BMW ipak preduhitrio Audi

Vozači novog BMW-ovog modela i8 prvi će izaći na put naoružani laserskim farovima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2014.

13:21

Default images

Na ekskluzivnoj ceremoniji u Minhenu, osmoro prvih srećnika je dobilo ključeve svojih i8, a BMW je postao prvi prozivođač automobila koji je izbacio vozilo sa laserima.

Iz BMW-a su najavili da će to učiniti u avgustu, ali nakon što je Audi "zapretio" da će specijalna verzija R8 LMX izaći na drumove već prvih letnjih dana, njihovi rivali su požurili sa laserskom tehnologijom.

BMW ističe da u poređenju sa LED farovima, laserski troše 30 odsto manje energije i znatno bolje osvetljavaju put. Ako se koristi za duga svetla, laserska tehnologija omogućava osvetljavanje puta i do 600 metara ispred vozila, što je dva puta više u odnosu na domet LED dugih svetala.
Uz to, laserski farovi neće zaslepljivati vozače koji svojim automobilima dolaze u susret, jer će poseban sistem koji funkcioniše zajedno sa prednjom kamerom, kontrolisati svetlosni snop.

Pored toga što su energetski efikasniji i snažniji, laserski farovi su desetak puta manji od standardnih što znači da zahtevaju znatno manje prostora za instaliranje.

Više detalja o trci za prvi automobil sa laserskim farovima možete pronaći ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: