Opel Ampera predstavljen u Ženevi

Nakon predstavljanja Volta i Tesla Roadstera na Salonu automobila u Ženevi, Opel je predstavio svoj model na električni pogon pod nazivom Ampera.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2009.

17:00

Default images

U Amperu će biti ugrađena tehnologija GM Voltec koja je već ugrađena u Chevrolet Volt.

Za kratke relacije do 60 kilometara elektromotor će se napajati iz snažne Litijum-jonske baterije koja će se moći puniti klasičnim napajanjem u domaćinstvima od 230V., međutim, za duže relacije vozilo će i dalje trošiti električnu energiju koju će proizvoditi mali termički agregat koji će koristiti bioetanol i benzin E85 sa kojim će imati 500 kilometara autonomije.
Opelov koncept Flextreme koji je inspirisao novu Insigniu je istovremeno dao mnogo toga novoj Amperi.

"Sa Amperom, Opel će biti prvi evropski konstruktor koji će dati potrošačima da biraju automobil sa kojim će moći da pređu više stotina kilometara na električni pogon", objavio je Alain Višer, direktor GM za Evropu.
Opel Ampera prima četiri putnika a početak prodaje očekuje se krajem 2011. godine, dok će verzija Vauxall sa volanom sa desne strane za Veliku Britaniju biti dostupna 2012. godine.

Piše: Frederik Milenković

Saznajte više o hibridnim automobilima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: