanovništva. Ipak, nije nužno da bude tako. Skupimo snagu i počnimo da tražimo rešenje i da popravljamo stvari. To moramo mi sami.

Aleksandar

pre 12 godina

Ova slika pokazuje stvarno stanje nasih firmi. Sto u industrijskim zonama, sto u samom centru grada. Izgledaju kao da su druzile sa Cernobilom.
Horor u sta smo se pretvorili i sta smo dozvolili.

Johny

pre 12 godina

Kada ce, vec jednom, da neko zbog ovakvih propusta koji su najteze krivicno delo protiv naroda i drzave, odgovara i bude javno kaznjen u pravom smislu te reci. Ali brzo i bez milosti jer ce samo tako sledeci koji sedne u njihovu fotelju staviti prst na celo i zapitati se da li ga neka njegova odluka moze "kostati glave". Nazalost, vec znamo odgovor...

ana

pre 12 godina

****************** ... Treba uvek imenovati imenom i prezimenom i osumnjicene, koji su nevini dok se ne dokaze suprotno, sto ovde svakako nije slucaj. I generalno zemlja nam je puna menadzera,kojekakvih doktora nauka , svi imaju ogromna prava i ovascenja, za koja su enormno placeni, a niko ne ODGOVARA. Na zapadu los menadzment odgovara akcionarima , tj vlasnicima , i biva smenjen,a storog propisani poreski i drugi akti predvidjaju i zakonske kazne, a imali smo prilike da vidimo da su proteklih decenija i mnogi CEO-ovi velikih kopmanija zavrsili po zatvorima zbog zloupotrebe polozaja, nema pardona za lopovluk kada te uhvate i kraj.

Helios

pre 12 godina

e da si pravi nindža ti bi, ma kako ta dvojica bila jako odgovorna, jasno rekao ko je zaista najodgovorniji, makar rizikovao minuse ili neobjavljivanje - pa bi tek onda pobegao u mrak...