Nissan Qashqai 1.6 dCi

Na putevima između Malage i Marbelje u Španiji probali smo najnoviji motor iz Renault-Nissan grupacije – 1.6 dCi sa 130 "konja". Zamorče je bio Qashqai na kome je, osim motora, predstavljen i sistem sa četiri kamere za bezbedno parkiranje.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2011.

09:11

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać ; Izvor - Auto Magazin

Veliku pažnju javnosti ne privlače samo najnoviji modeli automobila, već i velike inovacije na postojećim modelima.

Upravo takav slučaj se desio nedavno, kada je Renault-Nissan alijansa predstavila serijsku verziju dugoočekivanog 1.6 dCi motora.

Čast da bude među prvim modelima u koji se ovaj motor ugrađuje dobio je Nissan Qashqai, jedan od najpopularnijih krosovera na svetu koji je za četiri i po godine proizvodnje prodat u preko million primeraka.
Daunsajzing trend se nastavlja. Motorima se smanjuje zapremina a istovremeno se povećava njihova efikasnost.

Tako novi 1.6 dCi motor sa 130 "konja" praktično menja dosadašnji 2.0 dCi od 150 ks. Jeste slabiji, ali zato ima identičan obrtni moment od respektabilnih 320 Nm.

U odnosu na njega ima i manju potrošnju za čak 24 procenta – prosek je 4,5 l/100 km u odnosu na 5,9 l/100 km koliko troši 2.0 dCi. Smanjena je i emisija ugljen-dioksida sa 155 na 119 g/km.
Nissan Qashqai: Dužina: 4330 mm, Širina 1780 mm, Visina 1615 mm, Meðuosovinsko rastojanje: 2630 mm
Kako sve to izgleda u praksi?

Flota Qashqai nas je dočekala na aerodromu u Malagi. Organizator je pripremio rute po lokalnim, magistralnim i auto-putevima.

S obzirom da je u Španiji lepo vreme i da nije predviđena vožnja van asfalta, nije bilo potrebe za verzijom sa pogonom na sva četiri točka.
Prvog dana prezentacije odredište nam je bila Marbelja. Od Malage je udaljena oko sat vremena vožnje što je sasvim dovoljno da se upoznamo sa novim motorom.

Za početak, primetili smo da je veoma tih, a izolacija je odrađena tako da su i vibracije svedene na minimum.

Prilikom kretanja povlači snažno i subjektivan osećaj ubrzanja se ne razlikuje od 2.0 dCi motora. Ali, sve do većih brzina, kada se primećuje razlika u snazi.
Nissan Qashqai 1,6 dCi: zapremina 1598 ccm; snaga 96 kW (130 KS) pri 4000 o/min; obrtni moment 320 Nm pri 1750 o/min
Ubrzanja su ipak slabija, ali je mnogo manja razlika izmedju 1.6 i 2.0 nego što je između 1.6 i 1.5 dCi motora.

Tako je ispalo da je novi motor dostojna zamena u pogledu obrtnog momenta, pa i snage za 2.0 dCi s obzirom da je još elastičniji pri nižim obrtajima, a još je bolja zamena za 1,5 dCi u odnosu na koji manje troši, ekološki je čistiji i uz minimalno povećanje radne zapremine pruža dosta bolje performanse.
Kako se do ovih poboljšanja došlo?

Za početak, inženjeri su primenili princip kvadratne arhitekture motora kod koje je prečnik klipa gotovo jednak njegovom hodu. Samim tim omogućeno je da i ventili budu većeg prečnika, što je obezbedilo veću efikasnost pri sagorevanju.

Smanjena je i masa bloka motora a ugrađen je i start-stop sistem u kombinaciji sa specijalnim alternatorom koji koristi kinetičku energiju prilikom usporavanja i kočenja i skladišti je u akumulatoru.

Ta energija se upotrebljava za pokretanje potrošača dok je motor isključen, recimo na semaforu.
Uveden je i novi temperaturni režim koji obezbeđuje potpuno eliminisanje kruženja rashladne tečnosti oko komora za sagorevanje kako bi se što pre dostigla maksimalna efikasnost u sagorevanju.

Osim ovih inovacija ukupno je prijavljeno 30 patenata i utrošeno 230 miliona evra za razvoj ovog motora.

Zanimljivo je da će u proizvodnji ostati 1.5 dCi sa 110 ks ali i 2.0 dCi sa 150 ks koji će se isporučivati isključivo u verziji sa 4x4 pogonom i automatskim menjačem.
Najnoviji 1.6 dCi će se prodavati u obe verzije, sa prednjim ali i sa pogonom na sva četiri točka. Naravno, ugrađivaće se i u Qashqai+2 sa sedam sedišta.

Nisu zapostavljeni ni benzinci ali ni oni koji ne vole sami da menjaju brzine. Tako je 1.6 litarski motor sa 117 „konja“ dobio CVT menjač sa šest predefinisanih brzina.
Prednja kamera sakrivena je u znaku Nissana koji se nalazi na maski hladnjaka
Inovacijama na Qashqai-ju ovde nije kraj.

Postao je prvi model u C segmentu na kom je ugrađen sistem kamera čiji je zadatak da obezbede preglednost 360 stepeni oko vozila.

Reč je o četiri kamere, po jednoj napred i pozadi i po jednoj u svakom retrovizoru.
Boène kamere nalaze se u retrovizorima
Na centralnom displeju vozač ima punu video kontrolu iz nekoliko uglova, ali i pogled odozgo, kao da je auto snimljen iz helikoptera.

Time je na najmanju moguću meru svedena mogućnost da auto bude oštećen prilikom parkiranja uz stubiće, žardinjere i slično.
Kamera pozadi sakrivena je u poklopcu gepeka
Kamere se automatski uključuju prilikom hoda u nazad ili unapred do brzine od 10 km/h ako se pritisne taster za aktivaciju kamera.

Ovaj sistem sa kamerama će se ugrađivati u najluksuznije verzije modela Qashqai i Qashqai+2, a moći će da se naruči i u slabije opremljenim Acenta i Tekna paketima opreme.

U Srbiji već sada može da se naruči Qashqai sa ovakvim kamerama i 1.6 dCi motorom, s tim što će biti isporučeni tek modeli iz januarske proizvodnje 2012.

Vožnja pomoću kamere

Koliko je novi sistem kamera efikasan i intuitivan za korišćenje imali smo prilike da probamo i to u dva navrata.

Qashqai smo vozili po peščanoj plaži između čunjeva isključivo gledajući u snimak sa kamera.
Tu smo mogli povremeno da bacimo pogled kroz prozor kako bi smo stekli osećaj za perspektivu.
Sutradan nam je organizovana teža varijanta, u kojoj smo sa prekrivenim prednjim prozorima morali da pratimo strelice iscrtane po stazi i da se uparkiramo u „garažu“ – isključivo gledajući u monitor!

Kako stvari stoje, uskoro nam neće ni trebati prozori na automobilima.

GT Akademija

Nissan se zaista potrudio da ugodi novinarima u Malagi pa je organizovano takmičenje po ugledu na GT Akademiju.

Nju su osnovali Nissan i Plej Stejšn a funkcioniše tako što se prijavljuju punoletni učesnici iz deset evropskih zemalja.

Najbolji napreduju sve do Silverston Rejs Kampa, a najbolji od njih dobija čast da vozi pravi trkački automobil na čuvenoj stazi.
Prvi pobednik GT Akademije je Lukas Ordonjez koji je, osim vožnje na Silverstonu, dobio priliku da vozi 370Z GT4 za Nissan na prestižnoj trci 24 časa Dubaija.
Prvi pobednik GT Akademije - Lukas Ordonjez
Vaš izveštač je imao čast da mu na novinarskom takmičenju baš Lukas Ordonjez bude instruktor.

Na poligonu smo vozili brzinac u modelu Nissan Juke sa 1.6 turbo benzincem od 190 ks i CVT menjačem.
Cilj takmičenja je bio da se pokaže da 4x4 pogon ne služi samo za vožnju po snegu i blatu, već da bolje prenosi snagu na podlogu.

Rezultat je taj da su svi novinari imali bolje prolazno vreme sa 4x4 nego sa pogonom na prednjim točkovima. U ukupnom plasmanu vaš izveštač je, na žalost, zauzeo tek drugo mesto.

Iznenađenje!

Prezentacija modela Nissan Juke R
Tokom zvaničnog dela novinarske prezentacije, ekipa iz Nissana nam je priredila veliko iznenađenje Specijalni gost večeri je bio niko drugi do Nissan Juke R!

Napravljena su samo dva primerka do sad, jedan sa levim a drugi sa desnim volanom.

Pod haubom se nalazi 3.8 litarski V6 biturbo iz Nissana GT-R sa 530 „konja“. Specifikacije još uvek nisu poznate jer će testiranje automobila početi tokom novembra meseca.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Lajkujte njihovu Facebook stranu.

Pogledajte više fotografija u našoj Galeriji Nissan Qashqai 1,6 dCi
zapremina 1598 ccm
snaga 96 kW (130 KS) pri 4000 o/min
obrtni moment 320 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, šestostepeni
dimenzije /dužina/širina/visina/ 4330/1780/1615 mm
međuos. rastojanje 2630 mm
rezervoar 65 l,
masa 1498 kg (1562 kg 4WD)
maksimalna brzina 190 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,3 s (10,9 s 4WD)
potrošnja 5,5/3,9/4,5 l/100 km (6,1/4,6/5,1 l/100 km 4WD)
emisija CO2 119 g/km (135 g/km 4WD)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: