Automobili

Subota, 02.10.2010.

17:44

Porsche Cayenne / Mercedes ML63 AMG

U doba krize i u sumrak stare ekonomije, mi smo vozili dva "besna", luksuzna automobila u srcu nove, stabilne ekonomije – u Nemačkoj.

Izvor: B92

Default images

Za Auto magazin
Matt Davis, SAGA Institute
Štutgart, Nemačka


Ovoga puta naš izbor pao je na novi Porsche Cayenne Turbo i uslovno rečeno vremešni Mercedes ML63 AMG.

Jeste da zajedno imaju više od hiljadu konjskih snaga, ali morate priznati da smo bili bar malo racionalni jer su oba automobila izuzetno praktični nosioci ljudi i dobara i veoma su pouzdani i bezbedni. Na posletku, oba mogu dobro da povuku, kamp prikolicu na primer, u slučaju da želite da odete na neka fensi mesta.
Šalu na stranu, primarni razlog zbog koga smo se odlučili da uporedimo ova dva modela jeste logika. Porsche i Mercedes (čitaj: VW grupa i Daimler) stari su rivali na mnogim frontovima.

Mercedes je oduvek želeo da ima ikonu poput "911" u svom portfoliju, dok je Porsche sanjao o Mercedesovim resursima.

Preuzimanjem od strane VW-a, Porsche je, teoretski, dobio nešto od tih resursa.
Mercedes je realno, teškaš, ali lako nosi svoju kilažu od 2310 kilograma. Zahvaljujući velikom atmosferskom V8 motoru od 6,2 litra, svaka od 510 konjskih snaga nosi se sa 4,53 kilograma što nas, u praksi, iz mirovanja do 100 na sat dovodi za pet sekundi.
Izazivač, deluje mnogo ljubaznije i lakše, mada i njega prati teret prošle generacije koju "poršeljupci" nisu mogli da svare.

Ipak, i stari Cayenne je imao veliki udeo u prodaji Porschea, što pomenuti "poršeljupci" nikako ne mogu da prihvate. Ovaj novi je skinuo par kilograma i prolepšao crte lica, dok platformu deli sa novim Touaregom i Audijem Q7.

Sa svojih 2170 nije baš pero laka kategorija, ali 4,8-litarski bi-turbo V8 motor razvija masivnih 500 konjskih snaga. Kada masu podelimo sa snagom dobijamo odnos od 4,34 kg po KS.
Nema velikih iznenađenja ni po pitanju obrzanja – 4,5 sekundi do 100.

Ono što je zanimljivo jeste da Cayenne ima slabiji koeficijent aerodinamičnosti od ML-a (0,36 naspram 0,34). Iskreno očekivali smo sasvim suprotan rezultat.
Mercedes je sa svojih 1951 mm širine i 1863 mm visine, 12 mm širi i dobrih 161 mm viši od Cayenna.

Sa druge strane , Cayenne ima vitkije i duže "telo" (4846 mm, naspram 4820 mm). Sve u svemu, sviđa nam se novi izgled Cayenna i jedva čekamo odgovor iz Mercedsa u vidu nove ML generacije.
U jednom trenutku našeg testa, sinhronizovano i potpuno spontano prikovali smo papučice gasa za pod.

Bez štoperica i ostalih mernih instrumenata i daleko od očiju organa reda koji sankcionišu ovakve stvari, Cayenne i ML išli su rame uz rame dobrih deset sekundi.
Posle toga je Cayenne zahvaljujući obrtnom momentu od 700 Nm u rasponu od 2250 do 4500 o/min, počeo da beži, malo po malo.

Maksimalna brzina Mercedesa je ograničena na 250 km/h, dok Cayenne nema to ograničenje i postiže 278.

U krivinama i oštrim zavojima vidi se da je Porsche odlično odradio svoj domaći zadatak kod novog Cayenna, koji je više u "porsche stilu" nego prethodnik, kod koga je SUV strana "pretegla".
"AMG spidšift 7G-tronik" menjač sa podesivim modovima (sport-komfort-manual) je fantastična tvorevina. Mercedes će u narednoj generaciji verovatno ubaciti i osmu brzinu. To je ipak čisto marketinški trik, a jedina praktična stvar biće nešto manja potrošnja na auto-putu.

Realno i ovih sedam brzina je više nego dovoljno za ovog gromoglasnog nilskog konja.
Zahvaljujući izduvu sa četiri hromirane cevi, "ML" je zaista gromoglasan, naročito u "sport" modu kada se brzine menjaju na neverovatnih 7250 obrtaja.

Volan je masivan i odlično leži u rukama i prosto mami da ga maltretiramo.
S obzirom da je noviji, jasno je da Cayenne ima niz prednosti u odnosu na rivala. Dok Mercedes još uvek ima nožnu parkirnu kočnicu, Cayenne ima elektronsku, uz sada neizbežnu kameru za vožnju u nazad.

Ipak, serijski Cayenne dolazi sa prilično starim i neprijatnim sedmostepenim "tiptronik S" menjačem sa komandama na volanu. Ove komande nam nisu ležale od prvog dana, a ne leže nam ni danas.

Novi osmostepeni i daleko moderniji menjač se dodatno naplaćuje. Dajte, molim vas! Zar za cenu od 97 hiljada evra plus porezi, Porsche nije mogao ovaj menjač da ugrađuje kao standrad. Mercedes ima bolje rešenje, a uz to je skoro deset hiljada jeftiniji. Ovo izbor čini dosta lakšim, zar ne?
Oba automobila mogu biti ozbiljni of-roud igrači, ali čemu to? Cayenne ne želi da radi isto što i njegov brat Touareg, pa je zato svesno sišao sa hard-kor terenske scene i prihvatio se asfalta kao podloge koju preferira.
ML-u je oduvek bilo svejedno, a sa naplacima od 21 inč i "pireli P zero" pneumaticima ni ne pomišljajte na blato i prašinu. Da ih neko ne bi kritikovao da su "mlakonje" oba automobila imaju najnovije generacije pogona na sva četiri točka.
Sedenje u test vozilima bilo je više nego prijatno. Obilje mesta za homo sapijensa nalazi se i napred i pozadi, tako da garantuju udobnu vožnju i na asfaltu aerodromske piste i na planinskom putu.

Što se prtljaga tiče, pobedu sa podignutim sedištima odnosi Cayenne sa 670 litara, dok se u slučaju oborenih sedišta titula seli kod Mercedesa, koji raspolaže sa 2050 litara prostora.
Ovoga puta pobeda odlazi Cayennu, ali uvek postoji nešto što bi trebalo unaprediti.

Kao prvo, trebalo bi da postoji bolja ponuda sportskog izduva, "sport hrono" paket bi trebalo da bude dostupan od starta, a onaj volan bi trebalo da nestane iz ponude.
ML jeste vremešan, ali se uspešno bori za opstanak dok ne stigne nova generacija i potpuno novi V8 bi-turbo motor.

Ne bi bilo pametno da u Porscheu spavaju na lovorikama, jer Mercedes želi svoje V8 kraljevstvo nazad!
Model Porsche Cayenne Turbo Mercedes-Benz ML 63 AMG
Motor V8, 4.800 ccm bi-turbo V8, 6.200 ccm atmosferski
Maks. snaga 500 KS 510 KS
Maks. obrtni moment 700 Nm 630 Nm
Maks. brizina 278 km/h 250 km/h
Masa 2.170 kg 2.310 kg
Ubrzanje 0-100 km/h 4,7 s 5.0 s

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: