Automobili

Utorak, 29.05.2012.

16:14

Volvo “drumski voz”

Volvo je prvi put u realnim uslovima testirao sistem autonomne vožnje više vozila. Reč je o takozvanom „drumskom vozu“ sastavljenom od automobila XC60, V60, S60 i jednog kamiona, koji su samostalno prešli preko 200 km u koloni iza vodećeg vozila. Prvi drumski voz testiran je u Španiji na javnom autoputu, među ostalim učesnicima u saobraćaju.

Izvor: B92

Default images

Volvo drumski voz sastoji se od vodećeg vozila, kojim upravlja profesionalni vozač, a koje sledi nekoliko automobila.

Zahvaljujući postojećim Volvo bezbednosnim sistemima, koji funkcionišu pomoću kamera, radara i laserskih senzora, prateći automobili nadgledaju vodeće vozilo, kao i ostala vozila u njihovoj blizini.

Uz pomoć bežične komunikacije, vozila u koloni oponašaju kretanje vodećeg vozila, a zahvaljujući autonomnoj kontroli, ubrzavaju, koče i skreću na isti način kao i vodeće vozilo.

Zvanični naziv ovog projekta je SARTRE (Safe Road Trains for the Environment - drumski vozovi sigurni za okolinu). Projekat, između ostalih, finansira i Evropska komisija, a vodi ga kompanija Ricardo UK Ltd iz Velike Britanije u saradnji sa partnerima iz nekoliko evropskih zemalja, među kojima je i Volvo.

"Prešli smo 200 kilometara u jednom danu i test je bio uspešan", izjavila je Linda Wahlström, projekt menadžer iz Volvo Car korporacije zadužena za SARTRE.
Linda Wahlström pored test vozila
U Volvou kažu da je cilj projekta da se poveća bezbednost u saobraćaju, kao i da se smanji negativan uticaj na okolinu, zahvaljujući nižoj potrošnji goriva prilikom ravnomerne vožnje u koloni.

"Vožnja u realnim uslovima saobraćaja veliki je korak napred za projekat", kaže Linda Wahlström. Ona objašnjava da su se vozila kretala brzinom od 85 km/h, razmak između njih bio je šest metara, a testirana su međusobna rastojanja od pet do petnaest metara.

Projekat SARTRE aktivan je od 2009. godine, a vozila su do sada prešla oko 10.000 kilometara. Nakon testa sprovedenog u Španiji, ulazi se u novu fazu, čiji je fokus analiziranje potrošnje goriva.

U Volvou smatraju da su ovim testom pokazali da sistem funkcioniše i očekuju da će drumski vozovi biti stvarnost u skoroj budućnosti. Sisitem bi trebalo da funkcioniše bez izmena drumskih infrastruktura ili ugradnji skupih dodatnih komponenti u automobile.

"Izuzmemo li softver razvijen za ovaj projekat, sve što ove automobile razdvaja od ostalih vozila na drumu jeste bežična tehnologija", zaključuje Linda Wahlström.

Pročitajte o prvom Volvo vazdušnom jastuku za pešake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

22 h

Podeli: