Polovnjak: Ford Fokus

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2005.

16:39

Default images

Višegodišnje sankcije uticale su da ime Ford kod nas bude pomalo zaboravljeno. Takav sled događaja je uticao i na cenu polovnjaka,  jer su za kvalitet koji nude prilično pristupačni. Model fokus je uticao na znatno jačanje ovog američkog brenda u Evropi. Kao polovnjak ima nekoliko ubedljivih argumenata zbog kojih ga treba uvrstiti u najuži izbor. Pojavom fokusa II cene starog su postale povoljnije. Za oko 7.000 evra možete postati vlasnik ovog pravog svetskog automobila (prodavao se na svim kontinentima). Pored toga, statistički izveštaji o pouzdanosti, često fokus stavljaju ispred izvikanih golfova i astri. Ima uzoran kvalitet izrade, solidne dizel motore i još bolje benzince.Najzastupljenije su verzije sa troja i petoro vrata. Karavan je  najpraktičniji, a sve je češće u ponudi auto dilera i verzija sa stepenastim zadnjim delom (limuzina). Po povoljnijoj ceni može se naći i američka verzija. Fokus je auto placevima često viđen gost, ali uprkos neskrivenim kvalitetima kod nas teško nalazi put do kupaca.

Bolji od konkurencije

Na rang listi nemačkog TUV-a deli 29. mesto sa audijem A4, sa 4,3 poena. Drugim rečima nalazi se odmah iza poslovično pouzdanih japanskih automobila i nekih Mercedesovih modela. Konstantno visok nivo kvaliteta fokusa tokom 7 godina proizvodnje pozitivno je uticao na popravljanje imidža ove marke.

Nudi dovoljno mesta za pet odraslih putnika. Na putu se ponaša sigurno zahvaljući izvrsnom ogibljenju, čak i kada je natovaren.

Vole ga ljubitelji brzih krivina, ali i početnici, zahvaljući preciznom i predvidljivom upravljanju i nenadmašnoj stabilnosti među tadašnjom konkurencijom. Upravo sportski tvrdo oslanjanje točkova je njegova najveća mana na našim putevima. Vožnja preko poprečnih neravnina može biti prilično truckava.

Kočnice su dovoljno ubedljive. Korozija kod ovog modela gotovo da nije prisutna. Izolacija putničkog prostora je temeljna, ali naši kupci ga ne kupuju preterano. A da li ste zapitali zašto?

Srbi ga slabo kupuju!

Nezvanične brojke, govore da su kod nas astra II i golf IV nekoliko puta prodavaniji od fokusa. Gledano na svetskom nivou, fokus je omiljen. Prodano ih je više od golfa IV. Međutim, na Balkanu deluju sasvim drugi zakoni tržišta. Na prvom mestu se traži dizelaš, potom takođe dizelaš, i tek na trećem mestu eventualno dolazi u obzir benzinac. A to je za ford dugi niz godina bio nepremostiv problem. Nemačka filijala u Kelnu je zasebno morala razvijati svoj dizel agregat. Pozicije Forda su sa tek prosečnim dizelašima iz eskorta i mondea bile poljuljane. Tako da solidni agregat 1.8 DI sa direktnim ubrizgavanjem nije dovoljno brzo zadobio poverenje naših kupaca.

Pored toga, viša cena rezervnih delova za ogromnih 20% u odnosu na opel astru II je  naše kupce dodatno obeshrabrivala.

Činjenica je da je Ford 90-tih godina prošlog veka kod nas igrao samo epizodnu ulogu.Tek smo nedavno dobili ozbiljnog zastupnika. A marketing ipak čini čuda!

Davno je velikan industrije (izumitelj pokretne trake) Henri Ford izjavio: kad kokoška snese jaje, zakokodače. Patka ćuti. Epilog – ceo svet jede kokošija jaja.

U prevodu, Ford je već krajem 80-tih kod nas izgubio pozicije. VW je imao TAS, Opel (GM) je tesno sarađivao sa livnicom IDA iz Kikinde, Reno sa IMV-om, Fijat sa Zastavom, itd. Forda nigde nije bilo, i uvozio se samo sporadično. Pored toga, fokus  kao polovan nije bio dovoljno jeftin. A specifičan izgled kokpita i pogotovo dizajn karoserije, koji se može okarakterisati kao prilično smeo, je konzervativnije kupce odbijao.

Benzinci bolji izbor

Paleta benzinskih motora je izuzetno bogata. Sve verzije namenjene evropskom tržištu su sa 16 ventila i dve bregaste osovine. Slabiji benzinac od 1.4 litra i 75 KS je za one kojima su performanse kranje nebitne. Iako je sam po sebi relativno elastičan i tih, težina karoserije od 1.140 kg je preveliko breme za ovaj motor.

Bolji izbor je snažniji 1.6 litarski benzinac sa  zdravih 100 KS. Idealan je onaj od 1.8 litara i 115 KS, sa  gotovo sportskim performansama. Za isterivanje inata na auto putu,  preporučujem 2.0 litarski agregat sa respektabilnih 130 KS.

Troše u proseku od 7,5 litara (1.4 16V) do preko 10,5 (2.0 16V) litara bezolovnog benzina.

Za one kojima je ubrzanje najvažnije, ostvarenja snova je fokus 2.0 16V RS sa 215 KS (do stotke stiže za 6,7 sekundi). Pitomija, ali i dugovečnija, je verzija ST170 sa pristojnih 170 KS.

Motori za američki fokus se razlikuju. Imaju samo jedno bregasto vratilo, i to sa strane, slabiji agregat (verzija LX) od 2.0 litra ima 8 ventila i 107 KS, dok jači (ZTS) ima dvostruko veći broj ventila, i ostvaruje snagu od 130 KS.

Problem je što modeli koji dolaze sa američkog tržišta često imaju automatske menjače, koji su ahilova tetivaovog modela.

Tako da te verzije ne preporučujem, uz činjenicu da se automatski menjači kod nas teško popravljaju, i da takva verzija troši do 2 litra više goriva.

Statistika pokazuje, da je fokus koji je silazio sa proizvodnih traka u Severnoj Americi slabijeg kvaliteta od onog koji se montirao u Evropi.

Gore pomenuti dizelaš 1.8 DI sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre, od 75 i 90 KS, je sasvim solidan radnik, i troši u proseku oko 6,0 litara evrodizela. Mnogo bolji, ali skuplji izbor, predstavlja verzija sa novijim TDCi komon-rejl motorom od 115 KS. Sa njim fokus u proseku troši 6,5 litara goriva i nudi odlične performanse. Tiši je od ultra popularnih VW-ovih TDI dizelaša, i prelazi gotovo iste kilometraže pre generalnog remonta.

Solidan izbor

Udarne rupe naših puteva rezultuju čestim propadanjem silen blokova. Kada je reč o turbo dizel agregatima, među prvima strada turbopunjač, koji je izuzetno skup za remont. Za ovo je čest krivac – čip tjuning. Kod TDCi verzija, česte probleme stvaraju porozni vodovi ubrizgavanja.

Jednako, na benzincima i dizelašima zabrinjavaju manžetne na pogonskoj osovini, i loš dihtung između menjača i motora, pa su mrlje od ulja na tom mestu posle 100.000 km redovna pojava. Korozija često napada izduvni lonac. Spojnica je, takođe, tek prosečno izdržljiva, ali pravi manje problema od gore pomenutog automatskog menjača. Elektronika se slabo kvari, ali nije tako pouzdana kao kod japanaca.

Cena održavanja fokusa je u proseku klase. Kod nas ima malo ovlašćenih Fordovih servisa, dok onih divljih ima na pretek. Ponuda rezervnih delova je prilično dobra. Krade se osetno manje od golfa IV, te mu je to samo još jedan plus. Uprkos nekim manama, predstavlja više nego dobar izbor, naravno pod uslovom da možete da živite sa fokusovim dizajnom i tvrdim oslanjanjem točkova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: