Automobili

Ponedeljak, 03.09.2012.

11:55

Finska: Qashqai ostao bez volana

Na jednom Nissanu Qashqai+2 u Finskoj dogodio se neobičan kvar. Na vozilu se otkačio točak upravljača. U Nissanu kažu da je reč o izolovanom slučaju i tvrde da su njihovi automobili sigurni za vožnju.

Izvor: B92

Default images

Incident se dogodio u četvrtak 30. avgusta kamermanu jedne televizijske stanice iz Helsinkija. Na sreću, vozilo je u trenutku kada se volan otkačio stajalo na semaforu, tako da ovaj kvar nije izazavo nikakve posledice po putnike u automobilu.

Prema rečima vozača, u pitanju je praktično nov primerak Qashqaija koji je prešao svega 500 km.

Pogledajte video snimak koji je načinjen nakon incidenta:



Kari Alentola, kamerman koji je upravljao Qashqaijem, zaustavio je automobil na jednom semaforu u centru Helsinkija. Čekajući zeleno svetlo, Alentola je odlučio da podesi položaj svog sedišta.

Dok je to radio, kamerman se jednom rukom pridržavao za volan, nakon čega se točak upravljača odvojio iz ležišta i pao mu u krilo, ostavši da visi samo na žicama.

Inače, ovo je prvi takav kvar koji je zabeležen na jednom Qashqaiju. Ovaj automobil je proizveden u više od milion primeraka, a pravi se u Nissanovom pogonu u Velikoj Britaniji. Qashqai je jedan od najpopularnijh automobila u Finskoj i bio je najprodavaniji model u toj zemlji u julu 2012. godine.

Iako je incident prošao bez ikakvih posledica, u japanskoj kompaniji su ovaj događaj shvatili veoma ozbiljno i odmah su poslali svoje inženjere u Finsku kako bi ispitali čitav slučaj.

U finskoj Agenciji za bezbednost u saobraćaju takođe su veoma zabrinuti. Oni od Nissana traže da što pre otkrije uzrok kvara, kako bi se videlo da li je u pitanju izolovani slučaj ili je možda u pitanju greška zbog koje bi mogli da budu ugroženi i drugi primerci Qashqaija.

U Nissanu su odgovorili da su svi njihovi automobili potpuno bezbedni i da je ovde reč o pojedninačnom slučaju. Definitivni uzrok kvara ta kompanija saopštiće nakon završen istrage.

Pogledajte kako izgleda kad vozač trkačkog bolida skine i ponovo vrati upravljač tokom trke na stazi.

Vozili smo Nissan Qashqai+2 1.5 dci Acenta.

Pročitajte o Nissanu Qashqai za 2014. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: