Dopunska signalizacija na autoputevima zbog magle

Putevi Srbije će, pored sprovođenja redovnih mera, uvesti i dopunsku saobraćajnu signalizaciju na kritičnim deonicama autoputeva u Srbiji na kojima ima magle, izjavio je direktor sektora za održavanje javnih puteva i rukovodilac štaba Zimske službe Puteva Srbije, Zoran Stojisavljević.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2014.

12:11

Default images

On je u izjavi za Tanjug dodao i da je neprilagođena brzina glavni uzrok nesreća na putevima kada ima magle.

Putevi Srbije su, kako je kazao Stojisavljević, u prethodnih mesec dana, zbog čestih saobraćajnih nezgoda usled magle, sredili kompletnu saobraćajnu signalizaciju na kritičnim deonicama, onako kako je to projektima predviđeno.

On je rekao i da su Putevi Srbije početkom 2014. godine naručili projekat dopunske saobraćajne signalizacije na kritičnim deonicama autoputeva u Srbiji na kojima ima magle. Taj projekat, prema njegovim rečima, obuhvata postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, odnosno obeležavanje tačaka na kolovozu pored kojih će na tablama biti istaknuto ograničenje brzine.

"Na primer, između zaustavne i vozne trake biće iscrtane bele tačke sa rastojanjem od 32 do 35 metara. Ukoliko vozač kada je magla vidi dve tačke, ograničenje brzine će biti 60 kilometara na čas, a ukoliko vidi jednu tačku 40 km/h", naveo je Stojisavljević.

"Nadam se da ćemo u naredne dve nedelje ili mesec dana realizovati taj projekat", dodao je on.

"Sve to može da da rezultate, ali neće biti dovoljno ako se učesnici u saobraćaju ponašaju na isti način", naglasio je Stojisavljević.

On je dodao da, pored ovog metoda, u razvijenim evropskim zemljama pokušavaju da skrenu pažnju vozačima na uslove u saobraćaju i korišćenjem izmenljive svetleće signalizacije i elektronskih tabli za obaveštavanje o saobraćaju, što u Srbiji ne može da se primeni zbog nedostatka novca.

Prema njegovim rečima, Putevima Srbije je za redovno održavanje puteva godišnje potrebno 18 milijardi dinara, a za 2014. je opredeljeno oko tri puta manje. Stojisavljević je dodao da bi u Srbiji, kao što je to svuda u svetu, opet trebalo vratiti da se deo novca od maloprodajene cene goriva i deo akzice izdvaja za održavanje putne mreže, jer je nedostatak novca za tu namenu glavni krivac za domaću slabu putnu mrežu.

Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte više o ovoj temi u posebnom tekstu u našoj rubrici Akuelno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: