Evropska premijera: Toyota Prius Plug-in hibrid

Posle klasične hibridne varijante, Toyota će kupcima u Evropi ponuditi i najnoviju generaciju Plug-in verzije modela Prius.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2016.

13:11

Evropska premijera: Toyota Prius Plug-in hibrid

Automobil koji na je na nekim svetskim tržištima poznat pod oznakom Prime, na Starom kontinentu će se prodavati samo kao Prius, uz uobičajeni dodatak "Plug-in" u imenu. Od standardnog Priusa razlikuje se pod dizajnu spoljašnjosti, ali i po mogućnosti da se njegove pogonske baterije pune na električnoj utičnici kada je vozilo parkirano.
Novi Prius Plug-in sa dimenzijama 4.645/1.760/1.470 mm, duži je i širi od prethodnika, ali je od njega niži. Automobil nešto od svoje neobične spoljašnjosti duguje potrebi da se poboljša aerodinamika vozila - Toyota se pohvalila da je koeficijent otpora vazduha Plug-in verzije 0,25.
S obzirom da su kupcima Priusa Plug-in pri odabiru automobila vozne karakteristike ipak važnije od njegove spoljašnjosti, važno je napomenuti da je zahvaljujući baterijama većeg kapaciteta automobil sada u stanju da pređe veće distance isključivo uz pomoć električne energije.

Sa potpuno napunjenim baterijama kapaciteta 8,8 kWh, autonomija u vožnji na struju iznosi oko 35 km, a sa punim rezervoarom automobil može da pređe i preko 965 km. U električnom modu, maksimalna brzina automobila je zadovoljavajućih 135 km/h.
Poput klasične hibridne verzije, i Prius Prime Plug-in opremljen je četvorocilindarskim 1.8 litarskim benzincem, kome pomažu elektromotor i generator (takozvani Dual Motor Drive System) ukupne snage 68 kW.

Toyota tvrdi da je zahavljujući svim unapređenjima, novi Plug-in Prius u stanju da pređe 100 km sa samo jednim litrom benzina, dok je emisija CO2 spuštena na svega 22 g/km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: