Težak život beogradskih taksista

Uz velike dažbine i opšti pad standarda, taksiranje nije toliko privlačno zanimanje. Pojedinci mesečno za dažbine izdvajaju do 23.000 dinara, a udruženja i više od milion.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2011.

07:30

Default images

Sa padom standarda građana i zarada ovih beogradskih prevoznika smanjivala se iz godine u godinu, dok su dažbine postajale sve veće.

Tako prosečan taksista mesečno izdvaja oko 23.000 dinara za sve takse i poreze, a udruženja i više od milion dinara. Kako kažu, taksisti godišnje plaćaju čak 40 vrsta dažbina.

"Porezi i doprinosi za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje mesečno iznose 12.880 dinara. Na tu sumu treba dodati i između 4.000 i 7.000 dinara članarine, koja zavisi od udruženja do udruženja, kao i troškove za stanicu, tablu i druge stvari", kaže Slobodan Ćirić iz Plavog taksija.

On dodaje da "ni godišnje dažbine nisu zanemarljive. Tako za estetski pregled treba izdvojiti više od 6.000 dinara, a u slučaju da je vozilo starije od 10 godina, ova kontrola se radi svakih šest meseci".

Registracija je tek posebno opterećenje za budžet. Za izdavanje saobraćajne dozvole potrebno je uplatiti 1.400 dinara, naknada za izdavanje registarskih tablica je 2.000 dinara, a za saobraćajnu dozvolu i registracionu nalepnicu treba 1.200, odnosno 400 dinara. Ostali troškovi, kao što su naknada za korišćenje puteva, ekološka taksa, porez na upotrebu motornih vozila... zavise od kubikaže motora vozila i njegove starosti.

S druge strane, najveći problem taksistima, osim divljaka, predstavlja nelojalna konkurencija.

"Najviše muke imali smo sa uvođenjem novih TX tablica za vozila taksi službe u Beogradu", objašnjava Milivoje Armuš iz Beotaksija. On dodaje da je "potrebno da se promeni zakon, jer smo sada u situaciji da se sa ovim tablicama pojavljuju vozila iz drugih gradova u Srbiji, koja rade na teritoriji Beograda".

Problemi se, kako kaže Armuš, javljaju i kada neka taksi firma iz unutrašnjosti kupi vozilo na lizing, ali pošto je vlasnik (lizing kuća) u Beogradu, sva vozila imaju beogradske registarske oznake. To im onda omogućava da gotovo nesmetano rade u Beogradu kao "beogradski taksisti".

"Umesto toga, trebalo bi da ih obavežu da se automobili registruju na mesto gde je sedište firme. To bi i inspekcijama olakšalo posao. Nadležni bi i u ovim slučajevima trebalo da im oduzimaju 'firme', ali je to zasad nemoguće.Razlog je što još nisu stupile na snagu dopune Zakona o javnom prevozu", kaže Armuš.

Mušterije se žale na napumpane cene

Mušterije taksista se, po rečima Armuša, najviše žale na to da im je naplaćeno više nego što treba i na ponašanje samih taksista. Ipak, sankcije za ovakve slučajeve su blage. "Udruženju ne preostaje ništa drugo nego da prvo opomene člana, a zatim, ukoliko se on i dalje tako ponaša, da ga izbaci iz članstva", kaže Armuš. "Mi smo i tražili da se kao obavezan uvede GPS, ali i fiskalna kasa sa digitalnim displejom, što je i predočeno u gradskoj odluci o taksi prevozu (oprema u taksi vozilima), ali nikada nije i primenjeno", dodaje on.

Izvor - NovostiOnline

Saznajte da li taksisti uz nove tablice imaju veću zaradu

Saznajte koje su kazne za nelegalne taksiste

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: