Renault Twin'Run Concept

Francuski proizvođač prikazao je u okviru Formula 1 vikenda u Monte Karlu koncept Twin'Run, koji predstavlja posvetu legendarnom Renaultu 5 Turbo.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 24.05.2013.

15:15

Default images

Iako sam izgled automobila nije bio tajna, zahvaljujući nezvaničnim video snimcima i fotografijama koje su ranije objavljeni na internetu, Renault nam je sada pružio detaljan uvid u tehničke detalje ovog koncepta.

Istovremeno, razrešena je i dilema oko njegovog naziva, s obzirom da se u medijim prethodno spominjalo i ime TwinFun.

Pogledajte ptomotivni film o konceptu Renault Twin'Run:



U francuskom proizvođaču objašnjavaju da Renault 5 Turbo nije jedini automobil koji inspirisao inženjere te kompanije. Prisutno je i nasleđe modela Clio V6, što se može videti i u ovom kratkom filmu.
Renault Twin’Run je trkački dvosed sa 3 vrata. Automobil je dugačak svega 3,68 m, dok njegova širina iznosi 1,75, a visina 1,48 m.

Zahvaljujući upotrebi materijala od ugljeničnih vlakana i plastike, masa je svedena na 950 kg. Tome je doprinela i činjenica da je sve na vozilu potpuno podređeno njegovoj trkačkoj funkciji, što znači da su iz kabine izbačene nepotrebne stvari.
Standardna prednja sedišta zamenjena su trkačkim, a umesto zadnjih sedišta instaliran je zaštitni rol-bar kavez.

Instrument tabla svedena je na uređaje koji su vozaču najbitiniji tokom takmičenja, a ustupak savremenom dizajnu učinjen je ugradnjom 5,5 inčnog displeja koji se nalazi ispred volana i na kojem se očitavaju brzina, stepen prenosa, broj obrtaja motora, pritisak ulja i goriva.

Posebni indikatori sa desne strane prikazuju temperaturu rashladne tečnosti i ulja u motoru.
Automobil je pogonjen 3.5 litarskim V6 motorom koji se nalazi iza vozača i suvozača, a od ostatka kabine odvaja ga pregrada od pleksiglasa. Reč je o istom agregatu koji se nalazi i u Renaultu Megan Trophy, a koji vodi poreklo iz Nissana.

Motor proizvodi 235 kW/320 ks pri 6.800 obrtaja i 380 Nm maksimalnog obrtnog momenta koji je dostupan na 4.850 o/min. Snaga se prenosi na zadnje točkove pomoću šestobrzinskog sekvencijalnog menjača marke Sadev uz upotrebu diferencijala sa ograničenim proklizavanjem.

Twin'Run je u stanju da ubrza do stotke za 4,5 s, pre nego što dostigne maksimalnih 250 km/h.
Renault je i 2012. tokom F1 vikenda u Monte Karlu prikazao zanimljiv koncept, Alpine A110-50, koji takođe predstavlja posvetu jednom klasičnom "trkaču".

Time je francuski proizvođač osvojio simpatije mnogih ljubitelja trkačkih automobila. Čini se da je konceptom Twin'Run ta ljubav samo učvršćena.

Pogledajte galeriju fotografija koncepta Renault Twin'Run.

Pročitajte o konceptu Renault Alpine A110-50.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: