Stig testirao - kosilicu

Voziti automobil brzinom od 209 km/h nije nimalo bezazleno. Šta tek onda reći za kosilicu za travu koja je u stanju da juri ovako brzo?

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

11:03

Default images

U junu smo objavili vest da su se Honda i Top Gear udružili u nastojanju da naprave najbržu kosilicu na svetu. U izradi ovog vozila učestvovao je i Hondin partner u takmičenju British Touring Car Championship, Team Dynamics.

Osnovni cilj je da se obori svetski rekord koji trenutno drži Bobby Cleveland i tim Gold Eagle, čija kosilica za travu je 2010. dostigla brzinu od 155,35 km/h.

Hondina kosilica je u međuvremenu završena i podvrgnuta prvim testovima, a ekipa Top Geara već ju je vozila brzinom od oko 160 km/h na stazi Circuit de Charade u Francuskoj.
Projekat je započet sa kosilicom Honda HF2620, u koju je kasnije ugrađena nova, posebno napravljana šasija, dok je serijski motor zamenjen 1.0 litarskim agregatom iz Hondinog VTR Firestorm motocikla, koji proizvodi 82 kW/112 ks.

Ugrađeno je i novo, sportsko oslanjanje kao i specijalni točkovi sa quada. Prostor koji na kosilici služi za odlaganje pokošene trave, iskorišćen je da se u njega smesti rezervoar za gorivo, kao i dodatni hladnjak.

Ostale modifikacije obuhvatile su i specijalno napravljeni šestostepeni prenosni sistem sa ručicama za promenu brzina na upravljaču, Cobra sportsko sedište i delove upravljačkog sistema iz modela Morris Minor.

Interesantno je da uprkos tome što su zbog malog klirensa sa kosilice uklonjena sečiva, vozilo i dalje može da obavlja svoju prvobitnu funkciju zahvaljujući alternativnom mehanizmu koji pogone dva elektromotora. U Hondi tvrde da je zahvaljujući modifikaciji kosilica u stanju da seče travu pri brzinama do 24 km/h, što je dvostruko više nego što je to mogla da radi originalna mašina.
"Najveći inženjerski izazov prilikom konstruisanja bio je da se zadrži originalni izgled kosilice na kojoj je zasnovana i sposobnost da i dalje radi ono za šta je namenjena - da kosi travu, a da istovremeno bude u stanju da postigne zacrtanu brzinu i upravljačke sposobnosti sportskog vozila", izjavio je Peter Crolla iz Hondinog trkačkog britanskog partnera, Team Dynamicsa.

Pogledajte kako se Stig snašao na trkačkoj stazi za upravljačem kosilice. Video je deo Top Gear Speed Week specijala u kome učestvuju razni sportski automobili:



I zaista, kada je reč u ubrzanju od 0 do 100 km/h ovo vozilo u stanju je da se suprotstavi recimo jednom Porscheu 911, s obzirom da iz mesta do "stotke" stiže za oko 4 s.

Pročitajte koliko godišnje zarađuje Džeremi Klarkson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: