Hyundai predstavio dva koncepta na ženevskom salonu

Korejski proizvođač izložio je na sajmu u Ženevi dva veoma zanimljiva konceptna automobila - krosover Intrado i studiju sportskog dvoseda PassoCorto.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 22.02.2014.

10:11

Default images

Konceptom Intrado, Hyundai želi da nam predstavi pravac dizajniranja svojih budućih modela. Ovaj pravac su nazvali "Fluidic Sculpture 2.0".

Imajući u vidu aktuelne trendove u industriji, odluka da se novi dizajnerski izraz predstavi na konceptu sportskog krosovera izgleda kao pravi korak. Prednjim delom dominira velika maska oko koje su raspoređena LED svetla.

Plastični dodaci sive boje dodati su donjoj ivici branika i okvirima točkova.
Zadnji deo krase LED svetla C oblika i zaobljena vrata prtljažnika sa veoma visokom donjom ivicom. Bokovi vozila oblikovani su oštrim linijama i veoma su naglašeni.

Iako izgled koncepta neće osvojiti srca svih ljudi, kabina je zamišljena kao sportsko i minimalističko okruženje. Hyundai je želeo da istakne sportski upravljač nepravilnog oblika, multimedijalni centar koji je izdvojen iz konzole kao i potpuno digitalnu instrument tablu.
Koncept Intrado takođe najavljuje i nove tehnologije koje Hyundai razvija kako bi postigao super-laku konstrukciju budućih modela.

Zamišljeno je da će energija za pogon ovog koncepta dolaziti iz gorivne ćelije koja je manja i efikasnija od one predstavljene za model ix35 Fuel Cell.
Drugi interesantan automobil koji je predstavljen ženevskoj publici, a nosi značku Hyundaija, je koncept PassoCorto. Ova dizajnerska studija nastala je u saradnji sa italijanskim Istituto Europeo di Design (IED), na čijem je štandu i izložena.

Dizajn automobila potpisuje tim od 16 studenata ovog instituta koji su od Hyundaija dobili zadatak da kreiraju mali sportski dvosed sa centralno postavljenim motorom.
Prema rečima ljudi iz Hyundaijevog evropskog dizajnerskog centra, oblikovanje ovog vozila povereno je institutu iz Torina jer je zamišljeno da koncept predstavlja posvetu italijanskom automobilskom dizajnu.

PassoCorto (što na italijanskom jeziku znači "kratko međuosovinsko rastojanje"), dugačak je 4.100 mm, širok 1.800 mm i visok 1.160 mm, dok razmak između prednje i zadnje osovine iznosi 2.450 mm. Karoserija je izrađena od ugljeničnih vlakana, tako da je auto težak svega 840 kg.

Koncepcijski, studija PassoCorto ima dosta dodirnih tačaka sa Alfa Romeom 4C (dimenzije, masu, poziciju motora...), a predviđeno je da automobil pogon dobija od 1.6 litarskog četvorocilindričnog twin-turbo motora sa oko 270 ks.

Više fotografija sa ženevskog auto-salona pogledajte u našoj Galeriji.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: