Automobili

Petak, 06.11.2009.

14:24

Dodeljena priznanja Zlatni volan

Evropski ljubitelji automobila su u Berlinu dodelili Vauxhall/Opel Astri njen prvi veliki trofej - nagradu Goldene Lenkrad (Zlatni volan) u klasi kompaktnih vozila, Audi A5 osvojio je nagradu za najbolje vozilo u srednjoj klasi, dok je Renault Scenic proglašen za najbolje MPV vozilo.

Izvor: B92

Default images

Zlatni volan je najprestižnija nagrada koju dodeljuje Auto Bild magazines. Ovogodišnji izbor je uključio čitaoce iz 26 evropskih zemalja, koji su predstavljali ukupno 40 miliona čitalaca...

Nova VauxhallOpel Astra je ubedljivo pobedila, dobivši najveće ocene u kategorijama motora, potrošnji energije, šasija, kočnica, upravljanja i za pomoć vozaču u sektoru sigurnosti.

Vozači trka i tehnički eksperti proglasili su Astru brojem jedan.

Vozači trka su Astri dali 7 od mogućih 8 poena, dok su tehnički stručnjaci nagrađenom modelu dali 5 od mogućih 8 poena.

“Astra sledi korake Opel Insignije kao pobednički auto. Veoma smo uzbuđeni što dobijamo ovu nagradu i pre nego što je 10. generacija Opelovih kompaktnih vozila stigla u izložbene salone,” - rekao je Carl-Peter Forster, predsednik Nadzornog odbora Adam Opel GmbH.

Nova Astra sa 5-oro vrata koja je lansirana početkom godine na IAA Frankfurtskom sajmu automobila, u klasu kompaktnih vozila unosi svoju interpretaciju nagrađivanog dizajna ovog Brenda, kombinujući skupturalnu umetnost sa nemačkom preciznošću, kao i mnoštvo tehnoloških inovacija koje su se prvi put pojavile kod Insignije.
Izbor za Zlatni volan se organizuje u dve faze. U prvom krugu, evropski čitaoci glasali su za svoje omiljeno vozilo, birajući 46 vozila u 6 kategorija (mali, kompaktni, srednji, luksuzni, supersport i kombiji). Zatim, žiri od 50 eksperata, uključujući tehničare, vozače trka, urednike i poznate ličnosti, testirao je i ocenjivao nominovane automobile na osnovu dinamike, komfora i kvaliteta.

Pored mnogobrojnih poznatih ličnosti iz Nemačke, vozači trka su takođe učestvovali u glasanju, uključujući dvostruke svetske šampione u reliju Waltera Röhrla i Isoldea Holderieda, vozače za DTM Mattiasa Ekströma i Ralfa Schumachera; nemačku legendu Hans-Joachima Stucka i švajcarsku vozačku zvezdu Christinu Surer.

Opel je 12 puta osvajao nagradu Zlatni volan tokom 33 godine, koliko se ovaj izbor organizuje, a poslednji pobednik bila je Opel Zafira 2005. godine.
Magazin je dodelio Zlatni volan po svom izboru najboljem vozilu srednje klase: novom Audiju A5 Sportback koji je baziran na modularnoj uzdužnoj platformi.

Pobedu Audi A5 Sportback čini 18. nagrada uručena za vozilo sa četiri prstena u okviru takmičenja koje traje 34 godine. Audi je tako najuspešniji brend na takmičenju.

Audi A5 Sportback se izdigao iznad velikog polja direktne konkurencije, a izgradio se na pobedama dostignutim prethodnih godina od strane Audi Q5 i Audi A4.

"Oduševljen sam još jednim trijumfom u okviru porodice ovog ključnog modela. Ova pobeda dokazuje veliki trud našeg krajnje motivisanog tima", rekao je Rupert Štadler, predsednik Upravnog odbora Audi AG na ceremoniji dodele nagrada.

"Ovaj Zlatni volan takođe pokazuje da je inovativni koncept modela A5 Sportback od velikog značaja ne samo za mene, već je isto tako ostavio utisak i na žiri. Za mene, A5 Sportback predstavlja spoj emocija i elegancije kupea, komfor sedana i praktičnost karavana", dodao je Štadler

Audi A5 Sportback je na testiranju privukao posebnu pažnju glavnih urednika prvenstveno zbog svoje elastičnosti i ubrzanja, a dobio je i visoke ocene od strane VIP zahvaljujući spoljašnjem dizajnu, unutrašnjosti i lakom rukovanju.

Stručnjaci iz žirija su posebno bili impresionirani kvalitetom i kvalitetom u proizvodnji, pri čemu ističu lakoću popravki.

Motorsport ispitivači su hvalili kombinaciju šasije, kao i upravljanje i kočenje. Oni su se složili da pomenuti model ima najbolji motor i veoma su pohvalili prenos brzina. Pobedom i u kategoriji potrošnje goriva i komfora pri vožnji najmlađi član A5 porodice je dokazao svoj kvalitet.

Verzija ovog modela koja je učestvovala u takmičenju je 3.0 TDI quattro sa menjačem sa 7 brzina sa duplim kvačilom i S tronic prenosom.

U nekoliko poslednjih godina Audi modeli A6 (2004), Q7 (2005), A4 Sedan (2007) i Audi Q5 SUV (2008) su osvojili Zlatni volan.
Zlatni volan u kategoriji MPV vozila osovjio je Renault Scenic.

Novi Renault Scenic proglašen je najboljim MVP vozilom sa preko 30 odsto glasova od ukupno 250.000 čitalaca iz 25 zemalja.

Scenic je prvo mesto osvojio na osnovu brojnih kriterujuma koji su uključivali dizajn, komfor, držanje na putu, bezbednost i uticaj na čovekovu okolinu.

„Scenic predstavlja sve one vrednosti na kojima počiva Renault, a to je postavljanje kupca u samo srce svakog našeg modela, a sa ovim modelom želeli smo da pojednostavimo svakodnevni život našim kupcima“, izjavio je Patrik Pelata, visoki mendažer Renaulta.

Model Scenic pokrenuo je segment MPV vozila kada je predstavljen pre 13 godina. Novi Scenic, predstavljen 2009. godine trenutno je drugi najprodavaniji model u svojoj klasi sa 14 odsto udela u tržištu.

U kategoriji malih automobila prvo mesto osvojio je Volkswagen Polo, u klasi luksuznih automobila priznanje je otišlo modelu Porsche Panamera, u kategoriji luksuznih automobila prvo mesto pripalo je Mercedesu SLS dok su nagradu za ekološki automobil podelili Toyota Prius i Volkswagen Blue Motion.

Saznajte više o novoj Opel Astri

Saznajte više o modelu A5

Saznajte više o novom Volkswagenu Polo

Saznajte više o modelu Porsche Panamera

Saznajte više o modelu Toyota Prius III

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: