Spectre – vožnja u Bondovom stilu

Iako spadam u ljubitelje filmova o Džejmsu Bondu, priznajem da sam na premijeru najnovijeg ostvarenja – filma Spectre, otišao prvenstveno zbog dugo najavljivane scene brze vožnje ulicama Rima čiji glavni akteri su Aston Martin DB10 i Jaguar C-X75.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2015.

11:15

Default images

Autor: Miloš Vasin

Posle raznih tragikomično nerealnih “automobilskih“ filmova - poput poslednjih nastavaka Fast and Furious franšize - ponadao sam se nečemu kvalitetnijem. Nečemu što je bliže realnosti, a opet dovoljno uzbudljivo gledaocima čijim venama teče benzin. I nisam se razočarao.

Spektakularni obračun Bondovog Astona DB10 - modela specijalno urađenog za ovaj film i Jaguara C-X75 kog vozi njegov smrtni neprijatelj Mr.Hinx, retko koga je ostavio ravnodušnim. A posebno entuzijaste koji uživaju u kvalitetnim filmskim scenama brze vožnje.

OK, možda nije cela scena jurnjave ulicama Rima bila baš potpuno realistična. Nisam siguran da li bi u stvarnom svetu bilo moguće da supersportski automobili punom brzinom jure niz nezgodne stepenike koji se spuštaju prema reci Tibar.

Ako bi bilo moguće – onda odlično, a ako i ne bi – ne zameram! Malo filmske fikcije u ovom slučaju ipak ne škodi.
Aston Martin DB10
Inače, Bondov jedinstveni Aston Martin DB10 pogonjen je 4.7 litarskim V8 motorom snage 430 KS. Izrađeno je svega deset primeraka na modifikovanoj platformi modela V8 Vantage.

U praksi, to znači duže međuosovinsko rastojanje i upadljivo širu karoseriju koja je bliska elitnom Aston Martinu One-77.



Još jedna osobenost novog Bondovog automobila je to što, kako navode u Aston Martinu, on reprezentuje budući dizajnerski jezik ove fabrike.

To je, doduše, jasno već na prvi pogled. Agresivne proporcije, oštre linije, nisko pozicioniran usisnik za vazduh, novi oblik farova, tanke zadnje svetlosne grupe, samo su neki od elemenata koji nagoveštavaju u kom pravcu će se u bliskoj budućnosti kretati dizajn prestižne britanske marke.

U skladu sa tradicijom, Aston Martin DB10 je krcat “dodatnom opremom” – tj. raznim korisnim gedžetima koji otežavaju život Bondovim protivnicima.
Jaguar C-X75
A Jaguar C-X75? Za nešto bolje poznavaoce automobila on ne predstavlja veliko iznenađenje. U pitanju je koncept koji je debitovao na sajmu automobila u Parizu još 2010. godine.

Nažalost, i uprkos naprednoj tehnologiji (778 KS iz četiri elektromotora) ovaj automobil nikada nije ušao u (malo)serijsku proizvodnju koja je prvobitno bila planirana za 2013. godinu. Kao razlog za to, Jaguar je 2012. godine naveo svetsku ekonomsku krizu.

Bilo kako bilo, to nije sprečilo Jaguar C-X75 da, kad već nije mogao da zablista na putevima širom sveta - svoju moć demonstrira na velikom platnu. I to veoma uspešno.

Štaviše, mislim da će nakon što pogledaju Spectre, mnogi poželeti da je odluka o otkazivanju proizvodnje atraktivnog superautomobila – pala u vodu.
Rolls-Royce Silver Wraith
Za razliku od spomenutog koncepta, automobil koji je korišćen u filmu ima nešto konvencionalniji pogon. Pokreće ga petolitarski V8 benzinski motor sa kompresorom i 542 KS.

Takođe, šasija je konstruisana prema specifikacijama bolida iz WRC takmičenja (Svetski reli šampionat).

Pored dominantnog duela Aston Martina i Jaguara, ne treba zanemariti još neke zanimljive automobile koji se pojavljuju u novom, 24. filmu o čuvenom britanskom tajnom agentu.

U tom smislu, vrlo je interesantna scena u kojoj Bond nonšalantno prepoznaje Rolls-Royce Silver Wraith iz 1948. godine koji se usred pustinje polako približava njemu i njegovoj partnerki.

Time su nam kreatori filma efikasno dočarali Bondov prefinjeni ukus kada je reč o luksuznim četvorotočkašima.
Verovatno najèuveniji Bondov automobil - Aston Martin DB5
Uz brojne aktuelne ekskluzivne modele, te Porsche 959, razne Land Rovere ali i simpatični FIAT 500, automobilski aspekt filma zaokružuje finalna scena u kojoj se Bond vraća svojoj prvoj (i jedinoj pravoj) automobilskoj ljubavi. U pitanju je Aston Martin DB5 iz 1963. godine - najpoznatiji Bondov automobil svih vremena koji je debitovao 1964. u filmu Goldfinger.

Pet decenija filmova o Džejmsu Bondu iznedrilo je toliko zanimljivih automobila da se o tome može napisati prava mala enciklopedija. Ali i skoro isto toliko scena brze vožnje (uglavnom) prestižnim automobilima.

Ovog puta, fokusirao sam se na onu najaktuelniju – jurnjavu Rimom iz filma Spectre.



Naravno, to me ne sprečava da vam postavim nekoliko pitanja.

Koja je vaša omiljena automobilska scena iz filmova o Džejmsu Bondu? Da li je Aston Martin DB10 pravi automobil za savremenog Bonda ili on ipak treba da se drži starog dobrog DB5? I, na kraju - da li je Spectre “najautomobilskiji” Bond ili je to, po vašem mišljenju, neki drugi film iz ove popularne franšize?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: